Női kézi: Nem akartam rettegni – Alexandra do Nascimento

Vágólapra másolva!
2020.06.29. 08:50
null
Alexandra do Nascimento még mindig élvezi a játékot (Fotó: Török Attila)
Nem akart rettegni Alexandra do Nascimento, ezért napolja el a családalapítást, és játszik még egy évet.

 

Alexandra do Nascimento jól van – ez nem jelentéktelen információ, tudva, hogy már Brazíliában tölti az idejét.

A 2012-ben a világ legjobb kézilabdázójának választott jobbszélső a legutóbbi idényben az Érdet erősítette, ám márciusban – amikor a tervezett olimpiai selejtező miatt leállt a bajnokság – férjével Spanyolországba utazott nyaralni. Csakhogy időközben a mediterrán országban felütötte fejét a koronavírus, így csupán három napig élvezték az ottlétet, utána már amiatt idegeskedtek, hogyan jutnak vissza Magyarországra. A fejlemények tükrében nem alaptalanul.

„Visszaérve nem hagyhattuk el a repteret, ezért ott töltöttünk egy éjszakát, de nem ám egy hotelben, hanem a földön aludtunk”   – kezdte Do Nascimento, akit brazíliai otthonában értünk utol. Vissza akarták küldeni őket – de hova? Brazíliába vagy Spanyolországba, ahonnan érkeztek. Végül jó egynapos ügyintézés után mehettek lakhelyükre, Érdre, ahol kéthetes karantén kezdődött, amely során a klub egyik munkatársa segített, vásárolt nekik.

Közben elmaradt az olimpiai selejtező, a bajnokságot is befejezettnek nyilvánították, a 2013-ban világbajnok kézilabdázó ekkortájt úgy volt vele, nem folytatja a pályafutását.

Végül június elején tudtak hazatérni Brazíliába, az utazás azonban csak Sao Paulóig volt zökkenőmentes. Onnan előbb nyolc órát vezettek édesanyja lakhelyéig, Espírito Santo államig, majd további tizenegy órás autóút haza, Guaiúig. Noha Európában csillapodni látszik a járvány, Brazíliában javában tombol, a világon a második legtöbb fertőzöttet (1.32 millió) és halottat (nagyjából 57 ezer) a dél-amerikai országban regisztrálták.

„Kisvárosban élünk, itt kevés a fertőzött – festett helyzetképet a távolból Do Nascimento.  – Az a baj, hogy az embereknek nincs pénzük, muszáj dolgozniuk, és hiába próbálnak védekezni, gyorsan terjed a vírus.”

Éppen a fertőzés késztette a jobbszélsőt is arra, hogy felülírja az egyébként már hosszabb ideje hangoztatott, de aztán évről évre megváltoztatott tervét, hogy felhagy a kézilabdával, és családot alapít. Helyette a francia első osztályú Bourg-de-Péage Drome Handballban játszik tovább, pedig korábban szólt a menedzserének, el se mondja neki, mely csapatok milyen ajánlattal keresik.

„Abba akartam hagyni. Nem mintha nem élvezném játékot vagy az edzéseket, ám édesanya akartam lenni  – jelentette ki Do Nascimento.  – A férjem több mint tíz évig játszott Spanyolországban, oda akartunk költözni, ám aztán elgondolkodtam, veszélyezteti-e a babát a vírus. Nem akartam rettegni, nem így képzelem el a gyerekvállalást, így arra jutottunk, várunk még.”

Alexandra do Nascimento
Született:1981. szeptember 16., Limeira (Brazília)
Posztja: jobbszélső/jobbátlövő
Klubjai:Guarulhos (brazil, –2003), Hypo Niederösterreich (osztrák, 2003–2014), HCM Baia Mare (Nagybánya, romániai, 2014–2016), Váci NKSE (2016–2017), Alba Fehérvár KC (2017–2019), Érd (2019–2020), Bourg-de-Péage Drome Handball (francia, 2020–)
Válogatottság/gól:212/733
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2013),      4x Pánamerikai Játékok-győztes (2003, 2007, 2011, 2015),   5x Pánamerikai bajnok (2003, 2005, 2007, 2011, 2013), Kupagyőztesek Európa-kupája-győztes  (2013),  Bajnokok Ligája-2.  (2008), 11x osztrák bajnok (2004–2014), 11x Osztrák Kupa-győztes (2004–2014), Román Kupa-győztes  (2015)
Díjai, elismerései:a világ legjobb női játékosa (2012), a világbajnokság gólkirálya (2011), az olimpiai All Star-csapat tagja (2012), a Pánamerikai bajnokság legértékesebb játékosa (2013)

Valamivel később megkérte a menedzserét, mégiscsak vegye fel a kapcsolatot azokkal az együttesekkel, amelyek érdeklődtek iránta.

„Mire döntöttem a folytatásról, befutott a francia klub ajánlata – folytatta a klasszis. – Amikor aláírtam a szerződést, éreztem, biztosan jól határoztam. Több honfitársam is játszik a francia bajnokságban, tőlük is tudom, rendkívül erős. Kedves kisvárosban lakunk majd, ha kedvünk támad, a környéken is körülnézhetünk, szóval miért ne vágtam volna bele?!”

Do Nascimento egy váci, két fehérvári és egy érdi idény után hagyja el Magyarországot.

„Nézze, minden klubnak megvannak a negatívumai és a pozitívumai, s az előbbieket is az élet normális részének tartom – idézte fel ittlétét a jobbszélső. – Rengeteg barátot szereztem, jól éreztem magam, remek csapatokban játszottam. Azt viszont sajnálom, hogy a magyar nyelvet nem tudtam jobban megtanulni, pedig próbáltam.”

A 38 évesen is remek formában lévő Do Nascimentónak most jöhetnek a francialeckék, bár a tervek szerint csak egy éve lesz megbarátkozni a nyelvvel.

„Az az álmom, hogy ott leszek a tokiói olimpián, amely az ötödik lenne – ennél szebbet el sem képzelhetnék befejezésként. Élvezem a játékot, a testem is bírja a strapát, de a játékok után biztosan vége, családot akarunk alapítani.”

Azért ne fogadjunk rá, hogy nem lesz újabb idény: az elmúlt évek alapján úgy tűnik, mindig van másik…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik