Női kézi NB I: Nem számolgatunk, nyerni szeretnénk – Bíró Blanka

Vágólapra másolva!
2021.05.05. 10:43
null
Amandine Leynaud-n és Bíró Blankán is sok múlik (Fotó: NS-montázs)
Ha a női kézilabda-bajnokság rangadóját megnyeri a Győr, szinte biztosan aranyérmes lesz – persze ehhez lesz néhány szava a Ferencvárosnak is. A kapusokon, Bíró Blankán és Amandine Leynaud-n is sok múlik, ugyanazokat a kérdéseket tettük fel nekik.

– Hogy érzi magát a szerdai rangadó előtt?
Amandine Leynaud, a Győr kapusa: Mindenki izgatott, de az összes mérkőzést így várjuk. Megfelelően erősnek gondolom a csapatunkat, és szeretnénk nagyon jó kézilabdát játszani, élvezni a mérkőzést.
Bíró Blanka, az FTC kapusa: Elég sűrű a programunk, talán ezért is szenvedtünk annyira a szombati, Siófok elleni mérkőzésünkön. Az elmúlt két edzésen a védekezésünkön szerettünk volna leginkább javítani, és tudjuk, amit az előző meccsen mutattunk, a Győr ellen nagyon kevés lesz.

AZ ARANYÉREM A TÉT

Az elmúlt években rendre a Ferencváros volt a hazai mezőnyben az első számú kihívója a világ jelenlegi legjobb csapatának, a Győrnek, kivétel talán az előző évad, amikor a bajnokság félbeszakítása előtt a Siófok üldözte a Rába-partiakat.

Ebben az idényben viszont egyértelműen a fővárosi zöld-fehérek tartják csak a lépést a címvédővel, az FTC egyetlen vereséget szenvedett el, persze épp a nagy rivális ETO otthonában, február 3-án, a végeredmény 33–27 lett. Jelenleg ez az egy győzelem jelenti a különbséget a két fél között, vagyis ha a Ferencváros szerdán a Népligetben nyerni tud, beéri a győrieket. Ellenben ha ismét Danyi Gábor együttese kerekedik felül, lényegében eldől a bajnoki cím, és az uralkodó marad a trónon.

Az előjelek az ETO sikerét vetítik előre. Egyrészt az elmúlt évek egymás elleni eredményei a kisalföldiek fölényéről tanúskodnak, az elmúlt öt kiírás nyolc bajnoki mérkőzéséből hatot nyert meg a Győr, egyet a Fradi, egyszer végeztek döntetlenre. A jelenlegi évad hajrájára is a címvédő érkezett meg élesebben, simán jutott be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, sérült játékosa sincs, a vírus sem zavart be a munkába.

A Fradinak a Siófok elleni első félidő borzalmasra sikerült, hat góllal is égtek a fővárosiak, ám kapaszkodhatnak abba, hogy innen tudtak fordítani és nyerni. Viszont az FTC-ből hiányzik a válogatott Kovacsics Anikó és Janurik Kinga is sérülés miatt, ami szintén nem Elek Gábor együttesének esélyét növeli.

Ezzel együtt a szerdai, bajnoki döntővel felérő összecsapás hangulata egészen más lesz, mint az eddigieké – főleg, mert lehetnek nézők.

– A két csapat februári összecsapása a negyvenötödik percig volt szoros, utána a Győr robbantott. Hogy emlékszik vissza a találkozóra?     
Leynaud:
Az FTC elleni mérkőzéseink mindig nehezek és többnyire szorosak, nem nagyon emlékszem olyanra, amelyik könnyű lett volna. Általában nagy meccseket vívunk, sok góllal, határozott védekezéssel. Most is harcos összecsapásra van kilátás, amelyen a csapatszellem fontos tényező lehet. Februárban nyertünk, de ez másik mérkőzés, most is keményen meg kell küzdenünk a győzelemért.
Bíró: Sajnos azt a találkozót ki kellett hagynom, csak televízión nézhettem a lányokat, és szörnyű volt, hogy nem segíthettem nekik. Azt mondják, a nap végén kell megszámolni a tyúkokat, így hiába voltunk sokáig pariban, a végén beleszaladtunk a mínusz hatba… Ez alapvetően meghatározza, hogy a bajnoki címre mennyi esélyünk van: ismerjük a matekot, a realitás talaján kell maradni, de nem szabad úgy kimennünk, hogy számolgatunk, nyerni szeretnénk. A meccs képe mutatja meg, merhetünk-e nagyot álmodni.

– Sikerült a lehető legjobban felkészülni az összecsapásra? Mik az erősségei az ellenfélnek? 
Leynaud:
Minden meccsre alaposan felkészülünk, ez most sem volt másként, taktikailag is elemeztük az ellenfelet – ezt minden bizonnyal ők is megtették. Sok mérkőzést játszunk, háromnaponta követik egymást a bajnokik, minden gyorsan történik, ám ezúttal is a legjobbunkat szeretnénk nyújtani.
Bíró: Ez szerdán derül csak ki… Kapusszemszögből is elemeztük az ellenfelet, rengeteget videóztunk, próbáltuk modellezni, amit szeretnénk megvalósítani, a legfontosabb mégis az, hogy adott helyzetben fejben mennyire leszünk összeszedettek és a megbeszélt taktikát mennyire sikerül megvalósítani.

– Mennyire lehet döntő a kapusok teljesítménye? 
Leynaud:
Minden mérkőzésen fontos a jó kapusteljesítmény. Én is szeretném élvezni a rangadót, és persze védésekkel segíteni a csapatot, a legfontosabb viszont, hogy szerezzük meg a két pontot.
Bíró: Nem is a kapusteljesítmény, inkább a védekezés lehet döntő. Akkor tud egy csapat rangadót nyerni, ha hátul stabil. Ha ez működik, akkor lehet lerohanásból, gyors gólokból eredményesnek lenni.

– Eldől a bajnokság, ha a Győr nyer szerdán?
Leynaud:
Ha csak a számokat nézzük, azt látjuk, hogy két pont az előnyünk, és ha győzelemmel megduplázzuk, jó esélyünk lesz megszerezni az aranyérmet.
Bíró: Ha a régi rendszer szerint nézzük, akkor ez a visszavágója a februári győri mérkőzésnek. Azt is tudjuk, hogy sok meccs vár még ránk ezután, és a múlt héten megszenvedtünk például a Debrecen ellen is. Biztos, hogy ez a hazai bajnokság presztízsmeccse, ebben a szellemben lépünk pályára, és próbáljuk élvezni a játékot.

– Milyen érzéseket vált ki a játékosokból, hogy szurkolók is lehetnek a helyszínen?    
Leynaud:
Mindenkinek jó hír, hogy visszatérhettek a csarnokokba a szurkolók, így sikerült valamit visszakapni a régi életünkből, együtt élünk és lélegzünk a kézilabdadrukkerekkel. Egy éve nagyon nehéz körülmények között sportolunk, így különösen nagy öröm, hogy végre van hangulat a mérkőzéseinken.
Bíró: Leginkább ennek örülök, a szurkolóink már a múlt hétvégén is sokat segítettek! Az elmúlt egy évben eléggé hangulattalan mérkőzéseket játszottunk, nem is lehetett megszokni. Mindenkinek óriási löketet tud adni, ha forró az atmoszféra, érezzük a támogatást és a biztatást.

NŐI KÉZILABDA NB I
16.00:
FTC-Rail Cargo Hungaria–Győri Audi ETO KC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Győr 20 20 742–406 +336 40
2. FTC 20 19 1 692–460 +232 38
3. Vác 21 15 6 634–598 +36 30
4. MTK 21 14 2 5 657–640 +17 30
5. Mosonmagyaróvár 20 14 6 575–539 +36 28
6. Debrecen 20 13 1 6 608–533 +75 27
7. Siófok 21 13 8 648–581 +67 26
8. Kisvárda 21 7 14 519–578 –59 14
9. Érd 19 6 1 12 514–601 –87 13
10. Dunaújváros 21 6 15 548–631 –83 12
11. Fehérvár 20 6 14 525–629 –104 12
12. Boglári Akadémia-SZISE 20 3 1 16 521–631 –110 7
13. Szombathely 21 3 18 521–687 –166 6
14. Békéscsaba 21 1 1 19 488–678 –190 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik