Női kézi-vb: Élet-halál harc vár ránk a románok ellen – Tomori

Nedelykov Tamás, Papp Bálint (Kumamoto), T. I.Nedelykov Tamás, Papp Bálint (Kumamoto), T. I.
Vágólapra másolva!
2019.12.03. 08:55
null
Tomori Zsuzsanna (balra) szerint a védekezés rendben volt (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
A védekezés stabil, támadásban viszont javulnia kell a csapatnak, ha tovább akar jutni a csoportjából – nyilatkozta Tomori Zsuzsanna a végletekig kiélezett körülmények között 25–24-re elvesztett Magyarország–Montenegró mérkőzés után. A Japánban zajló világbajnokságon Kim Rasmussen együttese harmadik csoportmérkőzésén a második vereségét szenvedte el, így veszélybe került a középdöntős folytatás. 

„Apró dolgok hiányoztak – kezdte a mérkőzés után Kim Rasmussen szövetségi kapitány az M4 Sportnak. Meg lehet nézni, mindent megtettünk, kissé bosszús vagyok, de nagyon-nagyon büszke… Voltak fizikai problémáink a vége felé, de ez is csak azt mutatja, mindent megpróbáltunk. Igyekeztünk levenni a nyomást a lányokról, de sajnos így sem tudtuk azt játszani, amit tudunk. Az egyik legerősebb ellenféllel játszottunk a csoportban, de valami hiányzott.”

A kapitány a sajtótájékoztatón külön is kiemelte az emberelőnyös helyzeteket, amiből nem jöttünk ki jól az első félidőben.

Nem voltunk jók hat az öt ellen, az ilyen helyzetek sokszor az önbizalmon múlnak, hogy mennyire hiszel magadban. Ettől függ az időzítés, hogy a megfelelő pillanatban a jó döntést hozd meg. Montenegró esetében megmutatkozott, a játékosai mennyire ismerik egymást, mi talán jobban jártunk volna, ha hat a hat ellen játszottunk volna, legalábbis kevésbé lett volna idegesítő. Támadásban talán túlságosan keresztben játszottunk, és nem támadtuk elég agresszíven a falat, de a montenegróiak ellen nem könnyű, mert nagyon keményen védekeznek. Ezzel együtt sok helyzetet teremtettünk a szélsőknek, akik ugyan kihagytak néhány lehetőséget, de mindenki hibázik. Sok kérdés cikázik most még a fejemben. Talán hamarabb alkalmazhattuk volna a végén a kapus nélküli játékot, de egyvalami biztos, a lányok mindent kiadtak magukból. Bulatovics bejött a végén, és kilenc méterről is betalált, ezt teszi a tapasztalat, amiben jobban állnak nálunk. Míg mi kihagytunk néhány helyzetet. Egy góllal kaptunk ki egy jól felkészített csapattól, néha megnyered, míg máskor elveszíted a hasonlóan kiélezett mérkőzéseket. Innentől kezdve arra kell koncentrálnunk, hogy Szenegál ellen győzzünk, aztán valahogy megverjük a románokat.”

Tomori Zsuzsanna a mieink egyik legjobbja volt, hátul jól összefogta a védelmet, és elöl is bátran próbálkozott, amikor a társai inkább csak egymásnak passzolták a labdát.

A spanyolok elleni meccshez képest sokkal jobban benne voltunk a mérkőzésben, végig kiélezett volt az állás – értékelt az NSO-nak. – Az első félidőben sokat hibáztunk, pedig akkor jobban is játszottunk támadásban, mint a másodikban. Emberelőnyben nem tudtunk könnyű ziccert kialakítani, vagy ha sikerült, akkor elhibáztuk. Amikor a második félidőben fordítani tudtunk, azt hittem, hogy átlendülünk, de nem így történt. Valamiért nem akar összeállni a támadójátékunk, nem tudom igazán az okát. Középen sokszor rossz helyzetből, féltávolságról vállaltunk lövést, vagy dúródni kezdtünk. Nem mozogtunk keresztbe egymásnak, nem segítettünk a másiknak, pedig ez lenne a kulcs, hogy ne egy az egyben kelljen szenvedni.”

A védekezés ma jól működött, Blani jól védett, és a szélsők is sokat hozzátettek, volt, hogy kiszorított szögből is elvállalták, csak hogy tudják tolni a csapatot. Joggal lehetünk szomorúak, mert mi is nyerhettünk volna egy góllal. Szenegált be kell húznunk, és ha nem lesz körbeverés, a románok ellen élet-halál harcot kell vívnunk a továbbjutásért. A támadójátékot kell összeszedni addig.”

Tóth Gabriellát arcon ütötték, ezért ápolásra szorult (Fotó: Kovács Anikó)
Tóth Gabriellát arcon ütötték, ezért ápolásra szorult (Fotó: Kovács Anikó)

A mérkőzésen 15 gólt szerzett a válogatott a szélsők révén, így talán ez a csapatrész működött a leghatékonyabban.

„Ha valakinek éppen jól megy, akkor annak kell segítenie a csapatot, ha most a szélsők voltak ilyen helyzetben, akkor nekünk kellett több helyzetet és lövést vállalni. Ezen a meccsen így volt. Próbáltunk a riválisra rohanni, ami sikerült is, de néha lelassultunk, megálltunk támadásban. A védekezést sokat gyakoroltuk, de a támadójátékban egyelőre nem találjuk az ütemet és a távolságokat, de összeszedjük magunkat, minden hibából tanulni fogunk. Ott akarunk lenni a középdöntőben” – tette hozzá Lukács Viktória, a válogatott jobbszélsője.

„A második félidő közepén volt egy jó, lendületes periódusunk, amikor feljöttünk, de Montenegrónak is megvolt a válasza. Küzdelmes mérkőzés volt végig, de nem futottunk talán annyit, amennyit kellett volna. Montenegró, ha kellett, jól lassította a játékát és ezzel a miénket is. Mindenki nagyon akart, nagyon ment, és ebbe bele-belehibáztunk. Védekezésben voltak bőven jól működő dolgok. A koncentráció sokkal-sokkal jobb volt, mint korábban. Támadásban kellett volna még erősebben összpontosítani, jobb helyzetkihasználásra lesz szükségünk a folytatásban” – tekintett előre az M4 Sportnak adott nyilatkozatában Kovacsics Anikó, a válogatott csapatkapitánya. Az irányító elmondta, számítottak rá, hogy sok helyük lesz a szélsőknek, de aztán az ellenfél jobban visszazárt, mint várták, ebből lettek a kézbe adott labdák.

Tóvizi Petrának nem sok lehetőséget hagytak a montenegrói falban, de tudatosan készültünk arra, hogy a szélre kell lejátszanunk a labdákat.

„Tudtuk, hogy főleg a széleken nyílhatnak lehetőségeink a gólszerzésre, mert a montenegróiak nagyon összetömörítik a falukat védekezésben bent, középen – mondta a DVSC beállója. – Tisztában voltunk azzal, hogy akkor lehet esélyünk, ha a szélekre kijátsszuk a labdákat, ezért voltak eredményesek a szélsőink. Amire védekezésben készültünk, az rendben ment részünkről. Nagyon bosszantó az egygólos vereség, mert tényleg nagyon akartunk győzni, küzdöttünk, hajtottunk végig. A szívünket-lelkünket kitettük a pályára. Az apró, mégis döntő fontosságú húzások továbbra is hiányoznak a játékunkból. Jól kezdtük az első félidőt, pariban voltunk végig a montenegróiakkal, ki-ki meccset játszottunk, de a sok apró hibával a végén az ellenfélnek kedveztünk.”

Radicsevics kilenc lövésből nyolc gólt lőtt (Fotó: Kovács Anikó)
Radicsevics kilenc lövésből nyolc gólt lőtt (Fotó: Kovács Anikó)

A Montenegrót irányító Per Johansson elmondta, a végén szerencséjük is volt, hogy nyerni tudtak.

A játékvezetők hamar megmutatták, hogy nem tolerálják a lökéseket, mi későn tudtunk ehhez alkalmazkodni. Sokat gyakoroltuk az emberhátrányos játékot, a támadást és a védekezést is. A magyar csapat hatvan percen keresztül nagy csatára kényszerített minket, ez a győzelem nagyon fontos volt nekünk a vébé folytatása szempontjából.”

Kérdésre válaszolva elárulta, az volt a taktikájuk, hogy középen megerősítik a védelmüket, kevesebb helyet hagyva így Kovacsics Anikónak és Háfra Noéminek, azonban ezt túlzásba vitték, ezért volt több helye a szélsőinknek, akik egy rövid periódustól eltekintve igen eredményesek voltak, ezért korrigálniuk kellett a találkozó közben.

Nem volt egyszerű a helyzetünk a sok emberhátrány miatt, de mint mindig, nagy szívvel küzdöttünk. Az igazat megvallva, jobban szeretem az ilyen kiélezett mérkőzéseket, mint a sima győzelmeket, mert ilyenkor kijön a játékosok karaktere. Egy lépéssel közelebb kerültünk a célunkhoz, az olimpiai kvalifikációhoz, de hamar le kell zárnunk ezt a meccset, mert holnap Románia következik” – tette hozzá a mezőny legeredményesebbjeként nyolc gólig jutó Jovanka Radicsevics.

Végre egy jó teljesítmény tőlünk – mondta Katarina Bulatovics, aki nagyon fontos gólokat lőtt a hajrában. – Az első két fordulóban nyertünk, de nem játszottunk valami meggyőzően. Nem volt egyszerű ennyi kiállítással az első félidőben, miután én és Jaukovics is megkaptuk a második két percünket, az edzőnek nagyon meg kellett gondolnia, kit küldjön fel a pályára. Győrben már hozzászoktam, hogy a padról beszállva kell jól játszanom, így ezzel nem volt probléma, amikor visszaálltam. Viszont nagyon oda kellett figyelnem a második félidőben, nehogy begyűjtsek még egy büntetést. A bokám nincs teljesen rendben, de valahogy túléltem a meccset, és a csapat remek munkát végzett.”

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG,JAPÁN
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

C-CSOPORT
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 25–24 (13–12)
Kumamoto,
1600 néző. Vezette: García, Marin (spanyolok)
MONTENEGRÓ: Batinovics – RADICSEVICS 8 (4), K. Bulatovics 2, Brnovics 2, JAUKOVICS 4, RAICSEVICS 7 (1), Mehmedovics 1. Csere: Rajcsics, Nenezics (kapusok), Deszpotovics 1, Ramuszovics, Grbics, Klikovac, Premovics. Szövetségi kapitány: Per Johansson
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Lukács V. 6, Tomori 2, Kovacsics, Tóvizi 1, Háfra N. 2, SCHATZL NADINE 7. Csere: Kiss É. (kapus), Klujber 2 (2), Szabó L. 2 (2), Vámos P., Tóth G., Faluvégi D. 2, Márton G., Kovács A. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 8. p.: 2–3. 19. p.: 7–9. 23. p.: 10–11. 36. p.: 16–13. 40. p.: 17–14. 45. p.: 17–18. 50. p.: 20–20. 56. p.: 24–22.
Kiállítások: 16, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 6/4

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Spanyolország–Szenegál 29–20 (14–13)
Románia–Kazahsztán 22–20 (14–11)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 3 3 89–61 +28 6
2. Montenegró 3 3 84–70 +14 6
3. Románia 3 2 1 67–75 –8 4
4. MAGYARORSZÁG 3 1 2 88–69 +19 2
5. Szenegál 3 3 69–87 –18 0
6. Kazahsztán 3 3 56–91 –35 0

A magyar válogatott további csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6., péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Nedelykov Tamás, Papp Bálint

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik