Női kézi: razzia a román válogatottnál, Brassóban tagadják a doppingvádat

Vágólapra másolva!
2019.11.19. 16:37
null
A Corona Brasov vb-re készülő játékosai
Jól mutatja a brassói női kézilabdázók hétfő este kirobbant doppingügyének hatását a román sportéletben, hogy le tudta szorítani a futballválogatott megalázó madridi vereségét (5–0) az egyetlen bukaresti sportlap, a Gazeta Sporturilor címlapjának legaljára.

 

A brassóiak doppingügyének másnapján a nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) képviselői megjelentek a válogatott edzőtáborában, és az ügyben egyelőre nem érintett Corona-játékosok, Daria Bucur és Eliza Buceschi mellett további négy játékost ellenőriztek. Előbbi kettőtől vér- és vizeletmintát is vettek, a többieknek csak utóbbit kellett adniuk. Közben pedig az ügy főszereplői, Cristina Laslo és Bianca Bazaliu az ANAD székhelyén estek át újabb ellenőrzésen.

A Corona vezetősége csupán kedd délután reagált a történtekre, a Liviu Dragomir klubigazgató által aláírt közleményben tagadva, hogy tiltott módszerekhez folyamodtak volna. „Egy pillanatra sem merült fel a sportteljesítményt növelő eljárások alkalmazása, csupán regenerációs és fáradtságcsökkentő célú kezelést szándékoztunk nyújtani játékosainknak. Semmilyen formában sem akartunk előnyszerzés céljából tiltott módszerekhez folyamodni” – áll a közleményben.

Úgy a Corona vezetése, mint a kezelést végző brassói klinika orvosa, Tatiana Camencean azt állítja: az alkalmazott módszerrel nem manipulálták a játékosok vérét. Az orvosnő szerint a játékosok csak egyetlen kezelésen vettek részt, márpedig a sportteljesítmény növeléshez legalább heti háromra lenne szükség. „A kémiai dopping teljesen ki van zárva. Ezek teljesen normális kezelések voltak. Hogy csaltak-e? A lányok nem növelték a sportteljesítményüket, csak jobban aludtak– nyilatkozta Camencean doktornő, aki szerint mintegy 16 játékos vett részt a kezelésen.

Közben az is kiderült, hogy a Corona csapatorvosa, Marian Capra nem rendelkezik a sportorvosi tevékenységhez szükséges végzettséggel: mivel nem tette le a záróvizsgát, csupán rezidensként tevékenykedhet. Emiatt vesztette el a lehetőségét, hogy a román labdarúgó-bajnokság élcsapatai közé számító Viitorulnál dolgozzon. Caprát a Corona jégkorongszakosztályának vezetője, Emilian Cernica hozta a brassói klubhoz, aki egyben a román hokiszövetség alelnöke.

A ProSport beszámolója szerint a román szövetség végül úgy döntött, hogy Laslo és Bazaliu nem tart a csapattal Japánba, a helyükre Patricia Vizitiu és Anca Polocoser csatlakozott a kerethez, amely szerdán kel útra az ázsiai országba. A másik két brassói játékos, Bucur és Buceschi maradt a többiekkel.

A Corona játékosainak intravénás lézeres kezelése akár Montenegró és Brazília válogatottjának világbajnoki keretére is kihathat, mivel Ivona Pavicsevics és Elaine Gomez személyében az erdélyi klub e két válogatottba is ad játékost.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik