Női kézi NB I: Ilyenkor mindig más a lelkiállapot – Márton Gréta

BOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINTBOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2022.04.14. 08:21
null
Márton Gréta bizakodó a Győr elleni rangadó előtt (Fotó: Kovács Péter)
A bajnoki címről dönthet a Ferencváros és a Győri ETO rangadója (kezdés: 18.30, élőben az NSO-n). A két csapat összevetésében az ősszel öt góllal nyerő győriek vannak lépéselőnyben, a Fradinak ezt kell ledolgoznia, hogy versenyben maradjon az aranyért. 

 

Az FTC válogatott balszélsője, Márton Gréta, amíg él, nem felejti el a tavaly májusi kilencgólos sikerüket – szerinte minden csapat legyőzhető.

– Mi jut eszébe először a Ferencváros–Győr mérkőzésről?
– Az, hogy szuperrangadó – válaszolta a bajnoki címvédő FTC válogatott balszélsője, Márton Gréta, az előző év legjobb magyar női játékosa. – Ez tényleg évek óta így van, hatalmas az érdeklődés a meccs iránt, tudjuk, hogy nemcsak a Győr és a Ferencváros szurkolói figyelik ezt a találkozót, hanem az egész kézilabdás társadalom is. Rendkívül izgatottak vagyunk, nagyon várjuk az összecsapást, miközben azzal is tisztában vagyunk, hogy mindig kemény csata vár ránk, mert az eredménytől függetlenül presztízsmérkőzésről van szó. Ilyenkor kicsit más a lelkiállapotunk.

– Melyik a legemlékezetesebb rangadója?
– Egyértelműen a tavaly május eleji meccsünk, amikor kilenccel nyertünk otthon, majd utána bajnokok lettünk az idény végén. Amíg élek, nem fogom elfelejteni, hihetetlen győzelem volt! Majdhogynem lehetetlen helyzetben mentettük meg és szereztük meg a bajnoki címet, nagyon büszke voltam a csapatra.

– Csütörtökön mennyire alapozhatnak az egy évvel ezelőtt történtekre?
– Mindenképpen vissza kell nyúlnunk ahhoz a mérkőzéshez, hiszen most is gyakorlatilag ugyanaz a felállás: az előző idényben hattal kaptunk ki Győrben, a mostaniban pedig öttel. Nagyon szeretnénk megismételni az egy évvel ezelőtti sikert, de nem a különbségre akarunk koncentrálni, hanem elsősorban győzni szeretnénk. Nyilván ott van a fejekben, hogy egyszer már csodát tettünk, kilenccel nyertünk itthon. Ha felszabadultak leszünk, és úgy kézilabdázunk, mint tavaly, igazából bármi megtörténhet. De még egyszer: elsőként tényleg arra figyelünk, hogy miénk legyen a két pont, és nem arra, hány góllal kellene győznünk.

– Mindenki arról beszél a kezdés előtt, hogy mekkora különbséggel kellene nyerniük, hogy megmaradjon az esélyük a címvédésre. Feltéve persze, ha a hátralévő fordulókban mindkét csapat minden eredménye a papírformának megfelelően alakul.
– Próbáljuk ezt kizárni, és csak a győzelmet szem előtt tartani. Mindenki tudja a csapatból az őszi eredményt, és hogy most mennyivel kellene nyerni, viszont meccs közben csak akkor gondolhatunk erre, ha az állás úgy alakul. Egyébként a legjobbunkat szeretnénk nyújtani és egy nagyon jó meccset játszani, amolyan örömjátékra készülünk.

– Milyen állapotban vannak a csalódást keltő Bajnokok Ligája-kiesés után?
– Sokkal jobb a hangulatunk, mint közvetlenül a Ljubljana elleni búcsút követően. Azóta játszottunk két bajnokit, amelyeken ki tudtuk próbálni a felállásainkat és a különféle variációkat is, a védekezésre meg magunkra koncentráltunk, ami kifejezetten jót tett nekünk. Most már mindenki jobban van, és gőzerővel készül a Győr ellen.

– Milyen meccsre számít?
– A Győrrel szemben minden mérkőzés kemény, a világ legjobbjai játszanak ott, fizikailag erősek, gyorsak, de meg kell állítanunk őket. Biztos lesz sok közelharc és rengeteget kell majd futnunk. Arra számítok, hogy élvezetes lesz a meccs, aki nézi, nagyon jó kézilabdát láthat.

– Milyen játékelemekre kell odafigyelniük, melyek a rivális erősségei?
– Védekezésben erős az ETO, évek óta rendkívül stabil. Első számú célunk, hogy feltörjük a védelmét. Nem lesz könnyű dolgunk a támadásainál sem, kiváló képességű játékosokkal állunk szemben, meg kell oldanunk az egy az egy és a kettő a kettő elleni párharcokat is. Minden fronton tökéletesen kell teljesíteni, hogy le lehessen győzni a győrieket.

– Le lehet őket győzni? Főleg ha azt nézzük, hogy a Bajnokok Ligájában – a rendes játékidőt tekintve – több mint négy év után kaptak ki újra februárban a norvég Kristiansand otthonában, ráadásul az volt az eddigi egyetlen vereségük az idényben.
– Nagyon bízom benne, hogy igen. Minden csapatot le lehet győzni, mindenkinek lehet rossz napja. Nagyon nehéz feladat lesz, de bizakodó vagyok.

A KÉP KATTINTÁSRA NAGYOBB LESZ!
A KÉP KATTINTÁSRA NAGYOBB LESZ!


SCHATZL NADINE: AZ IDÉN IS BAJNOKI ARANYÉRMES SZERETNÉK LENNI!

Schatzl Nadine idén is bajnok lenne (Fotó: Török Attila)
Schatzl Nadine idén is bajnok lenne (Fotó: Török Attila)

A Győr korábban évekig a Ferencvárost erősítő válogatott balszélsője, Schatzl Nadine bízik benne, hogy az elmúlt hetekben elvégzett kemény munka elegendő muníciót ad nekik az évad hátralévő részére, így a csütörtöki bajnoki rangadóra, majd a Bajnokok Ligája és a Magyar Kupa hajrájára is.

– Van még jó másfél hónap hátra az évadból, és fontos feladatok sorjáznak csapata előtt – rögtön az első csütörtökön a Ferencváros ellen. Milyen a hangulat az ETO öltözőjében?
– Nagyon várjuk a mérkőzést – válaszolta Schatzl Nadine, a győriek válogatott balszélsője, aki tavaly nyáron éppen az FTC-től tért vissza a győri együtteshez. – Szeretnénk már most olyan arcunkat mutatni, amelyiknek a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében is jellemeznie kell minket. Az edzéseken kiváló a hangulat, mindenki koncentráltan dolgozik, és tudja, mi a célja, mit szeretnénk együtt elérni.

– Az elmúlt hetekben a Bajnokok Ligájában nem kellett pályára lépniük, csak a hazai bajnokságban. Milyen munkát végeztek?
– Tényleg nagyobb szünetünk volt a nemzetközi porondon, és miután jellemzően egy-egy NB I-es bajnokink volt hetente, több erőnléti munkát végeztünk. Persze sok olyan taktikai elemet is gyakoroltunk az elmúlt időszakban, amelyet a későbbiekben használni szeretnénk a mérkőzéseken.

– Figyelték a ferencvárosiak szereplését az elmúlt időszakban?
– Leginkább a Krim Ljubljana elleni Bajnokok Ligája-párharcukat követtük figyelemmel, sajnálom, hogy nem sikerült továbblépniük a szlovénok ellen. Azt is tudjuk, hogy a búcsú miatt az FTC-nek különösen fontos lesz a csütörtöki meccs, biztos vagyok benne, hogy a bajnokságban szeretne javítani. Nagyon nehéz összecsapás vár ránk a Népligetben.

– Tavaly nagyon hasonló helyzetben találkozott a két csapat az Elek Gyula Arénában, igaz, ön akkor még a Fradi öltözőjében készült a rangadóra. Mekkora az elszántság Győrben, hogy ne forduljon elő, ami egy éve, amikor az FTC olyan különbséggel nyert, amellyel saját maga felé billentette a mérleg nyelvét, és végül megszerezte a bajnoki címet?

– Mondhatjuk, ebből a szempontból különleges a helyzetem, de az nem változott, hogy szeretnék a bajnokság végén első lenni. Azokon a győri lányokon, akik tavaly is megélték a rangadót, azt látom, nagyon vissza akarnak vágni a vereségért. Az pedig az egész társaságra jellemző, hogy ki vagyunk éhezve végre egy ekkora tétre menő, magas hőfokú meccsre. Tudom, milyen a Fradi telt házas csarnoka, most viszont ellenfélként fogom megtapasztalni az atmoszféráját. Kíváncsi leszek, milyen érzések kavarognak majd bennem a kezdés előtt.

A BAJNOKI ARANYRÓL DÖNTHET A CSÜTÖRTÖKI SZUPERRANGADÓ
A két élcsapat tavaly november 17-én Győrben már megmérkőzött egymással az aktuális idényben, akkor az ETO 25–20-ra győzött. Ez azt jelenti, hogy a címvédő FTC-nek csütörtökön hat góllal kellene felülmúlnia legnagyobb hazai riválisát ahhoz, hogy az egymás elleni összevetésben jobban álljon, és azonos pontszám esetén ismét ünnepelhessen az idény végén. Ez természetesen csak akkor igaz, ha a hátralévő fordulókban már egyik csapat sem veszít pontot.

– Lehet a jövőbe tekinteni? Jön a Bajnokok Ligája-negyeddöntő, aztán a Magyar Kupa négyes fináléja is...
– Kemény másfél-két hónap elé nézünk, és nemcsak klubkötelezettségek várnak ránk, hanem a válogatottal is lesz még két Európa-bajnoki selejtezőnk jövő héten, amellyel szeretnénk sikeresen lezárni a sorozatot. Tényleg sűrű lesz a program, nehéz feladatokat kell megoldanunk, de bízom benne, hogy az elmúlt hetekben elvégzett munka ad annyi muníciót, ami elegendő lesz az idény hajrájára is.

– Mire kell leginkább figyelniük a nagy vetélytárs otthonában? Milyen játék­elemek számítanak a rivális legfőbb fegyverének?

– A hazai pályájuk óriási erőt ad a ferencvárosiaknak. Aki volt már Ferencváros-mérkőzésen, tudja, sokkal erősebb a Fradi a saját otthonában, a csarnokban uralkodó hangulat sokat segít neki. Szakmai szempontból nagyon oda kell figyelnünk az ellenfél lerohanásaira, a visszarendeződésünkre, hogy ne kapjunk könnyű gólokat. Nem szabad sokat hibáznunk, ellenkező esetben bármi megtörténhet.

– Mennyire tartja furcsának, hogy újra bajnok lehet, csak már egy másik klub mezében?
– Igen, elgondolkodtam már rajta, hogy tényleg furcsa a szituáció. Már a Győr színeit képviselem, és egy sportoló életében teljesen természetes, hogy az adott klubja kötelékében szeretné kihozni magából a maximumot. Az idén is bajnoki aranyérmes szeretnék lenni!

A tizenötszörös bajnok győriek világklasszis norvég irányítója, Stine Oftedal (zöldben) a csütörtöki szuperrangadón is főszereplő lehet (Fotó: Török Attila)
A tizenötszörös bajnok győriek világklasszis norvég irányítója, Stine Oftedal (zöldben) a csütörtöki szuperrangadón is főszereplő lehet (Fotó: Török Attila)

NŐI KÉZILABDA NB I
A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM

18.00: Moyra-Budaörs–Alba Fehérvár KC
18.00: Érd–Vasas SC
18.00: Hungast Szombathelyi KKA–Váci NKSE
18.00: Motherson Mosonmagyaróvári KC–Kisvárda Master Good SE
18.30: FTC-Rail Cargo Hungaria–Győri Audi ETO KC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Az állás
1. Győr 23 23 790–496 +294 46
2. FTC 20 19 1 643–446 +197 38
3. Debrecen 22 18 4 632–538 +94 36
4. Vác 20 13 7 617–576 +41 26
5. Siófok 22 12 10 660–659 +1 24
6. Mosonmagyaróvár 21 11 1 9 661–621 +40 23
7. Kisvárda 21 9 2 10 537–560 –23 20
8. MTK 23 8 4 11 607–656 –49 20
9. Dunaújváros 22 9 13 603–646 –43 18
10. Fehérvár 21 6 2 13 533–586 –53 14
11. Budaörs 21 6 2 13 554–651 –97 14
12. Érd 22 4 18 557–678 –121 8
13. Szombathely 21 3 1 17 545–671 –126 7
14. Vasas 21 3 18 558–713 –155 6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik