Női kézi olimpiai sel.: a magyar és az orosz válogatott is kijutott Tokióba

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.03.20. 21:57
null
Anasztaszija Illarionova (kékben) és társai a második félidőben megállították az addig jól játszó kazahokat és biztossá tették olimpiai részvételüket, ahogy a mieinkét is (Fotó: MTI)
A magyar női kézilabda-válogatott Szerbia elleni győzelme után már csak az olimpiai címvédő orosz csapat Kazahsztán elleni sikere kellett ahhoz, hogy hivatalosan is kijelenthessük: tokiói résztvevő a magyar válogatott! Meglett, még ha kicsit nehezebben is a vártnál...

Az első meglepetést az jelentette az orosz–kazah meccsen, hogy az olimpiai címvédőnél több kulcsjátékos, köztük a világ egyik legjobbjának számító jobbátlövő, a pénteken a szerbek ellen hét gólt szerző Anna Vjahirevais pihent, a Rosztov játékosa egyáltalán nem is játszott a meccsen, csakúgy mint klubtársa, Julija Managarova, míg Anna Szedojkinát és Vladlena Bobrovnyikovát le is cserélte erre a meccsre Alekszej Alekszejev.

A következő meglepetést az okozta, hogy az oroszok nem tudtak meglépni a kazahoktól, akik 1–0-ra vezettek, majd utána ugyan hátrányba kerültek, de többször is egyenlíteni tudtak. Sokáig egyik oldalon sem tudtak sokat hozzátenni a kapusok a játékhoz, így fordulhatott elő, hogy 20 perc után 11–11-et mutatott az eredményjelző, majd volt 14–14 is.

Aztán az is kicsit meglepő volt, hogy az oroszok ezután kettős emberhátrányban labdát szereztek, majd gólt is lőttek (igaz, akkor már csak szimpla hátrányban voltak), a szünetben azonban így is csak egygólos, 17–16-os előnnyel vonulhattak be az öltözőbe. Sokat elárul az orosz csapat játékáról, hogy a 17 gólból tízet két szélső, Olga Fomina és Polina Gorskovalőtt.

KILENC HELY MÁR ELKELT

A tokiói olimpiára Japán (házigazda), Hollandia (világbajnok), Brazília (Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok) és Angola (Afrika-bajnok) jutott már ki korábban, hozzájuk csatlakozik további hat csapat a kvalifikációs tornákról. A győri négyesből Magyarország és Oroszország, míg a spanyol selejtezőről Svédország biztosította már a helyét.

A második félidő viszont már nem tartogatott újabb meglepetést. Az elején egymás után négy gólt értek el az oroszok, amivel végleg megtörték a kazah csapat lendületét.

Az orosz csapat 33–26-ra győzött, ezzel eldőlt, hogy a győri kvalifikációs tornáról az orosz és a magyar válogatott jut ki a tokiói olimpiára függetlenül a két együttes vasárnapi mérkőzésétől, amely arról dönt, melyik válogatott nyeri meg a tornát, de az olimpián az első két helyezett vehet részt.

Így üdvözölte a magyar válogatott már a szállodából, hogy hivatalos lett a kijutása Tokióba

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
2. CSOPORT (GYŐR), 2. FORDULÓ
OROSZ CSAPAT–KAZAHSZTÁN 33–26 (17–16)
Ld:
Fomina 10, Nyikityina 6, ill. Alekszandrova 7

KORÁBBAN
MAGYARORSZÁG–SZERBIA 31–23 (16–12)

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 2 2 77–42 4
2. Orosz csapat 2 2 62–50 4
3. Szerbia 2 2 47–60 0
4. Kazahsztán2245–790

PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Kazahsztán–Magyarország 19–46 (8–20)
Orosz csapat–Szerbia 29–24 (17–13)

A TOVÁBBI PROGRAM
Március 21., vasárnap

17.30:
Szerbia–Kazahsztán
20.30:Magyarország–Orosz csapat (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik