Női kézi: stabilabb játékra törekszik a Dunaújváros

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2022.12.29. 08:52
null
Stabilabb játékra törekszik a Dunaújváros (Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap)
Várakozáson felül szerepel eddig az élvonalban a Dunaújvárosi Kohász KA, amely a fél távhoz közeledve az ötödik, nemzetközi kupaindulást jelentő helyen áll a tabellán. Noha az újvárosiak kikaptak az idei utolsó mérkőzésükön Vácon, nem estek kétségbe, s továbbra is hisznek a hosszú távú építkezés sikerében.

A Magyar Kupa-mérkőzést is beleszámítva öt veretlen találkozót követően kapott ki a Dunaújvárosi Kohász KA a K&H Ligában, a csapat az Európa-liga csoportkörös Praktiker-Váccal szemben maradt alul. A Fejér megyeiek szereplése ezzel együtt is meglepetésnek mondható, hiszen Rapatyi Tamás együttese le tudta győzni többek között a Siófokot is, így előnyös pozícióból, az ötödik helyről várja a folytatást. A vezetőedző mégis úgy véli, az igazi újvárosi csapat csak most formálódik.

„Az évad elején úgy fogalmaztam, hogy szeretnék új játékrendszert kialakítani, jelenleg ezen dolgozunk – kezdte a beszélgetést Rapatyi Tamás, a DKKA vezetőedzője. – Azért örülök az őszi szereplésünknek, mert a tervünket sikerült megvalósítanunk, és működik, amit elhatároztunk, a fontos meccseket meg tudtuk nyerni. Ehhez kellett a jó sorsolás és a csapat pozitív hozzáállása, nyitottsága az új rendszerre. A lányok maximális odaadással teszik a dolgukat, de vannak buktatói is ennek a szisztémának. Remélem, tavasszal stabilizálódik a játékunk.”

Az idény elején a piros-fehérek trénere azt mondta, hogy a tanulási folyamat gyorsaságától függően tavasszal lehet majd ütőképes a DKKA, amely ehhez képest várakozáson felül teljesített.

Rapatyi Tamás játékosai nyitottak voltak az új szisztémára (Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap)
Rapatyi Tamás játékosai nyitottak voltak az új szisztémára (Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap)

„A védekezés stabilabban működik, mint korábban, arra helyeztük a hangsúlyt és abból próbálunk építkezni. Bár ha csúnyán fogalmazok, rombolni egyszerűbb, azért a védekezés is bonyolultabb ennél – folytatta a vezetőedző. – A támadás még több gondolkodást igényel, más megközelítésből kell szerveznünk a játékot, és minden szituációban gondolkodnunk kell, ezt a stílust nehezebb elsajátítani. Már képesek vagyunk leolvasni, mit akar játszani az ellenfél, de a második-harmadik lépésre még nem mindig tudunk reagálni.”

Az ünnepek előtt fontos rangadót játszottak az újvárosiak a Praktiker-Vác otthonában, ahol öt tétmérkőzést követően szenvedtek újra vereséget, bár a 34–23-as végeredmény sokkal nagyobb különbséget sejtet, mint amennyi a két csapat között valójában van.

„A különbség túlzó, de kikapni a váciak otthonában egyáltalán nem szégyen, hiszen sok hasonló erősségű csapat van, bárki bárkit legyőzhet. A Vác játékereje nagyobb a miénknél, de felvesszük a harcot vele is. Talán azért sikerült gyengébben az a találkozó, mert nem koncentráltunk megfelelően. Az első félidő rendben volt, a másodikban szétestünk” – fogalmazott Rapatyi Tamás.

Arra a kérdésre, hogy ez mennyire fogta meg a lányokat, a vezetőedző így felelt: „Azt mondtuk a játékosoknak az öltözőben, hogy ezt most felejtsék el. A mérkőzés tanulságaira figyelnünk kell, de messzemenő következtetéseket szerintem nem szabad levonni, inkább egyfajta figyelmeztető jelnek tekinteném a vereséget.”

A Dunaújvárosnak lesz ideje javítani, hiszen három hétig nem játszik mérkőzést, ezt követően azonban nagy feladatok várnak rá: előbb a címvédő Győri ETO, majd a másik BL-csapat, a Ferencváros lesz az ellenfele.

„Az ETO-nak és a Fradinak mások a céljai. Nem kergetünk álmokat ezeken a meccseken, ugyanakkor nekünk is megvannak az elképzeléseink, amelyeket szeretnénk megvalósítani, s ezekből merítenénk a folytatásban a nekünk fontos összecsapásokon” – tette hozzá Rapatyi Tamás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik