Női kézilabda: Minimum két és fél jó sorunk lesz – Bartha Csaba

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2021.03.11. 11:35
null
Bartha Csaba szerint a következő évadra erős és nagyon bő keretet sikerült összerakni (Fotó: Tumbász Hédi)
Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke úgy gondolja, a következő évadra erős és nagyon bő keretet sikerült összerakni, amellyel teljesen elégedett a vezetőedzői poszton Danyi Gábort váltó Ambros Martín is.

– Remek formában van az ETO, eljött az az idilli pillanat idény közben, hogy az elnöknek csak hátra kell dőlnie a lelátón, és élvezni a mérkőzéseket?
– Aki az élsportban bármikor is hátradől, nagyon könnyen pórul járhat – válaszolta Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke. – Én nem teszek ilyet, és bízom benne, hogy a játékosok, a szakmai stábunk és a menedzsmentünk tagjai sem. Nyáron, a pihenőidő alatt lehet kicsit kiengedni, versenyidőszakban szárazon kell tartani a puskaport. Ráadásul tombol a világjárvány, még inkább oda kell figyelnünk! Egyébként persze értem a kérdés lényegét: örülök, hogy jó formában játszik a csapat, annak még inkább, hogy nagyon együtt van a társaság.

– Nem tartott attól, hogy az említett egység megbomolhat az évad közben bejelentett személyi változások miatt?
– Ez nem különleges helyzet, minden évben így zajlik az átigazolási szezon, a téli hónapokban már eldőlnek a legfontosabb kérdések. Többször elmondtam már, hogy nekem – aki korábban a labdarúgásban dolgozott – ez kicsit furcsa, fociban többnyire a bajnokságok lezárultával fixálódnak a szerződések, jönnek létre újak. Kézilabdában nagyon nehéz helyzetbe kerül az átigazolási piacon, akinek februárban nincsen csapata a következő évadra. Nem véletlen, hogy korábban minden világversenyre elutaztam, és személyesen beszéltem játékosokkal, menedzserekkel. Most erre nem volt lehetőség, nehezebb is volt ez az időszak, hiszen a technika vívmányainak segítségével bonyolítottuk le a megbeszéléseket. Nyilván amíg a tárgyalások zajlanak, addig nagyon oda kell figyelni, hogy a mindennapokban ezek ne jelentsenek problémát, ne legyenek negatív hatásai. A megállapodások létrejöttével, a bejelentések után viszont mindenkinek le kell zárnia a történteket, és folytatnia a munkát. Több klubvezetővel beszéltem erről a kézilabdás sajátosságról, talán ez is fontos feladat a jövőre nézve, hogy változtassunk a tárgyalási, megállapodási renden.

AMORIM DÖNTÉSE FÁJ, DE EL KELL FOGADNI

– A végleges játékoskeret és az új vezetőedző, Ambros Martín bemutatása óta eltelt néhány hét. Visszagondolva a korábbi hónapok tárgyalásaira, döntéseire, van közöttük olyan, amit most jobban átgondolna, netalán másképp határozna?
– Az adott pillanatban mindig a klubnak legelőnyösebb döntéseket hoztuk meg. Nem akarom már minősíteni őket, visszatekingetni sincs értelme, immár arra koncentrálok, hogy a döntéseink a lehető legjobban süljenek el a következő évadban.

– Miért váltak el az ETO és Danyi Gábor vezetőedző útjai?
– Ahogy Gábor elmondta, és én is úgy gondolom, hogy nincs még itt az idő erről beszélni.

– A másik érdekes kérdés Eduarda Amorim jövője, aki úgy nyilatkozott, hogy nyáron abba akarja hagyni a játékot, aztán meggondolta magát, és aláírt a Rosztovhoz. Mennyire fájó ez a történet?
– Aki erre azt mondja, hogy nem fájdalmas, hazudik. Ettől függetlenül „Duda” döntését a legnagyobb tisztelettel el kell fogadni. Olyan emberről van szó, aki több mint tíz éven át tartozott az ETO kötelékébe, ő maga és a klub is mindent megtett annak érdekében, hogy a világ legjobbja legyen, és nagy sikereket érjen el. Ezért nem lenne elegáns azt taglalni, mi lett volna részéről a helyes döntés. Ő így döntött, mi tiszteletben tartjuk, és csak azt tudjuk tenni, hogy sok sikert kívánunk neki. Elfogadjuk, hogy másik kultúrában és csapatban kívánja befejezni pályafutását.

MARTÍN EGYELŐRE MINDENNEK ÖRÜL

– Nehéz volt Ambros Martínt visszacsábítani a Győr kispadjára?
– Egyáltalán nem. A spanyol szakember hat évig volt a klub vezetőedzője, pontosan ismeri az elvárásokat, a célokat, a filozófiát. Természetesen néhány részletbe bele kellett menni, ilyenek az anyagi feltételek, vagy éppen a távozása óta megnövekedett létszámú szakmai stáb elfogadása – utóbbinak nagyon örült, tetszik neki a munkamorál és módszer.

– A játékoskeret összeállításába mekkora beleszólása volt?
– Amikor megkerestük, már sok tárgyalásunk folyamatban volt, sőt, Schatzl Nadine-nal és Háfra Noémivel meg is egyeztünk. De amikor például beállóposztra kerestük a megfelelő játékosokat, már nemcsak kikértük, hanem el is fogadtuk a szakember véleményét. Ambros Martín nagyon örült, hogy az igazolásokat sikerült tető alá hozni, megerősítette, hogy jó döntéseket hoztunk, hiszen Schatzl a legjobb öt balszélső közé tartozik Európában, Háfrát pedig továbbra is Magyarország legtehetségesebb játékosának tartjuk. A többi új játékos, mint például Jelena Deszpotovics, Crina Pintea vagy Linn Blohm kivétel nélkül az európai elitbe tartozik. De az igazi erősítés, hogy sikerült klasszisaink közül megtartani Veronica Kristiansent és Estelle Nze Minkót.

A JÁRVÁNY A LEGNAGYOBB ELLENFÉL

– Akkor elégedett a végeredménnyel?
– A következő évad keretének legnagyobb erőssége, hogy minden posztra van két-három kiváló képességű játékosunk. Figyelem a többi együttest, a BL-riválisok közül szinte mindegyiknek van legalább egy jó sora, amely képes megkeseríteni az ellenfél életét. Én azt mondom, nekünk lesz minimum két és fél jó sorunk! Ez főleg a jelenlegi évad miatt lesz fontos, mert itt a járvány, mellette megy mindenféle sorozat, jön az olimpiai selejtező, aztán az olimpia, és nem lesz sok pihenőidő. Nekünk viszont lehetőségünk lesz az ősztől forgatni a csapatot, így nem kell, hogy a legjobb játékosok mindig a pályán legyenek, hanem a legjobb állapotban lévők oldják meg a feladatot.

– Beszéljünk még a közeljövőről: tart attól, hogy bekövetkezik olyan esemény, amely lerombolhatja azt, amit eddig felépítettek?
– A sportolók jelenlegi életét két fontos dolog határozza meg. Az egyik a megelőzés, a másik pedig a járványügyi intézkedések. Utóbbi kapcsán nem csak az általános életünkre vonatkozó szabályokra kell figyelnünk, hanem a hazai és nemzetközi szakszövetségekére is. Azt például rossz döntésnek tartom – és ezt jeleztem is az európai szövetségnek –, hogy az a csapat, amelyik lejátszik 14 csoportmeccset veretlenül, majd nyer 17 góllal a bietigheimi nyolcaddöntő első meccsén, kieshet azért, mert esetleg nem tud kiállni a visszavágóra… Most már olyan döntéseket is meghoztunk, hogy bizonyos esetekben a lehetőségét sem akarjuk megadni annak, hogy valakinek a pozitív tesztje mindenkit karanténba kényszerítsen. A csapatot meg kell óvnunk! Politikától függetlenül én szeretném megköszönni a kormányzat munkáját és mindenkiét, aki a járvány elleni harcban részt vesz, segít nekünk abban, hogy a sportolók végezhetik a munkájukat. Egyébként pedig bármilyenek is a körülmények, mindig az a célunk, hogy mindent megnyerjünk – ez most sincs másként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik