Női kézilabda: Sok munka vár még ránk – Golovin Vlagyimir

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.10.12. 07:04
null
Golovin Vlagyimir tudja, hogyan lehet biztosabb a magyar válogatott játéka (Fotó: Török Attila)
A Portugália és Szlovákia elleni első két Európa-bajnoki selejtezőt megnyerő magyar női nemzeti csapat Franciaországban is hangol a decemberi világbajnokságra.

 

– Milyen volt az „U34-es” korosztályt felkészíteni és irányítani az első két tétmérkőzésen?
– Nagyon jó érzés, és a lányok is jól álltak hozzá ehhez az egészhez – válaszolta a Portugália és a Szlovákia elleni múlt heti két Európa-bajnoki selejtezőt megnyerő magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a juniorválogatottal világ- és Európa-bajnok Golovin Vla­gyimir, aki augusztus 31-i kinevezésekor a lapunknak adott interjúban arról beszélt, a felnőtt nemzeti együttes olyan, mintha az „U34-es” korosztály lenne. – Persze az elején még kissé idegen lehetett az érzés, hiszen új a csapat, új az edző és a szakmai stáb, de a kézilabdás társadalom nem olyan széles, ismertük egymást, és a korábbi U20-as játékosok is szinte már felnőtt kézilabdázók. Összességében pozitívan értékelem az első tíz napunkat, a hangulatot, az odafigyelést a csapattól. Volt két meccsünk, mindkettőt megnyertük, még ha a játékunk nem is volt tökéletes – de nem is elvárható, hiszen csalóka lenne, ha az első pillanattól kezdve szárnyalnánk.

– Melyek a múlt heti két mérkőzés legfontosabb tanulságai?
– Kritikus szituációkban képesek voltunk csapatként működni, átvenni a vezetést és legyőzni mindkét riválist, ez fontos. Mindkét selejtezőn voltak olyan kedvezőtlen helyzetek, amelyekből talpra tudtunk állni. A portugálok ellen 17–17-et követően jó sorozattal fordítottunk, precízen játszottunk támadásban és védekezésben is, nem szórtuk el a labdát, így jelentős különbség alakult ki a javunkra. A szlovákok ellen az elején buta hibákat követtünk el, ez megfogott minket: hűha, most mi lesz? Dolgoztunk, de nem jött semmi plusz, aztán az öltözőben megbeszéltük a teendőket, és a második félidőben már kissé stabilabbá váltunk hátul, volt védés és labdaszerzés, és sikerült ellépni öt góllal. Aztán az összecsapás végén a stressz néhány butaságba kényszerítette a csapatot, akadtak felelőtlen, érthetetlen és rossz döntések, amelyek válogatott szinten nem férnek bele. De kellenek az ilyen meccsek, amelyekből tudjuk, hol kell javítani, és amelyek megmutatják, hol tartunk.

– Min kell mindenképpen csiszolni és javítani?
– Meg kell tanulnunk, hogy jelentős előny birtokában nem lehet elszórakozni a vezetést és a meccset. A belső posztokon egyelőre hiányosak vagyunk, az átlövőteljesítmény hullámzó, egyszer jó, máskor rossz, tehát stabilizálni kell. Támadásban nagyon kevés labdát adunk a beállóknak, kevés akciót fejezünk be abból a pozícióból, ezen a téren fejlődnünk kell. A védekezés is kulcskérdés természetesen, ezen a területen még nagyon sok a teendő.

– Az első két Eb-selejtező mérkőzésen látott magyar válogatott a taktikai elképzeléseket, a játékot tekintve mennyire volt már úgymond Golovin Vlagyimir csapata?
– Próbáltunk néhány újítást, de nagyon kevés idő állt és áll a rendelkezésünkre. A csapat gerince megvan, az alapemberek mellé kell további játékosokat beépíteni, hogy a váz még erősebb legyen. Sok a tennivaló, sok munka vár még ránk, de ezt tudtuk előzetesen is. Most az elemzés és a tapasztalatok leszűrése a legfontosabb, hogy az erőnléti adatokat is átnézzük, és megbeszéljük a klubedzőkkel is, milyen irányba lehet elmozdulni, hogy még eredményesebbek legyünk. Az első összetartás és két meccs nélkül nem tudnánk pontos képet kapni, ezért is volt lényeges a múlt hét.

– A világbajnoki csoportkört Szlovákia ellen kezdik december másodikán. A vasárnapi Eb-selejtező találkozó tapasztalatai mennyit érhetnek majd?
– Más mérkőzés lesz a decemberi, de biztos, hogy számít az Eb-selejtező is. Nem hiszem, hogy a szlovákok nagyon sokat tudnak újítani a vébéig, a mi válogatottunkban több van. Kapkodó, buta döntések nélkül, amelyek a szlovákiai találkozón is előfordultak, sokkal stabilabbak leszünk. Tudnunk kell megtartani az eredményt, nem elkapkodni a helyzeteket.

– Milyen program vár a női nemzeti csapatra a vébérajtig?
– November első három napján lesz újabb összetartás, amelyen elemezzük a mostani tapasztalatokat, és próbáljuk kivenni a hibákat a játékból, megnézni, hol lehet még plusz a teljesítményünkben. A világbajnokság előtt, november végén két felkészülési mérkőzést játszunk a franciákkal Párizsban, onnan utazunk tovább Spanyolországba.

EB-SELEJTEZŐ
5. CSOPORT
1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–Portugália 34–24 (17–15)
Spanyolország–Szlovákia 33–28 (17–11)
2. FORDULÓ
Szlovákia–MAGYARORSZÁG 28–30 (14–13)
Portugália–Spanyolország 22–23 (11–14)

AZ 5. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország
2
2


64–52 4
2. Spanyolország
2
2


56–50 4
3. Szlovákia
2


2
56–63 0
4. Portugália
2


2
46–57 0

A TÖBBI CSOPORT ÁLLÁSA KÉT FORDULÓ UTÁN
1. CSOPORT
1. Lengyelország 4 pont (67–44), 2. Oroszország 4 (61–43), 3. Svájc 0 (44–57), 4. Litvánia 0 (43–71).
2. CSOPORT
1. Dánia 4, 2 Románia 3, 3. Ausztria 1, 4. Feröer-szigetek 0.
3. CSOPORT
1. Hollandia 4, 2. Németország 3, 3. Fehéroroszország 1, 4. Görögország 0.
4. CSOPORT
1. Franciaország 4, 2. Horvátország 2 (48–47), 3. Ukrajna 2 (48–50), 4. Csehország 0.
6. CSOPORT
1. Svédország 4, 2. Szerbia 2 (57–50), 3. Izland 2 (40–51), 4. Törökország 0

A selejtezősorozat 2022 márciusában folytatódik. A csoportok első két helyezettje kijut a 2022. november 4. és 20. között Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Montenegróban sorra kerülő kontinenstornára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik