Női kézilabda: Rég volt ennyi időnk dolgozni – Elek Gábor

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2020.09.03. 10:50
null
Elek Gábor úgy véli, a siker kulcsa az alkalmazkodás lesz (Fotó: Török Attila)
Rég nem lehetett ennyire elégedett a felkészüléssel a zöld-fehérek edzője, aki szerint védekezésben nagyot léptek előre.

 

– Hogyan értékeli a nyári alapozást és a felkészülést?
– Jól sikerült, rég volt ennyi időnk dolgozni – válaszolta Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdázóinak edzője. – A védekezésünk rendkívül sokat fejlődött. Nyilván tökéletes sohasem lesz – legalábbis szerintem olyan nincs, hogy tökéletes védekezés –, mindenesetre jelentősen előreléptünk e téren. A támadójátékunkkal sem vagyok elégedetlen. A formánk természetesen még nem százszázalékos, de súlyosabb sérülés nincs a csapatban, Alicia Stolle is elkezdte már a könnyített edzéseket.

– A korábbiaknál hosszabb idő a hatékonyabb csapatépítés szempontjából is hasznos volt?
– Óvatos szoktam lenni ebben a témában, hiszen egy nem várt kudarc az idény elején rögtön törést is okozhat. Elindul az erőltetett menet, nem látjuk pontosan, hogyan és mikor kezdenek el fáradni a játékosok, miként reagálunk rá, ám úgy látom, jóval előrébb tartunk, mint tavaly ilyenkor. Akadtak nagyon jó edzőmeccseink, a Győr ellen nyolc góllal megnyert utolsó nyilván extrát jelentett, mégis óva intenék mindenkit attól, hogy bármilyen következtetést is levonjon abból a teljesítményből és eredményből. Ettől függetlenül természetesen jólesett, mert remek megmozdulásokat láttam. Szépen lépegettünk előre a felkészülési mérkőzéseken, a görbe felfelé ível. A játékban ugyanakkor magától értetődően benne van a hullámzás, mindig is benne lesz, ezt tudomásul kell venni.

Szombattól beindul
A zöld-fehérek szombat délután hazai pályán a Vác ellen kezdik el az új bajnoki idényt, majd szerdán a Mosonmagyaróvár vendégei lesznek. A BL-csoportkört jövő szombat este 18 órakor indítják: az orosz kirakatcsapat Rosztov-Dont fogadják Érden.

– A sűrített programra hogyan lehet felkészülni?
– Vannak ötleteink az edzésmódszerek kapcsán, amelyeket igyekszünk megvalósítani. A regenerációra és a visszatöltésre kell fektetni a hangsúlyt. A sorozatterhelés úgy néz ki, mint amikor a spájzt kipakoljuk – előbb-utóbb elfogy a készlet, ezért oda tenni is kell. Intenzíven pakolunk ki, ugyanakkor muszáj erőt és energiát visszapumpálni a játékosokba – ezen dolgozunk.

– Az is tény, hogy az elmúlt években a Ferencvárosnál már hozzászokhattak a kettős terheléshez a bajnoki és Bajnokok Ligája-szereplés miatt.
– Hozzászoktunk, igen. Az is tény, hogy mi nem olyan problémákkal küzdünk majd, mint például a Vác, ahol eddig szépen fejlődtek a fiatalok, akik minden hétvégén játszottak egy meccset, előtte pedig egész héten nyugodtan tudtak dolgozni és épülni. Egy gyereknek, tehetségnek erre van szüksége, csakhogy ez most a váciaknál is véget ér. Nálunk évekkel ezelőtt befejeződött ez a típusú teljes heti munka. Alkalmazkodunk, alkalmazkodunk és alkalmazkodunk – most ez a szlogen.

– Mennyire valósak a meglátások, hogy a mostani az elmúlt évek legerősebb Fradija, két, nemzetközi szintű sorral?
– Mindenki azt mond, amit szeretne, mi nem foglalkozunk vele, csak magunkra figyelünk.

– Milyen ősszel lenne elégedett?
– A BL-sorsolásunk és riválisaink most sem gyengébbek, mint tavaly, roppant erős ellenfelek várnak ránk. Nyilvánvalóan azzal lennék elégedett a Bajnokok Ligájában, ha a nyolcasunkból minél előkelőbb helyen jutnánk tovább. Szépen, lépésről lépésre próbálunk haladni.

– Lesz egyáltalán BL?
– Igen. A pillanatnyi állapot alapján mondhatjuk, hogy elindul, noha azt is látjuk, hogy kis túlzással félóránként változhatnak az események. Ezért úgy készülünk, hogy bármilyen szituációhoz alkalmazkodhassunk menet közben is. Az lesz sikeres az új idényben, aki a legjobban idomul a helyzethez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik