Női kézi-vb: 55 holland gól, nem dőlt meg a mieink csúcsa

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2021.12.03. 22:01
Hollandia 55–15-re győzte le Puerto Ricót a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában, ezzel a szerzett gólok számának tekintetében majdnem beállította a magyar válogatott 2005-ös, Ausztrália elleni csúcsát (57–9). A román csapat 28, az orosz 22 gólos győzelmet aratott, hozzájuk képest a franciák szoros meccset játszottak Angolával (30–20). Az esti programban Norvégia és Svédország is 46 gólt dobva nyert, míg a Dragan Adzsics által irányított szlovén együttes simán megverte Montenegrót (28–18).

Estelle Nze Minko első gólja még várat magára ezen a világbajnokságon (Fotó: AFP)
Estelle Nze Minko első gólja még várat magára ezen a világbajnokságon (Fotó: AFP)
Estelle Nze Minko első gólja még várat magára ezen a világbajnokságon (Fotó: AFP)

 

A-CSOPORT. Az olimpiai aranyérmes Franciaország az Afrika-bajnok Angolával mérkőzött meg az első fordulóban. A két csapat az előző világbajnokságon is találkozott egymással, akkor a franciák 11 góllal nyertek (28–17), de ez a legkevésbé sem tölthette el őket elégedettséggel, azt a meccset ugyanis a 13–16. helyért rendezték. A spanyolországi vb-re hazánkban (is) készülő angolaiak a 21. percig nagyszerűen tartották magukat (8–8), utána azonban Olivier Krumbholz együttese négygólos előnyt épített ki magának a szünetre (13–9). A fordulás után a franciák fokozatosan leszakították magukról ellenfelüket, az 51. percben már tízzel vezettek (26–16), s ez a különbség az utolsó dudaszóig is megmaradt (30–20). Négy-négy találatával Pauletta Foppa és a válogatottban még abszolút rutintalannak számító Lucie Granier volt a franciák legeredményesebb játékosa.

A csoport másik meccse pikáns csatát ígért: Dragan Adzsics az általa tíz éven át irányított, az ő vezetésével 2012-ben olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmet szerző montenegrói válogatott ellen készítette fel a szlovén nemzeti együttest – mint kiderült, igen jól. Amra Pandzic és a szlovén védelem egymás támogatását élvezve tartotta féken az első félidőben a montenegrói csapatot, amely 15 percen át nem talált be, s ez idő alatt hétgólos hátrányba került (4–11). Ezek után Itana Grbicsék már csak futottak az eredmény után, kevés sikerrel – a hat gólig jutó Ana Gros vezérletével Szlovénia 28–18-ra nyert. Pandzic a kapuban 54 százalékos (14/26) védési hatékonysággal zárt.

Ana Grosék nagyon simán megverték Montenegrót (Fotó: IHF)
Ana Grosék nagyon simán megverték Montenegrót (Fotó: IHF)

B-CSOPORT. Az olimpiai ezüstérmes orosz csapat a harmadik vébéjén érdekelt Kamerun ellen kezdte meg szereplését, a kapitányi székben a játékosként kétszeres világbajnok Ljudmila Bodnyijevával, aki a tokiói játékok után vette át a válogatott irányítását – ebből kifolyólag a mostani az első világversenye edzőként. Hasonlóan Angolához, a mérkőzés kezdeti szakaszában a kameruniak is „pariban” voltak sokkal esélyesebb ellenfelükkel – a 14. percben még 6–6-ra állt a meccs –, de aztán szétnyílt az olló a felek között. A szünetben héttel, a 35. percben már tízzel vezettek az oroszok, akik végül 22 góllal nyertek (40–18). Julija Markova hat lövéséből hat gólt dobott.

Szerbia és Lengyelország csatájában az első félidőben végig előbbi együttes vezetett, majd a szünet után már hat góllal is elhúzott (19–13), ám a lengyelek a második játékrész közepén szorossá tették a meccset (20–19). A 47. percben még mindig csak egy gól volt a két csapat közötti különbség, de a hajrában a lengyel támadójáték csődöt mondott – az utolsó 12 percben csak egy gólt dobtak Aleksandra Rosiakék –, így a szerbek végül izgalommentes végjátékban nyertek 25–21-re.

C-CSOPORT. Nem a világbajnokság egyetlen újonca, az Irán elleni mérkőzés után érdemes mérleget vonni azt illetően, hogy a román együttes hogyan tudja pótolni legnagyobb sztárját, a válogatottságot ideiglenesen lemondó Cristina Neagut; a hidzsábbal a fejükön pályára lépő ázsiai hölgyek elleni 39–11-es siker bemelegítésnek tökéletes volt Adrian Vasile gárdájának. A fölényes sikerre árnyékot vet, hogy a csapat legfiatalabb tagja, a 18 éves Oana Bors súlyos térdsérülést szenvedett, rögtön azután, hogy egy lerohanásból megszerezte az első gólját az A-válogatottban. Az ifjú balszélső roppant szerencsétlenül ért talajt, zokogva, hordágyon hagyta el a pályát – nagyon hosszú kihagyás várhat rá.

A világbajnokság egyik legfőbb favoritja, a regnáló Európa-bajnok Norvégia gólzáporos diadallal kezdett, 46–18-ra múlta felül Kazahsztánt. Minden norvég mezőnyjátékos betalált legalább egyszer, a sorozatban 17.(!) világversenyén szereplő 35 éves Camilla Herrem hatszor is. A kapuban Rikke Granlund és Katrine Lunde megosztozott a játékperceken, a Győri ETO korábbi kiválósága a hetedik vébéjén szerepel. És ha már győriek: Stine Oftedal négy, Kari Brattset öt góllal fejezte be a találkozót.

Zoë Sprengers (22) hat góllal vette ki a részét a holland női válogatott történetének valaha volt legnagyobb különbségű vb-győzelméből (Fotó: IHF)
Zoë Sprengers (22) hat góllal vette ki a részét a holland női válogatott történetének valaha volt legnagyobb különbségű vb-győzelméből (Fotó: IHF)
AZ EDDIGI LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉGŰ GYŐZELMEK A NŐI KÉZILABDA-VB-K TÖRTÉNETÉBEN
2005 MAGYARORSZÁG–Ausztrália 57–9 (48 gól)
2009 Ausztria–Thaiföld 52–11 (41)
2009 Oroszország–Ausztrália 48–8 (40)
2021Hollandia–Puerto Rico 55–15 (40)

D-CSOPORT. Hollandia és Puerto Rico meccse után bizonyára felerősödnek majd azok a hangok, hogy fölösleges volt 24-ről 32 csapatosra növelni a világbajnoki mezőnyt; a címvédő 55–15-ös győzelmet aratott, ezzel kis híján beállította a magyar válogatott 2005-ös, Ausztrália elleni vb-rekordját (57–9) a lőtt gólok számát illetően. Danick Snelderék először 13–3-nál vezettek tíz góllal, aztán 26–6-nál hússzal, majd 40–10-nél harminccal, végül az utolsó percben kialakult a 40 gólos különbség a felek között (55–15).

A hollandokkal kapcsolatban friss hír, hogy Rinka Duijndam kapus személyes okok miatt hazautazott, és nem vesz részt a világbajnokságon, a ferencvárosi Angela Malestein azonban szombat reggel csatlakozhat a társakhoz, miután negatív koronavírustesztjét követően a hatóságok engedélyezték, hogy társait követve Spanyolországba repüljön.

Ha nem is akkora különbséggel, mint a hollandok, de hasonlóan simán, mindenfajta megerőltetés nélkül nyert Svédország is, amely Üzbegisztánt ütötte ki 31 gólos differenciával (46–15). Ahogy a norvégoknál, úgy a svédeknél is betalált minden mezőnyjátékos, Clara Lerby volt a mezőny legeredményesebbje hat találattal. A győri beálló, Linn Blohm két gólt dobott, mind a kettőt a meccs első nyolc percében. A második félidőt a svédek 24–4-re nyerték meg.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT (Granollers)
Franciaország–Angola 30–20
(13–9)
Montenegró–Szlovénia 18–28 (8–16)

B-CSOPORT (Llíria)
Orosz csapat–Kamerun 40–18
(17–10)
Szerbia–Lengyelország 25–21 (16–13)

C-CSOPORT (Castelló)
Románia–Irán 39–11
(20–3)
Norvégia–Kazahsztán 46–18 (24–10)

D-CSOPORT (Torrevieja)
Hollandia–Puerto Rico 55–15
(23–6)
Svédország–Üzbegisztán 46–15 (22–11)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik