Női kézilabda: Ambros Martín orosz kapitány lett

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.08.05. 10:33
null
Ambros Martínt kinevezték (Fotó: rushandball.ru)
Ambros Martín lett az orosz női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya – számolt be a helyi szövetség. A Győri Audi ETO KC korábbi trénere a Rosztov-Don élén is. Elődje, Jevgenyij Trefilov az orosz szövetség alelnöke lesz.

 

Ambros Martín legutóbb a román női válogatott mellett dolgozott szövetségi kapitányként, ám 2019 tavaszán a Rosztov-Donnal kapcsolatos elfoglaltságai miatt távozott a nemzeti csapattól.

A spanyol szakember rövid ideig, megbízott edzőként a magyar női válogatott mellett is dolgozott, mikor még a Győri Audi ETO KC trénere volt. A kisalföldi csapattal 2012 és 2018 között négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot és a Magyar Kupát pedig egyaránt ötször.

Az orosz válogatott a 2018-as Európa-bajnokságon története legjobb eredményét megismételve ezüstérmes volt.

Az év elején szívműtéten átesett Jevgenyij Trefilov, aki 1999 és 2012 között, majd 2013-tól egészen idáig irányította az orosz válogatottat, a szövetség szakmai alelnökeként folytatja. Az oroszok 2001-ben, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is világbajnoki címet nyertek irányításával, s 2016-ban olimpiai bajnoki címet szereztek. Trefilov a Kubany Krasznodar vezetőedzői posztjáról is lemondott, tiszteletbeli elnök lesz a klubnál.

Martín az ajánlat elfogadása előtt személyesen is elbeszélgetett Trefilovval, elmondása szerint csak ezután akarta megkezdeni a munkát: „Az orosz női válogatott az egyik legjobb a világon, Trefilov meghatározó alakja a sportágnak, kiváló munkát végzett. Igazán megtisztelő, hogy rám gondoltak az orosz szövetségben. Nemcsak megőrizni szeretnénk a pozíciónkat, hanem tovább is fejlődnénk” – mondta székfoglalójában a spanyol szakember, akinek nagy álma volt, hogy edzőként kijusson egy olimpiára, ha már erre játékosként nem volt módja. Az oroszokkal erre elég jó esélyei vannak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik