Női kézi: új fordulatot vett a doppingügy Romániában

Vágólapra másolva!
2019.11.22. 14:59
null
Már bánhatják a brassói játékosok, hogy a közösségi oldalukra is posztoltak a kezelésről (Montázs: <a href="https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/exclusiv-update-corona-brasov-suspectata-de-dopaj-in-masa-cu-laser-intravenos-4-dintre-jucatoare-sunt-in-lotul-de-mondial-iar-doua-au-primit-notificare-de-la-anad-583280.html" target="_blank">gsp.ro</a>)
Új fordulatot vett a brassói női kézilabdázók doppingügye Romániában: a legfrissebb hírek szerint egy rivális erdélyi klub, a Gloria 2018 Bistrita jelentette fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél a játékosait nyáron intravénás lézer-kezelésnek alávető Coronát.

 

A bukaresti doppingellenes ügynökség hivatalosan csak három brassói játékos, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu és Daciana Hosu ellen indított vizsgálatot, ám a román szövetség óvatosságból egyetlen Corona-játékost sem vitt ki Japánba, a jövő hét végén kezdődő világbajnokságra.

Az EHF-kupa harmadik fordulójában, a csoportkörbe jutásért vívott párharcban a Coronával szemben csak idegenben lőtt kevesebb gól (25–27 Besztercén és 24–22 Brassóban) miatt alulmaradó Gloria vezetése csütörtökön jegyzékben kérte a bukaresti szövetséget, hogy gyorsított eljárásban vizsgálja ki az ügyet. Besztercén ugyanis azt remélik, hogy amennyiben beigazolódnak a doppingvádak, átvehetik a Corona helyét az EHF-kupa csoportkörében, ahol a lengyel Perla Lublin és a dán Odense mellett az Érd is ellenfelük lenne.

Horatiu Pasca, a Gloria edzője szerint a Beszterce-Naszód megyei tanács rengeteg pénzt fektetett a csapatba, ezért pedig a klub tartozik annyival, hogy állást foglal az ügyben. „Nekünk úgy tűnik, hogy ez egy tisztességtelen, elcsalt verseny volt! Egy szót se szóltunk volna, ha tízzel ver minket a Brassó, de egyenlő eredménynél egy tiltott módszer döntő lehet” – nyilatkozta a Gazeta Sporturilor sportlapnak a besztercei szakvezető.

A FRH igazgatótanácsának hétfői döntése után pedig akár az EHF-hez fordulhat a Gloria, amely már egy ügyvédi irodát is felfogadott érdekei képviseletére.

A román válogatottnál Ambros Martín előző szövetségi kapitány másodedzőjeként is dolgozó Pasca nem a játékosok, hanem a brassói klub büntetését szeretné elérni. „Nagyon, nagyon sajnálom a sportolókat. Lehet, hogy tudniuk kellett volna, mit tesznek, de hát kiben bízzanak meg, ha nem az őket foglalkoztató klubban” – mondta Pasca.

A besztercei edző tudatában van, hogy mindenki őket sejti az ügy kirobbanásának hátterében, és egyértelműen nem is cáfolja az információt. „És ha igen, mi a gond? Szobrot kellene állítani annak, aki nem kockáztatta meg, hogy a nemzeti együttes bajba kerüljön. A csintalan és arrogáns Brassó gúnyt űzött a versenyből és a sportolókból” – tette hozzá Pasca, aki a játékosok helyében eltiltásuk esetén több tízezer eurós kártérítést követelne a Coronától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik