Női kézi-vb: továbbra is marad a 32 csapatos világbajnokság

Vágólapra másolva!
2021.12.19. 18:28
null
A nemzetközi szövetség első embere tudja, hogy mindenki „kicsiben” kezdte (Fotó: Getty Images)
Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) elnöke leszögezte, a továbbiakban is 32 válogatott alkotja majd a női világbajnokság mezőnyét. A vasárnap véget érő 25. női vb az első, amit 32 csapattal rendeztek meg. A mezőny felhígulását jól mutatta, hogy a csoportkörben, sőt még a középdöntőben is voltak negyvengólos, vagy annál is nagyobb különbséggel véget ért mérkőzések – jelentette az MTI.

A spanyolországi torna záró sajtótájékoztatóján az IHF egyiptomi elnöke úgy fogalmazott, boldogsággal tölti el, hogy világszerte segíthetik és támogathatják a kézilabdacsalád tagjait, és a világ minden szegletében meghonosíthatják és népszerűsíthetik a sportágat.

Példaként említette a brazil együttest, amelynek színvonala – megfogalmazása szerint – eleinte a nullával volt egyenértékű, de 2013-ban világbajnok lett, majd hozzátette, hogy az idei tornán Japán is nagyon jó teljesítményt nyújtott.

„Mindannyian nagyon kicsiben kezdjük, de most már tényleg kijelenthetjük, hogy a kézilabda világméretű, ezért döntöttünk úgy, hogy növeljük a csapatok számát, különösen Európán kívüli válogatottakkal” – nyilatkozta.

Az elnök leszögezte, a létszámbővítés nem jelenti azt, hogy lemondtak a szoros mérkőzésekről, hiszen ilyenek voltak az elődöntők és jó néhány középdöntős meccs is. Musztafa megjegyezte, azon dolgoznak, hogy fejlesszék és népszerűsítsék a kézilabdát Európán kívül, de minden sportág számára probléma, hogy az eredmények nem javulnak egyik napról a másikra.

„Nagyon keményen kell dolgozni, hiszen az eredmények nem jönnek egy hónap, fél év, vagy egy év alatt. Lehetőséget kell adnunk nekik, hogy erős ellenfelekkel játsszanak. Nem fogjuk csökkenteni a létszámot, folytatjuk harminckét csapattal” – mondta az elnök.

Hozzátette, egyrészt már a bővítésről szóló döntés meghozatala előtt alaposan tanulmányozták a statisztikákat, másrészt mindenhol vannak tehetségek, Európában és azon kívül is, nekik pedig lehetőséget kell adni a világbajnokságon is. Musztafa végül megjegyezte, hogy a kis országok csapatainak első meccse a spanyolországi tornán nem olyan volt, mint az utolsó meccsük, vagyis egy-két héten belül is látható volt némi fejlődés.

„Nagyon fontos, hogy mindenhol legyen kézilabda, ne csak Európában. Ha csökkentenénk a létszámot, az azt jelentené, hogy az igazán erős együttesek csak Európából érkeznének. Ha megnézzük a legutóbbi férfi-világbajnokságot, nagyon jó csapatok érkeztek Európán kívülről is. Régen ez csak egy álom volt számukra” – magyarázta.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
DÖNTŐ

Franciaország–Norvégia 22–29 (16–12)

A 3. HELYÉRT (Granollers)
Dánia–Spanyolország 35–28
(16–13)

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia
2. Franciaország
3. Dánia
4. Spanyolország
5. Svédország
6. Brazília
7. Németország
8. Orosz csapat
9. Hollandia
10. MAGYARORSZÁG
11. Japán
12. Szerbia
13. Románia
14. Dél-Korea
15. Lengyelország
16. Ausztria
17. Szlovénia
18. Horvátország
19. Csehország
20. Puerto Rico
21. Argentína
22. Montenegró
23. Kongó
24. Kazahsztán
25. Angola
26. Szlovákia
27. Tunézia
28. Kamerun
29. Paraguay
30. Üzbegisztán
31. Irán
32. Kína

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik