Női kézilabda: Ott a helyünk Tokióban! – Danyi Gábor

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.03.18. 11:08
null
Danyi Gábor (Fotó: Imago Images)
Danyi Gábornak, a magyar női kézilabda-válogatott edzőjének meggyőződése, hogy a mieink kivívják az olimpiai szereplés jogát a hétvégi győri tornán.


– Milyen a hangulat a keretben?
– Nagyon jó. Pozitív hozzáállású és szemléletű, a helyzetet megoldani akaró játékosokkal készülünk – válaszolta Danyi Gábor, a péntektől vasárnapig Győrben olimpiai selejtezőt vívó magyar női kézilabda-válogatott edzője. – Az egyes szituációkhoz való viszonyulás és a problémák megoldása most sokkal zökkenőmentesebben működik, mint korábban. Mindenki figyel és tisztában van vele, mi a hétvégi torna tétje, ugyanakkor nem rakunk nagy terhet és felelősséget a kerettagokra. Határozottan és konkrétan megfogalmaztuk a célt, hogy ki akarunk és ki is fogunk jutni Tokióba. Ennek szellemében mindenki eltökélten és koncentráltan dolgozik.

MELÓT CSINÁLNI A SZAKMAI STÁBNAK

Lukács Viktória, a női válogatott jobbszélsője: – A szállodán belül csak a kijelölt zónákban mozoghatunk. A szervezők nagyon ügyelnek mindannyiunk védelmére, s bár nem mindig kellemes eleget tennünk ezeknek a szigorításoknak, tisztában vagyunk vele, hogy a mi érdekünket szolgálják. Nagyon jó a csapategység és a hangulat. Remélem, ez végig kitart, és boldogan zárhatjuk a hetet. A magam részéről azt tervezem, csinálok egy kis melót a szakmai stábnak, hogy elkezdhesse intézni a repülőjegyeinket Tokióba!

– Miként csapódott le a tizenegy ferencvárosi kerettagban, hogy klubcsapatuk a múlt hétvégén a Podgorica ellen elbúcsúzott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében?
– Természetesen szót kellett ejteni erről is, hiszen ez nem úgy működik, hogy hétfőre elfelejtjük a szombaton történteket. Csalódottak voltak, mert természetesen szerettek volna továbbjutni, de megbeszéltük, hogy ezt lezárjuk: sajnos nem folytathatják a BL-t, ám most mindannyian százszázalékosan a válogatottra koncentrálunk.

– A koronavírus-fertőzése miatt egyelőre távol lévő Elek Gábor szövetségi kapitány hiánya mekkora zavart okozott?
– Nyilván ez sem hétköznapi fejlemény, ahogy az ember azt sem tudhatja, a vírushelyzetben mikor történik valami váratlan. Tisztáztuk ezt is a csapattal, Gábor nem tudott eddig velünk lenni, ő a szövetségi kapitány, a válogatott vezére, és szoros kapcsolatban állva, megbeszélve a teendőket dolgozunk, így próbálja meg mindenki a maximumot nyújtani. Elek Gábor akkor csatlakozhat, ha csütörtökig negyvennyolc órán belül két negatív teszteredményt kap. Nagyon várjuk vissza.

FRISSÍTÉS (11.00)! Csütörtök délelőtti hír, hogy Elek Gábor csatlakozott a magyar válogatott keretéhez.

– A világjárvánnyal kapcsolatos intézkedések mennyire szigorúak?
– Csütörtöktől nem lehet elhagyni a szállodát, csak a megfelelő zónákban közlekedhetünk az Audi Arénában, és a hotelben is csak a mi emeletünkön mozoghatunk, s minden másnap PCR-tesztet végeznek rajtunk.

– A pénteki, első mérkőzést megelőző öt napban milyen munkát végeztek és végeznek el?
– Múlt vasárnap délután regeneráló edzéssel kezdtünk, hétfőn és kedden is két tréningünk volt. A gyakorlások döntő része taktikai jellegű, de beiktattunk kondicionáló foglalkozást is. Szerdán és csütörtökön egy-egy edzés a program, előtte pedig mindig videózunk, konkrét feladatokkal. A saját munkánkat is felvettük, felvesszük, abból is tanulunk és készülünk az ellenfelekre is, sorrendben Kazahsztánra, Szerbiára és az orosz csapatra.

– A szerbekre kiemelt hangsúlyt fektettek a felkészülés során?
– Három mérkőzésen kell kivívni az olimpiai kvótát, de az előzetes esélyek, az erőviszonyok és a papírforma azt mondatja, hogy a szerbek elleni, szombati meccs lesz a kulcs. Előtte azonban még a kazahokkal is játszunk, és az első találkozó mindig nagyon nehéz. Bármennyire is tudja mindenki, hogy a Szerbia elleni meccs lesz a döntő, nem mindegy, hogy az első találkozóból hogyan, milyen játékkal jövünk ki – az nem lehet kérdés, hogy győzelemmel.

– A szerbeket irányító Ljubomir Obradovics a napokban arról beszélt, ha kijutnak, éremesélyesek lesznek Tokióban, rutinos kulcsembereik közül pedig többen is pályafutásuk legfontosabb tornájaként, utolsó esélyként emlegetik a győri selejtezőt.
– A szerb szövetségi kapitány a maga habitusának megfelelően nyilatkozik, mi nem foglalkozunk ezekkel a megállapításokkal, magunkra koncentrálunk. Láttam már olyat, hogy ilyen kijelentés után mégis rosszul sült el a dolog. Azt pedig, hogy valaki úgy „teszi” dobogóra a csapatát egy jövőbeli versenyen, hogy a selejtezőn még nem is jutott túl, inkább nem kommentálnám.

– Ott a helye a magyar női válogatottnak Tokióban?
– Mindenképp. Meggyőződésem, tudom, sőt, biztos vagyok benne, hogy ott is lesz.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
A 2. CSOPORT (GYŐR) PROGRAMJA
Március 19., péntek
17.00:
Magyarország–Kazahsztán (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Orosz csapat–Szerbia
Március 20., szombat

17.30:
Magyarország–Szerbia (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Orosz csapat–Kazahsztán
Március 21., vasárnap

17.30:
Szerbia–Kazahsztán
20.30:Magyarország–Orosz csapat (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!

1. CSOPORT:Spanyolország (rendező), Svédország, Argentína
3. CSOPORT:
Montenegró (rendező), Norvégia, Románia

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐRE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: ELEK Gábor
Edző:
DANYI Gábor
Szakmai tanácsadó:
GÖRBICZ Anita

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik