Női kézi: Szűcs Gabriella visszatérne a válogatottba

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2014.08.26. 15:43
A hétvégi Elek Gyula-kupát megnyerő HCM Baia Mare együttesében hárman is tudnak magyarul: az edző, Costica Buceschi és a kapus Paula Ungureanu kicsit, elvégre éveken át légióskodtak Magyarországon, a 2013 nyarán Nagybányára szerződő Szűcs Gabriellának pedig mégiscsak ez az anyanyelve.

A Debrecen, valamint a román Valcea és Zalau korábbi játékosa azonban a magyar nyelvet használja a legkevésbé, merthogy a hirtelen meggazdagodó sztárcsapat vagy fél tucat náció képviselőit vásárolta össze a nyáron.

„Kicsit furcsa is védekezésben, hogy ha jobbra nézek a falban, románul kell szólnom, ha balra, akkor meg angolul – nem könnyű erre figyelni játék közben, ráadásul van olyan légiósunk is, aki egyelőre ezek közül egyik nyelvet sem beszéli – mesélte Szűcs Gabriella. – Szóval akadnak kezdeti nehézségek, de az már most látszik, hogy nagyon jó kis csapatunk van.”

Ezt bizonyította a népligeti kupagyőzelem is, az egymillió euró feletti költségvetésű klub – amelyben az új érkezők közül a brazil Barbara Arenhart és Alexandra do Nascimento vagy a norvég Camilla Herrem speciel még világbajnok is – bő, huszonkettes kerettel dolgozik („De nincs ezzel gond, egészséges verseny van köztünk, amúgy is remek a közösség” – árulta el erről Szűcs Gabriella), és idén is elindul a Bajnokok Ligájában, sőt akár a négyes döntőbe is bejuthat. Mindez pedig azt jelenti, hogy az utóbbi években kissé a radar alatt repülő, Nagybányán a védekezésben alapembernek számító magyar átlövő is jobban szem előtt lesz, és akár a nemzeti csapatba is visszakerülhet.

„Hú, az valami egészen csodálatos dolog lenne – jegyezte meg Szűcs olyan ragyogó mosollyal, mint akinek most árulták el, hogy nemcsak hogy mégis létezik a Télapó, hanem ezentúl minden hónap hatodikán hoz ajándékot. – Megint ott lenni a nemzeti csapatban, felvenni a magyar mezt… Az biztos, hogy beszéltem a kapitánnyal a torna után, dicsérte a védekezésemet, na meg az is biztos, hogy mindent meg fogok tenni, hogy újra válogatott lehessek.”

A 29 esztendős átlövőt jól ismeri a szövetségi kapitány, elvégre Szűcs 2005-ben tagja volt Németh András világbajnoki bronzérmes válogatottjának.

„Valóban keresünk egy középső, hármas védőt az Európa-bajnoki keretbe, és Szűcs Gabriella valóban jól védekezett az Elek Gyula-kupán. Ugyanakkor még többször is meg kell néznünk, hogy lássuk, támadásban mennyire tud segíteni, és mennyire tudott megújulni az utóbbi időben. Figyelni fogunk rá” – magyarázta Németh.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik