Női kézi-vb: meglepetés, Hollandia négy év után ismét finalista

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 10:58
null
Hollandia másodszor jutott döntőbe (Fotó: AFP)
Elsőként Hollandia jutott be a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság döntőjébe, miután a végletekig kiélezett mérkőzésen 33–32-re legyőzte Oroszországot.

 

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Hollandia 32–33 (16–16)
Ld: Vjahireva 11, ill. Polman 9, Abbingh 8,

A mezőnyben egyedüliként hibátlan orosz válogatott tulajdonképpen simán masírozott be az elődöntőbe, Ambros Martín együttesével kapcsolatban inkább az a volt a kérdés, visszaüthet-e, hogy a négy között jön az első komoly erőfelmérő. A spanyol szakember már a Hollandia elleni mérkőzés első percei után idegesen sétált fel-alá a kispad előtt, és hangosan magyarázott a játékosainak.

NYILATKOZATOK
Emmanuel Mayonnade, a holland válogatott szövetségi kapitánya: „Nem tudom, jobban megérdemeltük-e a továbbjutást, de sokat tettünk azért, hogy vasárnap döntőt játszhassunk. Az egész meccs során futottunk, és az átlövőink nyolc-kilenc méterről is rendkívül eredményesek voltak. Készen kell állnunk egy nagy döntőre.”
Lois Abbingh, a holland válogatott balátlövője: „Nagyon jól fel kellett készülnünk az oroszokból, ebben én is tudtam segíteni, mivel minden nap együtt játszom a rosztoviakkal. Ha a taktikánk nem is mindig működött tökéletesen, az volt a fontos, hogy végig küzdjünk. Még nem fejeztük be!”
Ambros Martín, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: „Ezelőtt nyolcszor örülhettünk győztes meccsek után, de ilyen a sport, pont a legfontosabb mérkőzés nem sikerült, így nem érhetjük el a kitűzött célt, az aranyérmet és a közvetlen olimpiai kvalifikációt. Védekezésben egy pillanatra sem kontrolláltuk a találkozót, és nem tudtuk megállítani a holland átlövőket. Nem találkoztunk velük időben, mikor megnyitottuk a falunkat, a beállónak volt több helye. Fel kell állnunk a bronzmeccsre, majd jövőre ki kell vívnunk az olimpiai részvételt.”
Anna Vjahireva, az orosz válogatott jobbátlövője: „Ez volt a legrosszabb meccsünk a tornán, sajnálom, hogy pont az elődöntőben. El kell ismerni, védekezésben nem végeztük jól a dolgunkat.”

Nem is csoda, mert az első félidő nagy részében csapata futhatott az eredmény után. Előzetesen arról beszéltek az oroszok, meg kell állítaniuk a hollandok gyors lerohanásait, ennek ellenére a narancsmezesek számos alkalommal alkalmazták sikeresen a gyors középkezdéseket. Felállt fal ellen pedig az átlövők, Lois Abbingh, a korábbi ferencvárosi Laura van der Heijden és Estavana Polman tüzelt eredményesen.

Martín próbálta nyugtatni a csapatát, és többször is inkább a rohanás megfékezését kérte, miközben Anna Szeny góljaival tartotta a lépést az orosz válogatott. Később Anna Vjahireva is felzárkózott mellé, és az oroszok a 16. percben 9–8-ra fordítani tudtak. Innentől kiegyenlítetten alakult az állás egészen a szünetig, 16–16-nál mentek pihenőre a csapatok.

A játék képe a folytatásban sem változott, bár az oroszok mínusz kettőből – egy kettős emberelőnyt is kihasználva – plusz kettőt csináltak (23–21). A meccs dinamikájának megfelelően ezzel nem dőlt el semmi, a hollandok is fel tudtak zárkózni, sőt az utolsó tíz percbe lépve rendre vezettek is. Ekkor nem a védekezések domináltak, egymást követték a gyors gólok mindkét oldalon, lehetetlen volt megjósolni, ki jut a döntőbe.

Polman egy támadáson belül elért két kapufa után harmadszorra már betörésből eredményes volt, így 31–30 volt az állás a hollandoknak az 55. perc végén. Volt később egy faultgyanús helyzet Szenynél, amit elengedtek a Bonaventura ikrek, majd Martín harmadik időkérése után Krisztyina Kozsokar már passzívnál egyenlített a bal szélről. A hollandok támadhattak a döntőbe jutásért, és Van der Heijden belőtte őket a fináléba, miután a túloldalon Vjahireva már csak az oldalhálót találta el (32–33). A hollandok 2015 után másodszor játszhatnak vb-döntőt, akkor egyértelmű vereséget szenvedtek a fináléban Norvégiától. 2017-ből még van egy vb-bronzuk is, míg Európa-bajnokságon 2016-ban ezüst, 2018-ban bronz jutott nekik.

A Norvégia–Spanyolország elődöntőről itt olvashat!

A MÁSIK MECCSNEN
Norvégia–Spanyolország 22–28 (13–13)
Ld:
Aune 5., ill. Cabral 7
AZ 5. HELYÉRT

MontenegróSzerbia 28–26 (13–12)
Ld: Sztoiljkovics 6, ill. Ramuszovics 4, Raicsevics 4
A 7. HELYÉRT
Németország–Svédország 24–35 (13–18)
Ld.: Stolle 6, ill. Gulldén 7

A VB VÉGEREDMÉNYE
5. Montenegró
6. Szerbia
7. Svédország
8. Németország
9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik