Hiába nyert az FTC, a Buducsnoszt jutott tovább a BL-ben

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.03.13. 17:50
A női kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a párharc visszavágóján az FTC-Rail Cargo Hungaria hazai pályán 29–28-ra legyőzte a Buducsnoszt Podgoricát, ám 50–48-as összesítéssel a montenegrói csapat jutott tovább a legjobb nyolc közé, ahol a Győri Audi ETO KC-vel találkozik.
Hiába nyert az FTC, a Buducsnoszt jutott tovább a BL-ben (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Hiába nyert az FTC, a Buducsnoszt jutott tovább a BL-ben (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–BUDUCSNOSZT PODGORICA (montenegrói) 29–28 (9–15)
Budapest,
Elek Gyula Aréna, zárt kapuk mögött. V: Alpaidze, Berjozkina (oroszok)
FTC: Bíró B. – Malestein 2, Klujber 3, KOVACSICS 3 (1), Behnke 2, BÖLK 5, Márton G. 2. Csere: JANURIK (kapus), Stolle, Kisfaludy 2, SZUCSÁNSZKI 3, Háfra 1, Tóth Nikolett 1, Csiszár-Szekeres, Kovács Anett 3, Schatzl Nadine 2. Megbízott edző: Mihály Attila
BUDUCSNOSZT: ARENHART – RADICSEVICS 9 (4), Maszlova 3, N. Vukcsevics 1, Pineau 2, RAMUSZOVICS 6, Mehmedovics 3. Csere: Attingré (kapus), GRBICS 2, N. Kadovics, Dzsaferovics 2. Edző: Bojana Popovics
Az eredmény alakulása. 3. perc: 0–3. 9. p.: 5–5. 17. p.: 5–9. 26. p.: 7–12. 35. p.: 12–19. 38. p.: 16–19. 43. p.: 20–21. 48. p.: 22–22. 57. p.: 28–26
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/1, ill. 4/4
Továbbjutott: a Buducsnoszt (50–48)
MESTERMÉRLEG
Mihály Attila:
– Egy ilyen, kétmérkőzéses párharcban nincsenek véletlenek, ha kicsivel is, de a Buducsnoszt jobb volt. Azt a Fradit vártam ezen a meccsen, mint amelyiket a második félidőben láthattunk, az első játékrész miatt viszont csalódott vagyok.
Bojana Popovics: – Védekezésben és támadásban is tökéletes első félidőt produkáltunk. A második már sokkal nehezebb volt, elfáradtunk, így gondjaink voltak, de az utolsó tíz percben ismét jól koncentráltunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ha nem lett volna elég, hogy az FTC háromgólos hátrányba került a Buducsnoszt ellen a nyolcaddöntő első meccsén, a visszavágóra elveszítette vezetőedzőjét, Elek Gábort is, aki pozitív koronavírustesztet produkált. Legalább annak örülhettek a magyar csapatnál, hogy a játékosok közül Csiszár-Szekeres Klára, Háfra Noémi és Schatzl Nadine visszatérhetett. Eleket az FTC Kézilabda Akadémia szakmai igazgatója, Mihály Attila helyettesítette, aki a meccs alatt folyamatos kapcsolatban volt a vezetőedzővel.

A saját kapu előtt nem volt gond Podgoricában, inkább a zavaró védekezéssel szemben nem volt meg a hatékony támadójáték. Ebből a szempontból nem indult jól a népligeti találkozó sem, Bárbara Arenhart könnyedén fogta a nem eléggé helyezett lövéseket, a Buducsnoszt pedig hamar háromgólos előnybe került.

4–4-nél sikerült utolérni az ellenfelet, de hamar érkeztek az első kiállítások, így ezután is az FTC futhatott az eredmény után. Az első meccsen a mezőny legeredményesebbjének bizonyuló Jovanka Radicsevics biztos kézzel használta ki a helyzeteit, így mínusz négyről (5–9) kellett kapaszkodni. Továbbra is sok volt a pontatlanság a Fradi oldaláról, Klujber Katrin és Emily Bölk együtt hét kísérletből sem talált be, így Mihály Attila kénytelen volt időt kérni. Érkeztek a cserék, és a kapuban is Janurik Kinga váltotta fel a sokszor kiszolgáltatott Bíró Blankát.

Kettős emberhátrányban jól ölte az időt a montenegrói csapat, ezalatt csak eggyel sikerült csökkenteni a különbséget. Az egyre lelkesebb Podgoricában Arenhart már bravúrokat is hozott, a beálló Ema Ramuszovics többször megjátszható volt, míg Radicsevics ezúttal hibátlanul lőtt (hét gól az első harminc percben), így hiába tudott hozzátenni Janurik is, a szünetre hatgólos (9–15) hátrányba került a Fradi.Innen már csodáraés egy tízzel megnyert második játékrészre lett volna szükség.

Felpörgette a támadásai ritmusát az FTC, amiből jöttek a gólok, csak közben a Buducsnoszt is megtalálta a választ a túloldalon. Ahogy aztán sikerült pár akciót kivédekezni, a 38. percre 19–16-ra jött fel a Fradi, Bojana Popovics rögtön időt kért. A gyors labdafelvitelek hatásosak voltak, és a védekezést is sikerült összekapni. A félidő felére összejött az egyenlítés, ekkor még benne volt a játék képében, hogy a hátralevő időben meg lehet fordítani a párharcot. Látszott, hogy a kevesebb játékost bevetni tudó Buducsnoszt igyekszik beosztani az erejét, és az idővel is játszik.

Lélektanilag fontos lett volna, hogy a vezetés is hamar meglegyen, Armelle Attingré azonban a Buducsnoszt számára a legjobbkor mutatott be védéseket, és Ramuszovics is szállította a gólokat, heteseket. Az 56. percben a meccs során először volt az FTC-nél az előny (27–26), a Popovics időkérése utáni négy percet hárommal kellett volna megnyerni. Angela Malestein a közte háromért hibázott, a túloldalon pedig Allison Pineau kapus nélküli játékból talált be, eldöntve a párharcot.

Apró szépségtapasz, hogy legalább a győzelem összejött (29–28), de ez aligha vigasztalta a ferencvárosiakat. Az FTC 2004. március 14. után nyert újra mérkőzést a BL egyenes kieséses szakaszában, azonban egy jó félidővel nem volt reális esélye a nyolc közé jutásra – így az áprilisi negyeddöntőben az üres Elek Gyula Arénában fájdalmasan hangosan ünneplő Podgorica küzdhet meg a Győrrel a május végi, budapesti négyes döntőbe jutásért. Az igazi kérdés viszont az, miként hat a Ferencváros kiesése a válogatottra, amely jövő hétvégén 11 zöld-fehér kerettaggal vív olimpiai selejtezőt.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
CSM Bucuresti (román)–Ramnicu Valcea (román) 21–27
Továbbjutott:
a CSM Bucuresti, 54–51-es összesítéssel
CSZKA Moszkva (orosz)–Krim Ljubljana (szlovén) 27–21
Továbbjutott:
a CSZKA Moszkva, 47–46-os összesítéssel
GYŐRI AUDI ETO KC–Bietigheim (német) 32–28 (19–16) – BŐVEBBEN ITT!
Továbbjutott: a Győr, kettős győzelemmel, 69–48-as összesítéssel

NYOLCADDÖNTŐ
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 22–19 28–29 50–48
BBM Bietigheim (német)–GYŐRI AUDI ETO KC 20–37 28–32 48–69
Vipers Kristiansand (norvég)–Odense Handbold (dán) 35–36 március 14., 16.00
Podravka Koprivnica (horvát)–Rosztov-Don (orosz) 20–29 március 14., 16.00
SCM Ramnicu Valcea (román)–CSM Bucuresti (román) 24–33 27–21 51–54
Krim Ljubljana (szlovén)–CSZKA Moszkva (orosz) 25–20 21–27 46–47
Team Esbjerg (dán)–Brest (francia) 27–33 március 14., 14.00
Borussia Dortmund (német)–Metz Handball (francia) elmarad elmarad
Az első mérkőzésen az elöl álló csapat játszik otthon, a visszavágót fordított pályaválasztással rendezik meg.
NEGYEDDÖNTŐ
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–GYŐRI AUDI ETO KC
Vipers Kristiansand (norvég)/Odense Handbold (dán)–Podravka Koprivnica (horvát)/Rosztov-Don (orosz)
CSM Bucuresti (román)–CSZKA Moszkva (orosz)
Team Esbjerg (dán)/Brest (francia)–Borussia Dortmund (német)/Metz Handball (francia)
Az első mérkőzéseket április 3-án és 4-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Maszlova is lő még egy gólt (28–28). Mihály Attila időt kér, a montenegróiak ünnepelnek. Klujber lövését védi Attingré, de Malestein gólt szerez a kipattanóból. Ez a vége, az FTC 29–28-ra nyert, de 50–48-as összesítéssel a Buducsnoszt jutott tovább.

59. perc: Malestein ugrik be nagyon éles szögből, de Attingré véd. Pineau passzínál gólt lő, ezzel vége, eldőlt a párharc (28–27). Szucsánszki lövése nem jó.

58. perc: Pineau lövése után a blokkról megy a kapu mellé a labda. Passzívnál Pineau-t sikerül blokkolni.

57. perc: Látványosan ölik az időt a montenegróiak, de Grbics passza pontatlan, Klujber pedig azonnal góllal büntet. 28–26

56. perc:Dzsaferovics kezéből kiesik a labda, majd Szucsánszki egy gyors góllal büntet, először vezet az FTC (27–26)! Bojana Popovics időt kér.

55. perc: Pineau lövése nem jó. Újra Schatzl előtt adódott lehetőség, ezúttal nem is hibázta el. 26–26

54. perc: Szucsánszki szerez egy gyors gólt (25–26). Grbicstől elveszik a labdát, de az ellentámadás végén Schatzl hibázik.

53. perc: Maszlova szabálytalankodik támadásban. Klujber lő pokolian nagy gólt a jobb felső sarokba (24–25). grbics szenzációs labdája után Mehmedovics kínaiból lő gólt. 24–26

52. perc. Grbics estében lő gólt (23–25). Nincs gyors ferencvárosi válasz, Attingré Kovács lövését is védi.

51. perc: …de végül megtalálják Ramuszovicsot, aki kilövi a jobb alsó sarkot (23–24). Attingré lábbal védi Kovacsics lövését, ráadásul a kipattanó is a montenegróiaké.

50. perc: Nagyon passzív a montenegrói támadás…

49. perc: Ramuszovics harcol ki hetest. Bíró jön a kapuba, de Radicsevics belövi neki (22–23). Hetest kap az FTC, Kovacsics pedig ezt végre értékesíti is. 23–23

48. perc: Bölk bombázza a kapu fölé a labdát, de kap egy szabaddobást. Bölk lő megint, ezúttal a jobb alsót választotta (22–22). Kapust cserélnek a vendégek.

47. perc:Bölk emelkedik, és kilövi a bal alsó sarkot, egyenlő (21–21)! Grbics megint megtalálja Ramuszovicsot, aki nem hibázik. 21–22

46. perc: Klujber gólt lő, de közbefújnak, tovább támadhat az FTC.

45. perc: Radicsevics ugrik be a jobb szélről, de Janurik véd, ez volt a mai napon a montenegrói szélső első hibája.

44. perc: Grbics megint eladja a labdát, lehet egyenlíteni. Kovacsics harcol ki hetest, belülvédekezés volt. Attingré megint védi a hetest, ezúttal Klujberen fogott ki.

43. perc: Janurik védi Pineau lövését, megint rohan az FTC, Kovács pedig nem hibázik. 20–21

42. perc: Jön egy ferencvárosi hiba is támadásban,Dzsaferovics góllal büntet (18–21). Jó a húzás a bal szélre, a visszatérő Schatzl pedig a kapuba küldi a labdát. 19–21

41. perc:Dzsaferovics lövését védi Janurik, majd jön egy újabb gyors ferencvárosi gól, Kisfaludy eredményes (18–20).Dzsaferovics megint hibázik, ezúttal belemegy.

40. perc: Grbics lövését védi Janurik, majd Arenhart Csiszár-Szekers lövése után lábbal hárít. A kipattanó az FTC-é, Bölk pedig ezúttal a kapu jobb felső sarkába bombázza a labdát. 17–20

39. perc: Elképesztő, Arenhart újabb ziccert hárít, ezúttal Kisfaludyn fogott ki.

38. perc: Grbics gyorsan elront egy lövést, majd Szucsánszki gyorsan lő egy gólt, ez most egy 4–0-s sorozat (16–19). Időt kérnek a vendégek. Grbics egy betörés után gólt lő. 16–20

37. perc: Bölk emelkedik, majd kilövi a bal alsót (14–19). Grbics passza pontatlan, gyors ferencvárosi gól a büntetés, Kisfaludy eredményes a lerohanás végén. 15–19

36. perc: Ramuszovics találja el a kapufát, megvan a kipattanó, de hiába támad rendezetlen védelem ellen az FTC, Klujber lövése után is belekap a labdába Arenhart.

35. perc: Ezúttal Mehmedovics kap jó labdát, beugrik, és gólt lő (12–19). Gyors ferencvárosi válasz, megint Kovács lőtt gólt. 13–19

34. perc: Pineau remekül megtalálja Radicsevicset, aki Janurikot is átejti (11–18). Megvan Bölk első gólja, a kapu bal oldalába lőtte a labdát. 12–18

33. perc: Grbics megint megtalálja Ramuszovicset, aki ezúttal sem hibázik (11–17). Bölk lövése után Arenhart megint véd, a német átlövőnek még mindig nincs gólja a mai meccsen.

32. perc: Maszlova eladja a labdát, rohan az FTC, Kovács pedig kilövi a jobb felsőt. 11–16

31. perc: Elkezdődött a második félidő, támadnak a vendégek. Azonnal jön is egy gól, Maszlova volt eredményes (9–16). Klujber révén jön a válasz. 10–16

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Kovacsics lő gólt (9–14), de erre is van válasza a vendégeknek, egy jó bejátszás után Ramuszovics lő még egy gólt (9–15). Ez a vége az első félidőnek, a szünetben 15–9-re vezet a Buducsnoszt. Ez azt jelenti, hogy az FTC-nek a második félidőt tíz góllal kell megnyernie a továbbjutáshoz.

29. perc: Ez is kimarad, Márton lövése után is véd Arenhart. A másik oldalon jó a bejátszás, Ramuszovics pedig nem hibázik a vonalról. (8–13). Arenhart újabb védést mutat be, a kipattanó a Buducsnoszté, Dzsaferovics pedig gólt lő. 8–14

28. perc: Tóth betörése után Arenhart megint véd. Dzsaferovics átlövése után Janurik véd.

27. perc: Háfra válaszol egy betörés után egy gyors góllal (8–12). Grbics dobja ki oldalra a labdát

26. perc: Radicsevics ezt a hetest is gólra váltja (7–11). Ferencvárosi labdavesztés, rohannak a vendégek, Radicsevics pedig megszerzi a hetedik gólját (7–12). Radicsevics az első meccsen összesen szerzett ennyit.

25. perc: Ez is belemenés, Tóth hibázott a másik oldalon. Bojana Popovics is időt kér. Grbics lövését először, majd másodszor is védi Janurik, de hetest kapnak a vendégek.

24. perc: Janurik véd, de a kipattanó után visszakapják a labdát a podgoricaiak. Ezt már elveszik, Grbics ment bele az ellenfélbe.

23. perc: Háfra harcol ki egy hetest, ráadásul Pineau-t másodszor állítják ki két percre. Malestein találta fejbeAttingrét, nincs gól.

22. perc: Mehmedovicslő gólt, megint hárommal vezetnek a vendégek. 7–10

21. perc:Grbics lövése után Janurik nyomja a kapu fölé a labdát. Tóth lövését védi Arenhart, e a kipattanót Behnke az üres kapuba küldi. 7–9

20. perc: Elvették a labdát a montenegróiaktól, továbbra is kettős előnyben támadhat az FTC. Ez már bent van, Tóth bevitte és belőtte a labdát a kapuba. 6–9

19. perc: Kadovicsot állítják ki két percre. Sőt, 15 másodperccel később Pineau-t is kiküldik két percre. Hiába a kettős előny, Malestein nem túl jól helyezett lövése után Arenhart véd.

18. perc: Időt kér a Ferencváros. Háfra és Tóth is érkezik, a kapuban pedig Janurik váltja Bírót. Háfrát Pineau blokkolja.

17. perc: A másik oldalon Klujber sem találja el a kaput. Jó a húzás a jobb szélre, Radicsevicsnek nagy szöge van, beugrik, és kilövi a jobb alsót. 5–9

16. perc: Újabb kétperces kiállítás, ezúttal Szucsánszkinak kell leülnie. Vukcsevics ziccerben a kapu mellé bombázza a labdát.

15. perc: Klujbert sáncolják, majd a labda elakad a kapufában.

14. perc: Bölk lövése ezúttal sem jó. Radicsevics egyelőre megállíthatatlan, már a negyedik gólját szerezte. 5–8

13. perc: Márton védekezett belül, ez is hetes. Radicsevics ezt is belövi, ezúttal a jobb alsót választotta. 5–7

12. perc: Szucsánszki lövése után elakad a labda a sáncban, ráadásul szabálytalanságot láttak a bírók, jöhetnek a vendégek.

11. perc: Bölk lövése után Arenhart a kapufa segítségével véd. Ramuszovics estében lő gólt, ráadásul Kovacsicsot utólag két percre ki is állítják. 5–6

10. perc: Malestein kap egy sárga lapot. Maszlova küldi a kapu mellé a labdát. Ramuszovics is besárgul.

9. perc: Újabb szélsőgól, ezúttal balról Márton volt eredményes. 5–5

8. perc: Kisfaludy szerez labdát, lehet egyenlíteni. Meg is van, Malestein nagyon éles szögből beugrik, és a kapuba pattintja a labdát (4–4). Ez is bent van, Radicsevics ezúttal a jobb szélről beugorva ejti át Bírót. 4–5

7. perc: Radicsevics hanyagul átejtette Bírót (2–4). Kovacsicsot nem lehet megállítani, estében is gólt lő. 3–4

6. perc: Ferencvárosi labdaszerzés, Márton indul, és Arenhart ugyan belekap a labdába, az valahogy átvánszorog a gólvonalon (2–3). Hetes és két perc, Behnkének kell leülnie.

5. perc: Passzívnál Klujber lő, de a sáncról a kapu fölé megy a labda. Ennek ellenére a montenegróiak jöhetnek…

4. perc: Megvan az első ferencvárosi gól, Behnke talált be (1–3). Ráadásul jön egy jó védekezés, és egy labdaszerzés is.

3. perc: Maszlova is betalál (0–2), majd Malestein találja el a kapufát. Rohannak a montenegróiak, Vukcsevics pedig átejti Bírót. 0–3

2. perc: Kovacsics lövését védi a kapus, de a kipattanó a Fradié. Ezúttal Bölk próbálkozik átlövéssel, de Arenhart megint hárít.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a ferencvárosiak vezethetik az első támadást. Klujber lövése utánArenhart nyomja a kapufára a labdát. Azonnal góllal büntet a Buducsnoszt,Pineau eredményes. 0–1

Az Elek Gábort helyettesítő Mihály Attila épp most rakott a fülébe egy fülhallgatót – minden bizonnyal ezen keresztül tud majd a vezetőedzővel kommunikálni.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az FTC–Buducsnoszt Podgorica párharc visszavágója a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A címvédő Győr továbbjutása nem volt kérdés a Bietigheim ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, az ETO a német együttes otthonában aratott 37–20-as győzelem után hazai pályán 32–28-ra nyert. A nagy kérdés, hogy a negyeddöntőben, ahol a tét a május végi, budapesti négyes döntő lesz, magyar párharcot rendeznek-e – a győriekre ugyanis a Ferencváros–Buducsnoszt párosítás győztese vár a legjobb nyolc között.

Többen visszatérnek
„A podgoricai találkozón hiányzó négy játékosunk közül jó eséllyel nevezhetjük a szombati keretbeSchatzl Nadine-t, Háfra Noémit és Csiszár-Szekeres Klárátis, de a hosszú kihagyás után biztosan nincsenek még százszázalékos állapotban. Nem lesz ott azonban a kispadon Elek Gábor, aki a hét elején pozitív koronavírustesztet produkált, s azóta a családjától is elkülönítve, karanténban tartózkodik”– olvasható az FTC közleményében.

Az FTC-nek háromgólos hátrányt kellene ledolgoznia szombat este a Népligetben, ami már önmagában is nehéz feladatnak ígérkezik a masszív montenegróiakkal szemben, de tovább komplikálja a helyzetet, hogy Elek Gábor vezetőedző pozitív koronavírustesztje miatt napok óta karanténban van otthonában, a visszavágón sem tudja személyesen irányítani csapatát, helyette Mihály Attila, az FTC Kézilabda Akadémia szakmai igazgatója és Duleba Norbert kapusedző meccsel majd.

„Az első mérkőzés után a hét elején érződött, hogy nem túl fényes a hangulat, utána meg kiderült, hogy Elek Gábor koronavírustesztje pozitív lett, attól kicsit megtörtünk – mondta Klujber Katrin, az FTC jobbátlövője. – Képben és hangban ott volt velünk a tréningeken, követte a napi munkát, ezért most már jobb a kedvünk. Az öltözőben tartottunk egy beszélgetést, hiszen így, hogy nincs Gábor, még nagyobb feladat előtt állunk. Nem lesz ott a pálya szélén, de érte is ki akarjuk harcolni a továbbjutást.”     

A válogatott balkezes szerint a védekezésük jól működött Podgoricában és a kapusteljesítmény is kiváló volt, a támadójáték nem ment úgy, ahogy szerették volna, nem azt csinálták, amit megbeszéltek.

„Sok helyzetet elszalasztottunk, pedig visszanézve egyszerűnek tűnt, mit is kellett volna csinálni, hiszen nem bonyolult elemeket és húzásokat beszéltünk meg az első meccs előtt – folytatta Klujber. – A Buducsnoszt zavaróval szinte végig nyitottabb védekezést alkalmaz, ennek szellemében beszéltük meg a feladatokat, amelyeket mégis nagyon lassan és bután oldottuk meg. Sok volt az eladott labdánk, nem megfelelő pontokon és helyeken fejeztük be a lehetőségeinket, sokat hibáztunk. Ezen mindenképpen javítanunk kell.”     

A 21 éves, junior-világbajnok játékos elmondása szerint álló helyzetből akartak mindent megcsinálni az első meccsen, a fejekben sem volt olyan rend, mint amilyen például a csoportkörben a Vipers elleni két győzelem során jellemző volt, amikor nagyon okos döntéseket hoztak. Akkor a teljes csapat tűzben volt, amit a jobbátlövő bevallása alapján Montenegróban nem éreztek egymáson...

„Álmoskás volt a teljesítményünk, nem volt meg a lendület és nem olyan döntéseket hoztunk, mint amilyeneket általában szoktunk – mondta Klujber. – Támadásban nagyon sokat tudunk változtatni és javulni, sok tartalék maradt bennünk, mindannyian tudjuk, hogy az nem az igazi arcunk volt, amit Podgoricában mutattunk. Semmi sincs veszve, hiszen három gól nem hatalmas különbség, képesek vagyunk négy vagy több találattal is nyerni, ezzel továbbjutni.”

P. B.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik