Női kézi: Úgy voltunk vele, ha beledöglünk is, de kijutunk az olimpiára – Helembai

Vágólapra másolva!
2021.03.30. 10:05
null
Helembai Fanny egyre stabilabb pontja a magyar női kézilabda-válogatottnak (Fotó: Török Attila)
Egyre stabilabb pontja a magyar női kézilabda-válogatottnak a Váci NKSE beállója, Helembai Fanny, aki minden nap gondol az olimpiára, de tudja, még klubjában is sok a teendője az évad végéig.

 

– Sokáig nagyon szoros volt a vasárnapi, Alba Fehérvár elleni bajnokijuk, aztán a hajrában elléptek ellenfelüktől. Hogy sikerült váltani és feljavulni?
– Tényleg fej fej mellett haladtunk a vendégekkel a negyvenötödik percig, a védekezésünk addig egyáltalán nem állt össze – értékelt Helembai Fanny, a Váci NKSE és a magyar válogatott 24 éves beállója klubja Fehérvár elleni, 34–27-re megnyert összecsapása után, amelyen öt gólt szerzett. – Többször is előfordult, hogy a fehérváriaktól passzív játékért már majdnem elvették a játékvezetők a labdát, aztán valaki lőtt, és persze gólt kaptunk. Remek ötlet volt edzőnktől, Szilágyi Zoltántól, hogy a hajrára taktikát változtattunk, öt egyes védekezésre álltunk át, ezzel tudtuk őket összeroppantani. Kellett a jó kapusteljesítmény is, Bukovszky Anna nagyszerűen védett.

Nagyobb szerepet kaphat
Helembai Fannynak a decemberi Európa-bajnokság volt az első nagy tornája a válogatottal. Mind a hat mérkőzésen szerepet kapott, átlagosan 27 percet játszott, 9 lövésből 7 gólt szerzett (78%). A győri olimpiai selejtezőn a három meccs során 8-szor lőtt kapura, ebből ugyancsak 7 labda landolt a hálóban, vagyis 88 százalékos hatékonysággal célzott. Az előző két viadalon stabil pontja volt a nemzeti együttesnek, így joggal bízhat abban, hogy Tokióba is utazhat.

– Több mint egy hete nagy sikerrel záruló, remek hétvégét élt át Győrben, fontos szerepet játszott a magyar válogatott olimpiára kijutásában. Miként tudott visszarázódni a szürke hétköznapokba és hangolódni a Fehérvár elleni bajnokira?
– Bevallom, nem volt könnyű. A győri olimpiai selejtezőtornán eksztázisba kerültünk a lányokkal, aztán amikor hazajöttem, némi ürességet éreztem, kellett néhány nap, hogy felfogjam, megemésszem a tokiói szereplés lehetőségét. Persze azért muszáj volt továbblépni, mert folytatódott a bajnokság. Szerencsére kaptam némi pihenőidőt a klubomtól, amire szükségem is volt, sikerült helyreraknom magam fejben és fizikailag is.

– Milyen következtetésekre jutott az olimpiai kvalifikációval kapcsolatban?
– Ott kezdeném, hogy szerintem minden sportoló arról álmodik, hogy egyszer eljut az olimpiára – természetesen én is. Bízom benne, hogy így lesz, de addig még rengeteget kell melózni. A sikerünk annak köszönhető, hogy rendkívül egységes csapatként léptünk pályára, mindenki tökéletesen koncentrált erre a hétvégére, az összes meccs, pillanat, edzés fontos volt nekünk.

– Kívülről is úgy tűnt, nagyon egy irányba húz a társaság.
– Mindig van cél előttünk, most pedig konkrétan úgy voltunk vele, ha beledöglünk is, de kijutunk az olimpiára! Tudtuk, hogy létfontosságú ez a hétvége. Nyilván mindig nyerni akarunk, jobban akartunk szerepelni a decemberi Európa-bajnokságon is, amely nekem az első nagy tornám volt, de most tényleg jobban összejött a csapat, én is remekül érzem magam a lányok között.

AZ OLIMPIA MEZŐNYE ÉS SORSOLÁSI KALAPJAI
1. kalap: Hollandia, Spanyolország
2. kalap: Orosz csapat, Montenegró
3. kalap: Norvégia, Magyarország
4. kalap: Svédország, Japán
5. kalap: Franciaország, Dél-Korea
6. kalap: Angola, Brazília
A sorsolást április 1-jén, csütörtökön tartják meg.

– A beállóposzt az elmúlt években neuralgikus pontja volt a válogatottnak. Mit gondol, mennyire sikerült a győri teljesítményével megszilárdítani a helyét a válogatottban vagy éppen az olimpiára utazó keretben?
– Mindig azok kapnak meghívót a válogatottba, akik a legjobb formában vannak. Én azért dolgozom minden nap, hogy a lehető legtöbbet nyújtsam, és érdemes legyek a válogatott mezére, hiszen ez óriási megtiszteltetés. Teszem a dolgom, és remélem, hogy érkezik majd meghívó.

– Csak az olimpiai szereplés lebeg már a szeme előtt?
– A többiekhez hasonlóan nekem is óriási motivációt jelent, hogy van esélyem kijutni Tokióba. Naponta gondolok rá, persze azért túlzásba sem viszem, de ez mégiscsak óriási eredmény és lehetőség. Szóval az olimpia ott motoszkál a fejemben, azonban sok mérkőzésünk van még a Váccal is, elsősorban most arra koncentrálok, aztán nyártól nyilván Tokió lesz a legfontosabb.

– Akkor térjünk is vissza klubcsapatára, a Vácra, amely rengeteg problémával küzdött ebben az évadban, mégis jól szerepel. Mi a titka?
– Sokat dolgozunk a jó eredményekért, és azért évek óta nagyjából együtt játszik ez a társaság, ismerjük egymást, tudjuk, hogy a társunk mire gondol a pályán. Összeszokott csapat a miénk, ez erőt ad nekünk, ráadásul remek a hangulat, ahogy a kapcsolatunk is a szakmai stábbal.

– Milyen célt szeretnének elérni az évad végére?
– A negyedik-ötödik hely megszerzése jó eredmény lenne, persze a sorsolást figyelembe véve tudjuk, hogy lesznek még kőkemény, sorsdöntő mérkőzéseink. A kötelező feladatokat szeretnénk megoldani, és kellene néhány bravúr is. Ha sikerül elérni a céljainkat a Váccal, tényleg kellemes szájízzel vághatnék neki az olimpiai felkészülésnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik