Női kézilabda-vb: Ennyire sosem sikerült alulmúlni önmagunkat – Németh

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.08. 20:29
null
Szucsánszkiék súlyos vereségbe szaladtak bele Montenegró ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott tizenhét gólos vereséget szenvedett Montenegrótól a dániai világbajnokságon. A mérkőzés után Németh András szövetségi kapitány elmondta, a súlyos vereség után azt várja a házigazda elleni szerdai meccstől, hogy megtegyük az első lépést visszafelé.

„Semmi előjele sem volt annak, hogy az egyik pillanatról a másikra lerántjuk egymást a mélybe. Sorozatban estek vissza a teljesítmények, a mezőnyjátékosok között egyetlen használható produkció sem volt. Teljesen ellentétes volt minden, mint amire készültünk, amit gyakoroltunk. Volt egy taktikánk, amely egy olyan csapatra épült, amely előtte jól működött. Erre a rendszerre most nem találtam megoldást, hogy ha senki sem vállalja be ésszerűen a dolgait, akkor mit lehet még csinálni. Arra készültünk, hogy felfelé lövünk, erre az elején szétlőttük lent a kapust. Félidőben elmondtam, hogy van ilyen, amikor ennyire rosszul megy egy csapatnak, de elvártam, hogy a második félidőben felálljunk, és legalább közelebb kerüljünk az ellenfélhez. Ez sem sikerült. Minden játékos a pályán volt, de egyetlen teljesítményre sem mondhatom, hogy megcsinálta a dolgát” – kezdte értékelését Németh András szövetségi kapitány a Sport Tv-nek.

TÖRTÉNELMI KUDARC
Ez volt a magyar női kézilabda-válogatott történetének legsúlyosabb világbajnoki veresége. Vb-n tízgólos különbség felett eddig csak egyszer kapott ki a magyar női válogatott, az 1993-as, Dánia elleni 23–37-et írta felül a mostani, Montenegró elleni 15–32. Majdnem akkora K. O. volt ez, mint a 2010-es Európa-bajnokság Norvégia elleni összeomlása (13–34).

„Sok olyan támadásunk volt, amelyben ott voltak a lehetőségek, de nem vállaltuk fel a lövéseket. Mínusz ötnél kialakult egyfajta félelem, senki sem akart hibázni, csak ebből nem lesz helyzet, nem lesz lehetőség. Ilyen rossz helyzetben nem volt a magyar válogatott az elmúlt két évben, ennyire sosem sikerült alulmúlnunk önmagunkat. Ezek a játékosok vannak a keretben, nekik kell megoldaniuk a feladatot. Most jön két felhozó mérkőzés Dánia, illetve Japán ellen, a legjobb nyolc közé jutásért zajló találkozóra kell jó állapotba kerülni. Bátrabban és okosabban kell kézilabdáznunk” – tette hozzá a kapitány, aki mindössze annyit vár a házigazda elleni meccstől, hogy megtegyük az első lépést visszafelé.

„Nehéz bármi jót is mondani, ma nem voltunk készek fejben az összecsapásra. Amiről beszéltük, egyáltalán nem tudtuk megvalósítani. Nagyon csalódott vagyok, de holnap egy teljesen más, erősebb arcunkat szeretnénk mutatni" – fogalmazott Szekeres Klára már a sajtótájékoztatón.

„Bejöttek a hibák, és ahelyett, hogy túlléptünk volna rajtuk, folyamatosan leépítettük magunkat. Mindenképpen át kell gondolni, mik voltak az egyéni és a csapathibák. Annyi időnk van, hogy fejben átvegyük őket. Este már úgy kell lefeküdnünk, hogy tudjuk, kinek mi a feladat a dánok ellen" – tette hozzá a ferencvárosi játékos.

„Teljes káosz volt. Nem mert senki kapura lőni, hiányzott a ritmus és a lendület. Miután elöl elbizonytalanodtunk, a védekezésünk is átjáróházzá vált. Ők meg egyre jobban belelkesedtek, pedig az eddig látottak alapján nem volt félnivalónk tőlük. Nem tudom az okát, semmi erre utaló jelet nem tapasztaltam a meccs előtti" – nyilatkozta csalódottan Kovacsics Anikó.

„Nem tudom, mi történhetett, mert nagyon jól kezdtük el. Utána a támadásunk belassult, ezt követően a védekezésünk teljesen szétesett. Azért sem értem, mert az első két meccsen magabiztosan játszottunk, akaratosak voltunk. Ma hiányoztak a megállító faultok, támadásban nem volt ritmusa a játéknak. Szinte nem is törtünk úgy kapura, hogy helyet csináljunk a másiknak. Ez ma nem a mi napunk volt. De a padon is azt beszéltük, ez nem szabad, hogy elvegye a kedvünket, mert ez egy csoportkör, az a fontos, hogy továbbjussunk. Holnap nem engedhetjük meg magunknak, hogy még egyszer így játsszunk" – vélekedett Tomori Zsuzsanna.

„Se a védekezés, se a támadás nem működött a mérkőzésen, tizenöt gól tudtunk lőni hatvan perc alatt, ami édeskevés. Nem sokat számít, hogy nekem esetleg jobban ment a játék, mert a csapat nem nyert. Remélem, tudunk tanulni ebből a meccsből, és fel tudunk állni a dánok elleni találkozóig" – értékelt Mayer Szabina.

Míg mi semmit, addig az ellenfél mindent meg tudott valósítani a taktikájából.

„Mindent megvalósítottunk abból, amit előre elterveztünk. A cserék is hozzá tudtak tenni a győzelemhez, ami fontos a következő mérkőzések szempontjából" – mondta Dragan Adzsics, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya.

„Már az elejétől nagyon készültünk erre a meccsre. Tudtuk, hogy a magyaroknak vannak támadásban veszélyes játékosaik, de védekezésben verhetőek. Ezt használtuk ki. Elöl megállítottuk őket, és előnyünk fordítottuk, hogy nem voltak olyan jók visszarendeződésben. Megmutattuk, hogy csapatként bárkit le tudunk győzni" – értékelt a vegyes zónában a korábbi győri Jovanka Radicsevics.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ

MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 32–15 (17–9)
Herning, 7000 néző. Vezette: Arntsen, Roen (norvégok)
MONTENEGRÓ: SZ. BARJAKTAROVICS – Radicsevics 3, K. BULATOVICS 6 (1), Lazovics 1, RAJCSICS 6, Jovanovics 2, MEHMEDOVICS 6. Csere: Hasanic (kapus), Klikovac, Jaukovics 4, Ramusovics 1, Pavicsevics 3, Grbics. Szövetségi kapitány: Dragan Adzsics
MAGYARORSZÁG: Kiss É. – Kovacsicz 1, Tomori 1, Szucsánszki 1, Szamoránsky P., Zácsik 3, Kovacsics. Csere: Bíró B. (kapus), Szekeres, Triscsuk, Görbicz 3 (2), Bódi 2, Mayer 3, Bulath, Erdősi, Planéta 1. Szövetségi kapitány: Németh András
Az eredmény alakulása. 4. perc: 1–1. 7. p.: 3–1. 11. p.: 4–3. 18. p.: 7–4. 22. p.: 10–5. 27. p.: 14–7. 37. p.: 20–10. 42. p.: 22–12. 54. p.: 28–14
Kiállítások: 8, ill. 2 perc
Hétméteresek: 2/1 ill. 3/2

A csoport további eredményei:
Japán–Tunézia 31–21 (13–9)
Ld: Hara 9, ill. Dzslezi 5
Dánia–Szerbia 29–20 (13–12)
Ld: Jörgensen 7, Norgaard 6, ill. Liscsevics 5

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia3
3


91– 61
+30
6
2. Montenegró
32
1

89– 66
+23
5
3. MAGYARORSZÁG 3 2 1 86– 78 +8 4
4. Japán 3 1 2 75– 80 –5 2
5. Szerbia 3 1 2 74– 89 –15
1
6. Tunézia 3 3 61–102 –41 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA A CSOPORTKÖRBEN
December 9., szerda: Magyarország–Dánia 20.45
December 11., péntek: Magyarország–Japán 16.15
A mérkőzéseket a Sport1 közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik