Női kézi: „Sok idő kell, hogy összerakjuk a csapatot”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 21:12
Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt a Sport Tv Harmadik Félidő című műsorának vendége, amelyben elmondta, szeretne lehetőséget adni a fiataloknak, hogy milyen fontos a védekezés és a koncepció, és hogy Görbicz Anitára irányítóként gondol, de jobb, ha pályán van balszélsőként, mintha a cserepadon ül.



Kim Rasmussen a magyar női kézilabda-válogatott dán szövetségi kapitánya egy éve BL-t nyert a Bucuresti-tel, majd kinevezték a magyar nemzeti csapat élére. A Sport Tv Harmadik Félidő című műsorában elmondta, még közelebb szeretne kerülni a magyar klubokhoz a jövőben, hogy több legyen a párbeszéd, és a játékosok a klubokban és a válogatottban is a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. Felidézte azokat az éveket, amikor Lengyelországban sikercsapatot csinált a válogatottból.

„Lengyelországban a klubokkal nem volt olyan szoros a kapcsolat, mint itt. Ott a klubedzők nem beszéltek angolul, nem nagyon volt ott nyitottság, hogy együtt dolgozzunk. Kicsit párhuzamosan futottak a dolgok, de a nemzeti válogatottban jó volt a hangulat, volt egy 30-35 fős játékos csoport, egy család voltunk. Mindenki számára nyitott volt az ajtó, az én ajtóm is, mindenki közösen akart dolgozni, élveztük a munkát, mindenki be akart kerülni a válogatottba” – nyilatkozta a kapitány. Válaszolt arra a kérdésre, ez a csapaton belüli hangulat és a sikerek reprodukálhatóak-e Magyarországon: „Itt kiváló játékosok vannak. Mindegyik országnak szembe kell nézni a kihívásaival, Dániában, Lengyelországban és Magyarországon is vannak kihívások, ezek mindig mások. Azt szeretném, ha olyan csapatot tudnék összekovácsolni, amelyben a játékosok meghalnának egymásért a pályán, hogy így fogalmazzak. Közel vagyunk ehhez valóban, de azért van mit tenni, és tényleg, hogy feláldozzuk egymásért magunkat, ez nagyon fontos dolog. A szív, a kiváló hangulat és a csapatszellem, ezek a leglényegesebbek. Hogy egy góllal ne kikapj, hanem nyerj, ez ezeken múlik. Kemény munka folyik, a lányok keményen dolgoznak, ez kétségtelen. Jó irányba haladunk, és nagyon bizakodó vagyok.”

„Ezek az összetartások nem elegendőek, nem biztosítanak elég hosszú időtartamot, szeretnék a kluboktól még két plusz napot szerezni, számomra ez nagyon fontos. Ezt is el szeretném érni, össze kell kovácsolni a csapatot. Én elfogadom azt, hogy nem vagyunk egyformák, más bánásmódra van szükség, 16-an vagyunk, 16 egyéniségről beszélünk, és mindenki a saját bánásmódjának megfelelően kell, hogy megkapja a figyelmet. Van olyan, aki nyolc után már nem tud edzeni, mert sérülékenyebb, teszem azt, nem bírja azt a terhelést például, és ezeket a különbségeket nekem figyelembe kell venni, össze kell rakni ezekkel a különbségekkel a csapatot” – mondta Rasmussen arról, hogyan lehet a jó csapategységet megteremteni, és ehhez mennyi idő kell.

Felvetődött, mennyi idő lehet utolérni azt az eredményt, amit a lengyelekkel, papíron kicsit gyengébb kerettel produkált. „Jó lenne, ha készen lennének a topjátékosok, és játszhatnának. Amikor tizenkettedik lett a csapat, akkor is csomó hiányzó volt, most a szlovákok ellen is, például Tomori Zsuzsa. Ez pedig fontos dolog a kézilabdában, már azzal megelégednék, ha mindenki játékra kész lenne. Szucsánszki Zita sem lesz, pedig az ő hozzáállása példaértékű. Azt gondolom, sok idő kell, hogy összerakjuk ezt a csapatot, én nagyon keményen dolgozom, a lehető legtöbbet próbálom kihozni magamból, és ha ez nem elég, fogom a bőröndömet és elmegyek, ilyen a munkám. Sok idő kell, de mondom még egyszer, szerintem jó irányba haladunk lassú lépésekkel, jó lenne, ha nem lenne ennyi sérülés, és nem kellene mindent mindig elölről kezdeni.”

A szövetségi kapitány megerősítette, nála a védekezés a kiindulópont. „Itt (Magyarországon) mindig az volt a fontos, hogy milyen lesz a támadás, az én három prioritásom viszont a védekezés, a védekezés és a védekezés, aztán a lerohanások, és ha megvan a gyors lerohanás, akkor jön a támadás. Nekem egyébként a magyar játékosokat nem kell megtanítanom kézilabdázni, ők nagyon jól tudják, mi a teendő, csak egy olyan koncepciót, játékképet kell kidolgozni, ami nagyon stabil, és mindig, de tízből kilencszer legalább ugyanazt a védekezést tudjuk nyújtani. Ettől azért nagyon messze vagyunk, nem annyira stabil a védekezésünk, mint amennyire szeretnénk. A horvátokkal szemben játszottunk, rendben, »csak« Horvátország, de kint voltak az Eb-n, és csak 19 gólt kaptunk, ami jó. Közelebb kerültünk ehhez a célunkhoz, de a védekezés az én szívem csücske, és ez hozza a győzelmet, nem feltétlenül a támadás.”

„A koncepció, az elképzelés, a játékról való gondolkodás, hogy mit kell tenni, mikor ott vagyunk a nemzeti válogatottban. Kovács Anna tökéletesen tudja, mit kell csinálni, és a középső védő is tudja, hogyan kell indítania. Kovács Annát hoztam fel példaként, de Tomori Zsuzsát vagy Hornyákot is mondhattam volna. Tudjuk, hogy a különböző játékosokkal, akiket be akarunk építeni a csapatba, hogyan kell játszani, hogyan passzolunk, hogyan hozzuk őket helyzetbe. Egy ilyen játékhoz való hozzáállásra gondolok, amikor azt mondom, hogy a koncepciót fel kell építeni. Norvégia és Oroszország ellen volt vesztes meccsünk, rövid volt a kispad. Ezért mondom, hogy egy olyan koncepcióra van szükség, ahol összeállnak ezek a játékosok, tudjuk őket használni, nem tizedelnek meg ennyire a sérülések. Azt gondolom, az a legfontosabb, hogy ha a játékosok reggel felkelnek, tudják, mi a feladatuk. Persze, sok időbe telik ez, de haladunk” – válaszolta arra a kérdésre, milyen stratégiával lehet leküzdeni a hullámzó formát.

Görbicz Anitát világklasszisnak tartja Kim Rasmussen, róla külön is beszélt a Harmadik Félidőben. „Nagyon jó, ha olyan játékosaid vannak, akik több poszton is bevethetőek. Görbicz már megmutatta, hogy az egyik legjobb, legokosabb balszélső, de sok lehetőség van, és nyilvánvalóan nekem azon kell gondolkozni, hogy mi a játékterv, hol vannak a gyenge pontok, kire akarunk rámenni, támadni, az oroszoknak hol vannak a gyenge pontjaik, kiket lehet megtámadni, a norvégokat hol lehet elkapni, hol vannak a gyenge pontjaik. Igen, a pálya közepén, az nagyon fontos, hogy ott mi van, az irányítónak mi van a fejében, és valóban Görbicz Anita nagyon okos, nagyon intelligens játékos. Ő is, és mindenki más is kezdi megérteni, hogy én magam hogyan gondolkozom a kézilabdáról. Ennek alapján jobban oda tudunk figyelni egymásra. Ezért mondom, hogy Anita valóban nagyon fontos játékos nemzeti válogatottban, mert nagyon taktikusan akarunk játszani, és a gyenge pontjait az ellenfélnek meg akarjuk találni, és ilyen szempontból ő elképesztő” – nyilatkozta a kapitány. Majd mosolyogva reagált Borsos Attila vicces megjegyzésére, hogy azért csúnyán fog ránézni, ha a bal szélen játszatja: „De még mindig jobb ott, mint a kispadon.”

„Már a jövőt építem, szeretnék esélyt adni 17-18-19 éves játékosoknak, hogy megtapasztalják, milyen a nemzeti válogatottban játszani. Azt tudom most mondani, hogy majd meglátjuk, hogyan néz majd ki a csapat egy héttel a világbajnokság előtt. Bár a svédországi előtt azt éreztük, rendben volt, majd pár másodperc Románia ellen, Kovacsics Anikót elveszítettük, és ennyi volt. Úgyhogy nagyon sok múlik azon, milyen állapotban lesz a csapat a vb kezdete előtt, de nem azért megyek Németországba, hogy a hatodik helyet szerezzük meg. Meg kell nyerni, meglátjuk, hogy meg tudjuk-e nyerni az összes meccset, de természetesen a döntő a cél” – nyilatkozta arról, hogy ha kijut a csapat a következő világbajnokságra, beáldozza-e a jövő építésének érdekében, vagy eredményt vár.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), ORBÁN Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), PÁLOS-BOGNÁR Barbara (Budaörs)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), SIRIÁN Szederke (DVSC-TVP)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Siófok KC)
Balszélsők: GÁVAI Szonja (EUbility Group Békéscsabai ENKSE), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea

Tartalékok: FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZALAI Babett (Dunaújvárosi KKA), SZIKORA Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria), TERMÁNY Rita (MTK Budapest), TÓTH Gabriella (Kisvárda Master Good SE)

NŐI KÉZILABDA, VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

Debrecen, június 10., 17.00: Magyarország–Szlovákia

VISSZAVÁGÓ
Pozsony, június 14., 18.00: Szlovákia–Magyarország
A párharc győztese vehet részt a decemberi németországi világbajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik