Női kézi-vb: kiábrándító szereplésről írnak, és a kapitány fejét követelik Romániában

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2019.12.12. 15:04
null
A románok utolsó meccsükön nagy verést kaptak a japánoktól (Fotó: Kovács Anikó)
„Jó, hogy vége” – írta a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap Japánba kiküldött tudósítója a román női kézilabda-válogatott utolsó világbajnoki mérkőzése után, amelyen a házigazdák csapata 37–20-ra verte Neaguéket.

Nemcsak a 12. hely, hanem a magyarok elleni második félidőt leszámítva az egész tornán mutatott játékot is kiábrándítónak leíró cikk szerint a márciusi olimpia selejtezőn sem lesz esélye Romániának, ha olyan játékosokkal vág neki, akik minden második támadásnál elejtik a labdát. „Tomas Ryde helyében magamtól is lelépnék” – áll a cikkben.

A túlzottan passzívnak tekintett svéd szövetségi kapitány távozását nemcsak a szaksajtó, hanem szinte a teljes román kézilabda-társadalom követeli, ám ő maradni akar. „Igen, hibáztam én is, a játékosok is, de nem ez a fontos, hanem hogy miként javítjuk ki ezeket a hibákat” – nyilatkozta Ryde, aki már elkészítette stratégiáját az olimpiai selejtezőkre, bár azt is elismerte, hogy ezen a doppingolással vádolt brassói játékosok sorsának alakulása is változtathat.

A kapitány szerint a világbajnoki 12. hely reális eredmény, de a tíz hónapos kihagyás után alig három héttel a vb előtt játékba álló Cristina Neagu nélkül ez sem jöhetett volna össze.

A szövetség és a külföldi kapitányok állandó kritikusa, Gheorghe Tadici szerint viszont nemcsak Rydének, hanem az őt kinevező szövetségi vezetőknek, elsősorban Alexandru Dedu elnöknek is le kellene mondania. A zilahi edző szerint mindenképpen „lélekből dolgozó” román edző kell a nemzeti csapat élére, bár ő maga 67 évesen már nem vállalná újra a feladatot.

Az én időm már lejárt, Aurelian Rosca világbajnokságot nyert a 96-97-es generációval, Bogdan Burcea Brassóban is bizonyított, EHF-kupát nyert Craiovával, többnyire román játékosokkal. Florentin Pera is alkalmas, bajnok lett a Valceával. Övék a jövő, én legfeljebb csak tanácsot adhatok nekik a válogatással kapcsolatban” – ismertette a szóba jöhető jelölteket Tadici.

A VB VÉGEREDMÉNYE
9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik