Női kézi: Rasmussen szűkítette keretét, ők utazhatnak a vb-re!

Vágólapra másolva!
2019.11.11. 19:27
null
Rasmussen megnevezte vb-re utazó keretét (Fotó: Tumbász Hédi)
Kihirdette a Japánban megrendezendő női kézilabda-világbajnokságra utazó keretét Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A kapusoknál Triffa Ágnes, az irányítóknál a fiatal Vámos Petra is készülhet a tornára.

Rasmussen az M4 Sport kézilabdás magazinjában ismertette a 18 főt tartalmazó névsort, amely több érdekességet is tartogatott. Először is a kapusoknál a már megszokott Bíró Blanka, Kiss Éva páros mellett a debreceni Triffa Ágnesre számít. A formája alapján helyet követelt magának a csapatban a jobbátlövő Kovács Anna is, aki több összetartást is kihagyott az elmúlt időszakban. Ezen a poszton az érdi Kiss Nikolett is utazhat.

Három remek kapusunk van, Bíró és Kiss a Bajnokok Ligájában edződik, Triffa Ágnes pedig nagyon nyugodt játékos, biztosan hárít sok lövést, emellett a szélről is jó hatékonysággal véd. A jobbátlövők közül Kovács Anna minden szempontból nagyszerű formát mutatott az ősszel, és bár egy éve nem dolgozott velünk, jól ismeri a rendszert, amiben játszunk, védekezésben is hasznos, csakúgy, mint Kiss Nikolett, aki messziről is hatékony tud lenni, Klujber pedig a Bajnokok Ligájában is bizonyít hétről-hétre” – adott betekintést a szempontjaiba Rasmussen.

KIMARADÓK
A 28 fős, bő keretből nem tarthat a csapattal a kapusoknál Janurik Kinga (Érd) és Szikora Melinda (Siófok KC), a jobbszélsőknél Kovács Anett (Békéscsabai ENKSE), a jobbátlövőknél Hámori Konszuéla (Váci NKSE), az irányítóknál Lakatos Rita (Váci NKSE), a beállóknál Bordás Réka (DVSC Schaeffler), a balátlövőknél Debreczeni-Klivinyi Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) és Kopecz Barbara (Békéscsabai ENKSE), a balszélsőknél Hársfalvi Júlia (Siófok KC) és Puhalák Szidónia (Győri Audi ETO).

Az irányítóknál van talán a legnagyobb meglepetés, ugyanis a DVSC-be berobbanó, még csak 19 éves Vámos Petra szintén készülhet a vb-re. Tomori Zsuzsannára az eredeti posztján, balátlövőként számít a kapitány, bár elmondása szerint elsősorban a védőmunkájára lesz nagy szükség.

Vámos Petra újonc, dinamikus, erős, jól védekezik, bármelyik belső poszton bevethető, és ne feledjük, a jövőnek is dolgozunk. Beálló pozícióban már tavaly is jól teljesített Szabó Laura és Tóvizi Petra, de itt tovább fiatalítunk, Pásztor Noémi is velünk lesz, sokat fejlődött, készen áll a tornára. Ami a balátlövőket illeti, itt talán nem is balátlövőkről kell beszélnünk, hiszen Háfra Noémi és Tomori Zsuzsanna egyaránt bevethető a másik oldalon és védekezésben is, utóbbi játékos támadásban is fontos szereplő, passzai, szervezőkészsége, ütemérzéke végett. Bevallom, ezen a poszton volt a legnehezebb döntenem, és vérzett a szívem a kimaradókért, ugyanakkor a vb után ismét nyitottá válik a keret, de mivel a legjobb csapatot akarjuk kiállítani a tornára, szerencsés, ha sokan akarják a sikert.”

Vámos egyébként abszolút újoncnak számít a felnőttválogatottnál, eddig egy edzésen vett részt a kerettel. Rajta kívül Faluvégi Dorottyának, Kiss Nikolettnek, Pásztor Noéminek, Klujber Katrinnak és Márton Grétának is ez lehet az első világversenye a felnőtteknél.

A vb rajtjára 16 játékos nevezhető, a torna során három cserére nyílik lehetőség a bő keretben megnevezettek közül (a kimaradók névsora keretes írásunkban olvasható).

Az a legnehezebb ebben a feladatkörben, hogy néha csalódást kell okoznunk azoknak a játékosoknak, akiknek nagyon szeretem a személyiségét, akik végig velünk dolgoztak, sokat tettek a vb-részvételért. Nagyon nehéz. De nagy a verseny. Megvannak a tehetségek fiataljaink, és fontos szempont, hogy a jövőt is építsük. Persze, rutinra is szükség van. Egyre komolyabb a verseny. A bő listáról bárki itt lehetne, remek játékosok közül választhattam. Mind megérdemelnék, egyikük miatt sem aggódnék, ha be kellene tennem. De ennyi játékos vehet rész a vébén. Kíváncsian várom a kimaradók reakcióját, azt, hogy hogyan kezelik a versenyhelyzetetmondta el a kimaradók kapcsán a kapitány.

A nemzeti együttes november 19-én utazik Dél-Koreába, ahol részt vesz a Szöul-kupán, majd ezt követően folytatja közvetlen felkészülését, immár a japán világbajnokság helyszínén, Kumamotóban.

Nagyon kemény csoportban vagyunk. Itt vannak a spanyolok, fiatalok, erősek, erősebbek, mint a tavalyi csapatuk volt. Montenegró is a mi csoportunkban van, a világ élvonalához tartozó szélsőkkel, és itt vannak a románok is. Mind a három meccs ötven-ötvenes. Továbbjutni sem lesz könnyű a csoportból, egyedül talán a B-csoport erősebb a miénknél. Korai még az olimpiai kvalifikációról beszélni, nehéz lesz az olimpiai selejtezőig eljutni. Jó csapatunk van, erősebbek vagyunk, mint tavaly, de fiatal csapatról van szó, ezt nem szabad szem elől téveszteni.

A vb-n a C-csoportban sorrendben Kazahsztán, Spanyolország, Montenegró, Szenegál, majd Románia lesz az ellenfél, és az első három helyezett jut be a középdöntőbe. A végső győztes egyenes ágon kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában, utóbbihoz a középdöntőben legalább a 3–4. helyen kellene végeznünk, ami az ágat is látva reális célkitűzés.

Összességében sokan talán azt mondják, kockázatos ennyi fiatallal belevágni az előttünk álló feladatokba, de mindenkinek, aki ott van a keretben, egytől-egyig kiemelkedően jó a hozzáállása. Úgy érzem, ez a jelenlegi legjobb csapat, bízom benne, hogy eredményesek leszünk a világbajnokságon” – mondta Kim Rasmussen.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

A SZÖUL-KUPA PROGRAMJA (magyar idő szerint)
November 22., péntek
8.10: Oroszország–Magyarország
10.00: Dél-Korea–Szerbia
November 23., szombat
8.10:
Szerbia–Oroszország
10.00: Dél-Korea–Magyarország
November 25., hétfő

8.10:
Magyarország–Szerbia
10.00: Dél-Korea–Oroszország

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30.–december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport: Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport: Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport: Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport: Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30., szombat, 10.00:
Magyarország–Kazahsztán
December 1., vasárnap, 10.00: Spanyolország–Magyarország
December 3., kedd, 7.00: Magyarország–Montenegró
December 4., szerda: 11.00: Magyarország–Szenegál
December 6. péntek, 11.00: Románia–Magyarország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik