Női kézilabda: Románia Eb-t rendezne, ha Magyarország visszalép – sajtóhír

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2023.01.24. 10:17
null
A fő helyszín a 10 ezer férőhelyes kolozsvári BT Aréna lenne (Fotó: clujeni.com)
Románia ugrana be társrendezőnek a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságra, amennyiben Magyarország visszalép, a bukaresti székhelyű szövetség (FRH) vezetői már egyeztetnek is erről az Európai Kézilabda-szövetséggel (EHF) – írja a We Love Sport romániai sportportál.

A jövő decemberi torna rendezését közösen nyerte el Ausztria, Magyarország és Svájc, ám az év elején Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke közölte, hogy a magas költségek miatt a magyar fél teljesen vagy részlegesen visszaléphet a rendezéstől. A tervek szerint Budapest és Debrecen két csoport, egy középdöntő-csoport, valamint az elődöntők és a helyosztók házigazdája lett volna – a FRH pedig szinte azonnal bejelentkezett az EHF-nél ezek megrendezésre.

A román szövetség tavaly óta már amúgy is tárgyalt a 2026-os – eredetileg Oroszországnak odaítélt – torna megrendezéséről, nemcsak az európai szövetséggel, hanem a bukaresti kormánnyal is a szükséges támogatásról. A jövő évi társrendezés lehetősége viszont anyagilag jobban megérné Romániának, ráadásul a 2024-es torna remek lehetőség lenne a Cristina Neagu búcsúfellépésére is – bár a válogatott sztárja a tavaly novemberi torna után azt nyilatkozta, hogy az volt az utolsó Európa-bajnoksága.

A We Love Sport cikke szerint az EHF nyitott a román társrendezésre, és már a hétvégén folytatódnak a tárgyalások: Constantin Din, a FRH elnöke, Viorel Mazilu főtitkár, és Xavier Pascual, a férfiválogatott szövetségi kapitánya Stockholmban, a férfi-vb helyszínén egyeztet majd az európai szövetség képviselőivel.

Mivel a hol 16, hol 20 ezresre tervezett bukaresti sportcsarnok több mint másfél évtized után is csak tervek szintjén létezik, Románia kizárólag erdélyi városokkal pályzik a rendezésre. A fő helyszín a 10 ezer férőhelyes kolozsvári BT Aréna lenne, ahol rendeztek már férfi kosárlabda, női röplabda és torna Európa-bajnokságot is. Másodikként pedig vagy a tavaly átadott új nagyváradi sportcsarnok (5300 férőhely), esetleg Torda (3320) vagy Beszterce (3007) jöhet szóba, utóbbi kettő mellett a kisebb kapacitás mellett a kézilabda jóval nagyobb beágyazottsága jöhet szóba. Románia eddig egyszer rendezett Európa-bajnokságot, a Ramnicu Valceán és Bukarestben lebonyolított 2000-es tornát éppen Magyarország nyerte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik