Női kézi: válogatott pezsgés Balatonbogláron – KÉPEK

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2019.03.23. 09:18
Mozgalmas tréningeken készül a vasárnap Japánnal megmérkőző magyar női kézilabda-válogatott a Balatonon.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)

Gyanítjuk, Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem feltétlenül naprakész abból, milyen alkoholos nedűk is származnak és készülnek Balatonbogláron, de a dán szakembernek igazából nem is volt szüksége semmiféle tudatmódosítóra vagy ajzószerre a nemzeti csapat pénteki edzésén.

Pezsgett az élet a héten a Nemzeti Kézilabda-akadémia balatonboglári sportcsarnokában: a magyar felnőtt A- és B-válogatott mellett itt készült és készül ugyanis a magyar juniorválogatott (U19), illetve a decemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak házigazdaként nekivágó Japán is. A távol-keletiekkel a magyar A-keret vasárnap délután felkészülési mérkőzésen össze is csap.

Visszatérve Rasmussenre, a kapitány már a pénteki tréning legelején, a zene kíséretében végzett nyújtás alatt megvillantotta tánctudását, már amennyiben a csípőriszálását annak lehet nevezni. A tar tréner mindenesetre szokás szerint ezer fokon égett végig a meglehetősen mozgalmas, kétórás foglalkozáson.

„Nem azért, de szerintem ott nem lesztek jó helyen a foci alatt” – jegyezte meg fanyar humorral és egy félmosoly kíséretében az oldalt figyelő sajtómunkások felé pillantva a kapus Bíró Blanka, jelezve, a nyújtás után következik az elmaradhatatlan kétlabdás foci. A játékba ezúttal Rasmussen és egyik segítője, Kristian Kristensen nem szállt be, a kerettagok ettől függetlenül most is vérre menő csatát vívtak.

Amíg a játékosok – akiket az sem hozott zavarba, hogy a labdázás egy pontján a komplett japán együttes fegyelmezetten átvonult a pálya közepén a szomszédos konditerembe tartva – a nagyobb méretű labdákkal és egymással hadakoztak, a korábbi válogatott klasszis, a kapitány másik segítője, Siti Beáta letörölte a sarokba tolt táblát, amelyen a következő felirat állt: „Egy góllal is lehet meccset nyerni, ha jó a védekezés...”

„NAGYON JÓ A KERETÜNK ÉS A CSAPATSZELLEM”
Elghaui Asma, a válogatott beállója: – Magas színvonalúak az edzések, nagyon jó a keretünk és a csapatszellem, jól érzem magam, boldog vagyok, hogy itt készülhetek én is. Remélem, a jövőben is tagja lehetek a keretnek.

Kopecz Barbara, a válogatott balátlövője: – Nagyon jól érzem magam, örülök, hogy itt lehetek, főleg ahhoz képest, hogy a hét elején még úgy indultam el otthonról, hogy a B-válogatottal fogok készülni, nem az A-kerettel. Boldog vagyok, hogy megadatott nekem ez a lehetőség, bízom benne, hogy tudok élni vele. Először vagyok a kerettel, így nincs viszonyítási alapom, milyen egy válogatott edzőtábor, de eddig a támadás és a védekezés is jól ment. A Japán elleni vasárnapi meccsen is szeretnék bizonyítani, élni a bizalommal, ha megkapom.

Nos, igen, a védekezés fontosságát a dán szakember sem győzi hangsúlyozni, ezen a héten ráadásul hatványozottan előtérbe került a védelem, tekintve, hogy az Achilles-ín-sérüléssel küszködő, a tavaly decemberi Európa-bajnokságon ebben a csapatrészben kulcsszerepet betöltő Planéta Szimonettával nem számolhat a szakmai stáb.

„Következő! Come on!”

A könnyed, bevezető gyakorlatok után előkerültek a „rendes” labdák is, és Rasmussen már a labdás bemelegítés alatt erélyes és hangos vezényszavakkal irányította a húsztagú társaságot magyar-angol vegyes nyelven. A csapatával június elején Ausztria ellen világbajnoki selejtezőt vívó edzőben később sem csökkent a hév, a támadási és védekezési taktikai gyakorlatok alatt hosszasan, aprólékosan, türelmesen, de határozottan mutogatta el a figurákat a tőle már megszokott módon, hogy az éppen védekező vagy támadó szekció is rögzíteni tudja, mit is vár el pontosan – a teljes és tulajdonképpen komplett kerettel több mint három hónap után találkozó – kapitány.

Az pedig majd a szokatlan stílusban kézilabdázó japánok elleni vasárnapi, siófoki edzőmeccsen kiderül, hogy védelmen és a taktikán mennyit sikerült csiszolni az elmúlt napok tréningjein.

NŐI KÉZILABDA NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24., 15.15, Siófok:
MAGYARORSZÁG–Japán (Tv: M4 Sport)

A NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
A-KERET
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC), Kiss Éva (Győr), Triffa Ágnes (DVSC)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya, Lukács Viktória (mindkettő FTC)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC), Tomori Zsuzsanna (Győr)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Lakatos Rita (Vác)
Beállók: Elghaoui Asma (Siófok), Mészáros Rea (FTC), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC)
Balátlövők: Háfra Noémi, Horváth Dóra, Klivinyi Kinga (mindhárom FTC), Kopecz Barbara (Mosonmagyaróvár)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújváros), Puhalák Szidónia (Győr), Schatzl Nadine (FTC)
NŐI B-KERET
Kapusok:
Pásztor Bettina (Kisvárda), Suba Sára (Vác)
Jobbszélsők: Diószegi Nikolett (Vác), Grosch Vivien (Dunaújváros), Kovács Anett (Békéscsaba)
Jobbátlövők: Karnik Szabina (MTK), Szekerczés Luca (Dunaújváros)
Irányítók: Szabó Kitti (Vác), Tóth Eszter (MTK)
Beállók: Bordás Réka (DVSC), Helembai Fanny (Vác), Pásztor Noémi (FTC)
Balátlövők: Gerháth Fanni, Horváth Laura (mindkettő Budaörs)
Balszélsők: Hársfalvi Júlia (Metzingen), Márton Gréta (FTC), Pelczéder Orsolya (Alba Fehérvár)

MÁSHOL IS KÉSZÜLNEK

A hivatalos válogatott héten a kontinens és a világ női élválogatottjai is gőzerővel készül és igyekszik kihasználni a kevéske időt az összerázódásra a nyár eleji vb-selejtezőkre. A rangos Golden League elnevezésű felkészülési tornán belül (tavaly novemberben a mieink is felléptek Norvégiában) ezúttal Franciaországban rendeznek mérkőzéseket a házigazda vb- és Eb-címvédő franciák a norvégok, a dánok és a románok részvételével.

A júliusi, győri korosztályos Európa-bajnokságra hangoló magyar juniorválogatott (U19) is edzőtáborozott a héten, a Golovin Vlagyimir és Pigniczki Krisztina vezette együttes péntektől vasárnapig Siófokon a Négy Nemzet Tornáján Dániával, Németországgal és Franciaországgal méri össze erejét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik