A Győr legyőzésével Magyar Kupa-győztes a Ferencváros!

BOBORY BALÁZS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)BOBORY BALÁZS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.05.29. 17:24
A Ferencváros nyerte a női kézilabda Magyar Kupa döntőjét a nagy rivális, a Győr ellen.
Elképesztő meccset játszott, ezzel kupagyőztes a Ferencváros – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)
Elképesztő meccset játszott, ezzel kupagyőztes a Ferencváros – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)

KÉZILABDA
NŐI MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–GYŐRI AUDI ETO KC 26–22
 (12–12)
Debrecen, 3000   néző. Vezette:  Andorka, Hucker
FTC:
  JANURIK – MALESTEIN 7 (2), E. BÖLK 4, Edwige, Csiszár-Szekeres, Szucsánszki, Márton G. 3.Csere:  Suba (kapus), KLUJBER 5 (1), Kisfaludy, SIMON P. 3, Kovács Anett 1, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 3, Grbics. Edző:   Elek Gábor
GYŐR:    SILJE SOLBERG 1 – Lukács V. 1, RJU UN HI 5, V. KRISTIANSEN 6 (2), Pintea 1 (1), Anne M. Hansen 2 (1), Schatzl Nadine.  Csere: Leynaud, Glauser (kapusok), Nze Minko 2, Háfra N., Fodor Cs. 1, Oftedal, Faluvégi D. 1, Blohm 2.Edző:  Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 9. perc:
1–4. 18. p.: 5–6.  26. p.: 8–11. 37. p.: 15–15. 48. p.:  20–18. 54. p. : 22–19
Kiállítások:  6, ill. 2 perc
Hétméteresek:   4/3, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor: 
– Nehéz évünk volt, sérülések sújtottak minket, ennek tükrében különösen büszkék lehetünk erre a trófeára. Négygólos hátrányban is hittünk abban, hogy visszakapaszkodunk, már az első félidőben sem játszottunk alárendelt szerepet, a térfélcsere után pedig higgadtan és megfontoltan kézilabdáztunk. Úgy mondanám, hogy ezt a sikert Janurik Kinga és a csapat érte el, mert másik ennyire kiemelkedő egyéni teljesítményről talán nem beszélhetünk.
Ambros Martín:  – Tudtuk, hogy a Ferencváros jó erőkből áll, ami ezúttal is bebizonyosodott. Ellenünk minden csapat kettőzött motivációval játszik, a nyomás rajtunk volt, amit most nem bírtunk el, főleg támadásban hoztunk rossz döntéseket. Csalódottak vagyunk, nem tesz jót az önbizalmunknak ez a vereség, de tanulunk belőle, mostantól már a Bajnokok Ligája négyes döntőjére koncentrálunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagy izgalmakat már nem hozott a Siófok és a Dunaújváros bronzmérkőzésének második félideje, így Ambros Martín, az ETO, illetve Elek Gábor, az FTC mestere is nyugodtan figyelte a lelátóról a történteket. A magyar válogatott korábbi társkapitányai mintegy öt méterre ültek egymástól, ami azért is felettébb érdekes, mert néhány hete még majdnem ölre mentek a két csapat népligeti bajnokiján, amely után mind a ketten eltiltást is kaptak, és nem is nagyon akarták megbeszélni a történteket. Vélhetően ők már nem lesznek barátok, de megmaradnak sportemberek, ezt jelzi, hogy a Török Bódog Magyar Kupa döntője előtt kezet szorítottak a bemutatást követően.

Pedig a tét nem volt sokkal kisebb, mint a bajnokságban, lényegében akkor és most is egy aranyérem sorsa dőlt el.

Az FTC nehezebb elődöntő után kezdte a mérkőzést, hiszen csak hetesekkel jutott túl a Siófokon, míg a győriek tartottak egy erős edzést a DKKA ellen. És talán ez látszott meg a kezdésnél, hiszen a csapat első négy góljából hármat szerző koreai Rju Un Hi vezérletével villámgyorsan három találattal elhúzott az ETO. A Rába-partiak kapujában Silje Solberg eleinte kivédte a fővárosi játékosok szemét, de aztán megakadt támadásban a bajnok is, a ferencvárosiak meg elkezdték megtalálni a lyukakat a falon, így a 13. percben utol is érték ellenfelüket. Ráadásul a győrieknél Linn Blohm hetest is hibázott, igaz, a svéd beálló a következő támadásból javított. Kőkeményen, de szabályosan védekezett az ETO, az FTC játékosai alig tudtak igazi helyzetbe kerülni. Közben a győrieknél a norvég Veronica Kristiansen a rá jellemző erőszakossággal tört be és szerezte góljait, egy ízben még Solberg is betalált az üres kapuba, és amikor Lukács Viktória passzát Fodor Csenge kínai figurából, két kézzel továbbította a hálóba, nagynak tűnt a különbség a két együttes között. De hiába vezetett négy találattal is az ETO, a Ferencvárosba beállt a 17 éves Simon Petra, aki ritmust adott a támadásoknak, sőt, maga is betalált, csattanóként pedig az első félidő utolsó másodpercben Szöllősi-Zácsik Szandra egyenlített, így a fordulás után kezdődhetett minden elölről.

Innentől pedig semmi nem tűnt egyértelműnek. A győriek sokat veszítettek a mérkőzés eleji magabiztosságukból, a ferencvárosiak pedig elkezdték elhinni, hogy ebben az évadban már másodszor is legyőzhetik legnagyobb riválisukat. A második játékrész első tíz percében nagy tempót mentek, és sikerült is egy-egy góllal vezetniük, viszont az ellenfél nem akart leszakadni. Simon Petrára nehéz volt jelzőket találni, az FTC tinédzsere szemtelenül etette meg a világsztárokat, és járt túl kétszer is a szünetben beálló francia olimpiai, világ- és Európa-bajnok Amandine Leynaud eszén. A másik térfélen Janurik Kinga védett bravúrosan, megteremtve ezzel az alapot a lendületes ferencvárosi támadásoknak.

Tizenkét perccel a zárás előtt Klujber Katrin belőtte hetesét és először a mérkőzés folyamán kettővel vezetett az FTC, Ambros Martín pedig időt kért. Úgy tűnt, ez sem hatott, mert teljesen összezavarodottnak tűntek a sok nagy csatát megélt sztárok, a Ferencváros pedig megérezte a „vérszagot”, és az utolsó kilenc percnek már háromgólos előnnyel futott neki, majd az utolsó négynek is, miután a győri gólokra Angela Malestein mindig felelni tudott. Januriknak még a hajrában is maradt hatalmas védése, Szöllősi-Zácsik pedig találatával szinte az FTC-játékosok kezébe nyomta a kupát, négy volt a különbség. Az ETO nem adta fel, két és fél perccel a lefújás előtt visszajött kettőre. Anne Mette Hansennek ziccere volt a mínusz egyhez is, de Janurik kifogott rajta és ez volt talán a döntő momentum, mert nem sokkal később Emily Bölk lezárta a párharcot. A végig keményen védekező és a győzelemben vetett hitét nem elvesztő FTC megérdemelten lett Magyar Kupa-győztes. Megtörtént az, ami tavaly, csak épp fordítva, akkor a Ferencváros lett a bajnok, és az ETO-é lett a kupa.

Elek Gábor és Ambros Martín a lefújás után a kezdőkörben találkozott, ismét kezet ráztak, és váltottak is néhány szót. Ez is szép jelenet volt…

TÖRÖK BÓDOG NŐI MAGYAR KUPA
Kupagyőztes:    FTC-Rail Cargo Hungaria

(Ballai Borbála, Julia Behnke, Bíró Blanka, Emily Bölk, Csiszár-Szekeres Klára, Béatrice Edwige, Hársfalvi Júlia, Janurik Kinga, Kisfaludy Anett, Klujber Katrin, Kovács Anett, Angela Malestein, Márton Gréta, Simon Petra, Alicia Stolle, Suba Sára, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita, Tóth Nikolett. Edző: Elek Gábor)
2. Győri Audi ETO KC
3. Siófok KC
4. Dunaújvárosi KKA

A 3. helyért:
Siófok–Dunaújváros 27–20
(13–11)

PERCRŐL PERCRE

Forrás: mksz.hu



60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Malestein lő még egy gólt a leeresztett győri védelem mellett. 26–22!

60. perc BÖLK ELDÖNTI, betör a jobb szélen a falba, és a bal alsóba lő. JANURIIIIIK! Védi Blohm átlövését, majd bemutatja a nap mosolyát. Kupagyőztes. 25–22!

59. perc Bölk ellépi, de Janurik kiüti a léc alól Hansen ziccerét!

Csiszár-Szekeres Klára hét év után int búcsút az FTC női kézilabdacsapatának. A Vác elleni mérkőzésen egyelőre csak a Népligettől búcsúzott, az idény utolsó bajnokija után beszélgettünk vele arról az időszakról, amely rengeteg szép élményt adott neki, s amely alatt igazi fradistává vált.

58. perc Ferencvárosi időkérés.

58. perc Nze Minko labdát szerez, majd ziccerez, izgalmas lesz a vége?

57. perc Nyerhet most a Fradi, a jobb alsóba lő Szöllősi-Zácsik átlövésből. Lukács erre megrázza magát, a jobb szélről válaszol, 24–21!

56. perc JANURIK kirúgja a jobb alsó elől Hansen felugrásos ziccerét!!!

Jön a négyes figura.

56. perc Győri időkérés.

56. perc Hansen passzát eléri Szöllősi-Zácsik, kontra, Malestein keze nem remeg meg ziccerben. 23–20!

55. perc Glauser beáll, fogja Edwige abszolút ziccerét!

54. perc Malestein lövése Leynaud kezéről nagy ívben a jobb sarokba pattan, Blohm azonnal válaszol ziccerből. 22–20!

53. perc Rju a háta mögött ad pazar gólpasszt a jobbszélsőnek, a balkezes Faluvéginek! Leynaud fogja Bölk ziccerét, Janurik eléri Faluvégi bevetődéses dobását.

51. perc Újabb Oftedal-baki itt, Klujber belemenése ott.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

50. perc Bölk átlövése ellen nincs gyógyszer, 21–18! Leynaud leszidja társait.

50. perc Schatzl lövése rossz, Simon labdát szerez a jobb szélen. A győri taktika az, hogy átlövő legyen vele szemben.

49. perc Oftedal csele jó, a második is, de a ziccert eléri jobb bokával Janurik! A mezőny legjobbja! 22 lövés, 8 védés.

„Azért még vannak álmaim, nagyon szeretnék egyszer a Bajnokok Ligája négyes döntőjében játszani, és jó lenne még egyszer magyar bajnoknak is lenni – kezdte a saját bevallása szerint utolsó idényét tervező 35 esztendős irányító.  – Ezenkívül a Ferencvárosnak és az egész magyar kézilabdázásnak szeretnék segíteni azzal, hogy az FTC-hez igazoló fiatal tehetséget, Kukely Annát afféle mentorként támogatom. Ebben a szerepben nem leszek egyedül, hiszen a szintén érkező szerb Andrea Lekicstől is rengeteget lehet tanulni, szóval Annának ez nagy lehetőség.”

Tizenhét év után sem szakad meg Szucsánszki Zita és az FTC-Rail Cargo Hungaria házassága, a válogatott irányító még egy évvel meghosszabbította szerződését a klubbal.

48. perc Győri időkérés!

48. perc
Rju távoli lövése Januriké, kettővel vezethet a Fradi, ma először. Szöllősi-Zácsik kiharcol egy hetest Kristiansennel szemben, Klujber ballal a bal sarokba lő, félmagasan. Most éppen Glauser áll a kapuban. 20–18!

47. perc Két rossz lövés itt és ott, Edwige szerel, Malestein meg ziccerezhet Simon passza után, 19–18.

45. perc Bölk és Kristiansen megvillan. Egyenlő.

44. perc Rju ziccerezhet, páros lábbal ugrik fel a hatos előtt, ballal a jobb sarokba lő, előtte Leynaud fogta Szöllősi-Zácsik lövését.

41. perc Rju labdát szerez, Oftedal átlövését védi Janurik, majd ráül a labdára. Jön aztán a szokásos szép Simon-gól, most testcsel, betörés, és nagyon pontos lövés a menü.

40. perc Amíg Kristiansen be nem tör három ember közé, és kissé balról jobbal a rövid felsőbe nem talál. 16–16!

39. perc Oftedal ziccerből nagyon a kapu mellé talál, Simon tíz méterről lövi szét a bal felső sarkot. Vezet a Fradi!

38. perc Glauser kikapja a bal felső elől Malestein Edwige által kiharcolt hetesét!

37. perc Egyenlő ismét, 15–15! Rju átlövése csoda pontos.

35. perc Kihagyott ziccerek és helyzetek sora, egy jól elindított Márton-lövés kivételével.

32. perc Malestein hetesére Klujber válaszol átlövésből.

31. PERC FOLYTATJUK!

A várva várt kézfogás... (Fotó: Török Attila)
A várva várt kézfogás... (Fotó: Török Attila)



A térfélcsere után nyílt az olló, Uros Bregar együttese gyorsan megduplázta előnyét, míg a DKKA nyolc perc leforgása alatt egyetlen gólig jutott. Időt is kért Vágó Attila, a Kohász pedig faragott hátrányán, de Simone Böhmét nem tudták tartani az újvárosiak, a Siófok jobbszélsője a második félidőben negyedóra alatt nyolc gólt szerzett. A hajrára így már nem maradtak izgalmak, a Dunaújváros 2017 és 2019 után ismét a negyedik helyen végzett, míg a Siófok története során másodszor szerzett bronzérmet a Magyar Kupában. 27–20.

Az első percekben Szalai Babett, majd Farkas Johanna tolta a Dunaújváros szekerét, ám 5–5-nél utolérte riválisát a Siófok, amely a folytatásban a vezetést is átvette, elsősorban szélsői remeklésének köszönhetően. Támadásban sokat hibáztak az újvárosiak, de Gabrijela Bartulovic bravúrjai meccsben tartották őket, a szünetben így két góllal, 13–11-re vezetett a Siófok.

Érzelmes pillanatokkal indult a női kézilabda Magyar Kupa bronzmérkőzése: Bulath Anitát ugyanis vastaps fogadta a debreceni Főnix Arénában – a Dunaújváros korszakos klasszisa több mint két évtizedes profi pályafutása végére tett pontot vasárnap délután, igaz pályára végül nem lépett, csupán benevezték a mérkőzésre.

Dunaújvárosban már elbúcsúztatták, de hivatalosan a női kézilabda Magyar Kupa bronzmérkőzésén zárult le Bulath Anita hosszú és sikeres pályafutása. A balátlövő nem így szerette volna befejezni, hiszen bár nevezték a meccsre, egy percet sem játszott, viszont így is élvezte minden pillanatát. VIDEÓ ITT!

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc MICSODA GÓL, Rjut szereli Szöllősi-Zácsik, majd rá jön ki a figura, átlövésből a bal felsőbe lő egy másodperccel a félidő vége előtt. Egyenlő!

30. perc
Kisfaludy kiharcol egy hetest, az első a Fradinak. Malestein ballal a jobb alsóba lő, 11–12!

29. perc
Jól védekezik Csiszár-Szekeres, majd Márton is.

BŐVEBBEN ITT!

Nem tervezi, hogy öt éven belül hazatér Németországba Emily Bölk (Fotó: Tumbász Hédi)


Itt sokkal profibbak a körülmények, mint Németországban – Emily Bölk. Világbajnok édesanyja révén már gyerekként megszerette a kézilabda közegét Emily Bölk, a Ferencváros német kézilabdázója, aki otthon trambulinon, az iskolában pedig köveken gyakorolta a helyes dobótechnikát – utóbbi eredménye a kitört ablak lett. A csinos kézilabdázót lenyűgözte a Népliget profi közege, imádja a magyar fővárost, ám Elek Gábor klasszikus ugratásának még mindig bedől.

28. perc Szöllősi-Zácsik bejátszását Klujber ballal a kapu közepébe vágja, győri időkérés. 12–12!

27. perc Rjut blokkolják, Simon és Nze Minko meg egy-egy betörésből 6 másodperc alatt gólt dob.

25. perc Klujber is mérges, mert a földről, ballal felfelé csuklóból óriási gólt dob. Solberg csak beleérni tud.

23. perc Grbic passza rossz, néggyel vezethet a Győr... de eladja Háfra is. Grbic átlövése borzalmas, Elek majdnem felrobban mérgében, Lukács rossz passzából meg kínai figurás gólt lök a kapuba Fodor. Micsoda gól! 7–11

22. perc Kristiansen bevetődve, Szöllősi-Zácsik átlövésből eredményes, időkérés a Fraditól.

21. perc Janurik és Solberg is véd egy nagyot, Klujber és Fodor nagy bánatára.

21. perc Most Hansen a vonalon, és jobbal a bal alsóba teker. 6–9

20. perc Kovács és Kristiansen gólváltása, Hansen szerel, Nze Minkót löki lövés közbe Edwige, két perc, hetes. Abszolúte jogos.

18. perc
Hansen kiharcol egy hetest, Suba beáll... Kristiansen jobbal a bal sarokba lő! 5–7!

17. perc
Bölk lövése a kapu mellé zúg, de lökte őt közben Nze Minko. Bölk távolija a kapusé aztán.

De hosszas videózás, szabálytalan csere volt a Fradinál? Igen, két perc Malesteinnek.

16. perc Janurik kiüti Lukács ziccerét a jobb sarok előtt, nyitott védekezésben a Győr... Solberg az üres kapuba lő Klujber blokkolt lövése után!

15. perc Csiszár hatalmasat üt Rju orrára fentről, két perc és ápolás.

14. perc
Klujber hatalmas lövése a lécről Malestein elé pattan, aki köszöni szépen, öt öt.

13. perc Szucsánszki eladja, Rju bejátssza, Blohm bevetődve a jobb alsóba passzírozza.

12. perc Hansen kiharcol egy hetest, Suba a kapuban, és kinézi Blohm balkezes lövését a bal felső elől!

11. perc Hansennek és Oftedalnak sem megy most. Bölk lövése kapuscsemege. Hansen ziccere is a kapusé, de lökték közben. Egy Rju-bomba a kapufán csattan, Márton kontrából egyenlít. 4–4

9. perc Rju belelendült, ballal félmagasan a jobb sarokba lő a földről, nyolcról, Bölk megmérgesedik, betörés után a jobb alsóba lő beugrásból. Klujber átlövése is tökéletes!

8. perc Kristiansen kap két percet Klujber megütéséért. Malestein meg kihagyja a ziccert a jobb szélről, maga sem érti, hogyan lőhetett ennyire mellé.

8. perc
Klujber passzát megszerzi Rju, ziccerezhet, a hatosról a bal alsóba lő könnyedén. 1–3

6. perc
Rju a léc fölé talál kilencről, Szucsánszki jól védekezi Kristiansen ellen, de Klujber és Bölk sem tud túljárni Solberg eszén.

4. perc Kristiansen átlövését oldalra tolja Janurik, Hansen bombagólja nem ér Pintea lökése miatt, Márton a bal szélről szépen talál a léc alá. 1–2!

2. perc Hansen
átlövése is jó, Solberg védi Malestein szélről és Bölk középről jövő dobását is!

1. percRju átlövése Januriké, a második kísérlet a bal felsőbe talál. Hétről, bevetődve, ballal, ugyanis a győrieké lett a kipattanó. 0–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A győriek tiszta fehérben, a Fradi zöld mezben és fekete nadrágban.

Jó hír, a mérkőzés előtt kibékült egymással a két mester. ELŐZMÉNYEK ITT!

Elek Gábor együttesének viszont a Magyar Kupa az utolsó esélye, hogy trófeát nyerjen ebben az évadban – a Bajnokok Ligája jövő heti négyes döntőjében az ETO lép pályára –, így biztosan különleges motivációval készül a 2021-es bajnok a debreceni hétvégére.

„Remek állapotban van a csapat – mondta Stine Oftedal, az ETO norvég irányítója. – Nagyon kemény háromhetes periódust élünk meg, de mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbb mérkőzést megnyerjük az évad utolsó szakaszában. A kupa mindig más, mint a bajnokság, egy-egy mérkőzést játszunk szombaton és vasárnap semleges pályán, egyetlen esélye van mindenkinek, aki pályára lép ezen a hétvégén. Ezzel tisztában vagyunk, és tudjuk, sokkal nehezebb lesz a dunaújvárosiak elleni mérkőzés, mint a legutóbb a bajnokságban megvívott meccs. Mindent beleadnak majd, ahogy persze mi is. Tudjuk, hogy mi vagyunk az esélyesek, és ezt bizonyítjuk is az elődöntőben.”

VASÁRNAP VÉGET ÉRNEK a 2021–2022-es női kézilabdaévad magyarországi versengései, mégpedig a Magyar Kupa négyes döntőjével, amelyet a debreceni Főnix Csarnokban rendeznek meg. A bajnoki aranyérmeket már egy hete kiosztották, a Győri Audi ETO KC visszahódította a trónt az FTC-Rail Cargo Hungariától, amely ezüstérmes lett.

Az ETO és az FTC 2019-ben már találkozott debreceni kupadöntőben, akkor nagy hátrányt dolgozott le Elek Gábor csapata, de a felzárkózásban el is fáradt, és 32–29-re a győriek diadalmaskodtak.

A Rába-partiaknál a kispadon Danyi Gábort Ambros Martín váltotta, és a mérkőzésen szinte végig az ETO akarata érvényesült, ami még akkor is igaz, ha 12 perccel a zárás előtt egyszer átvették a vezetést a fővárosiak. A hétgólos Stine Oftedal vezetésével a győriek viszont ismét megújultak, és végül 29–25-re nyertek, majd másnap a papírformának megfelelően a Debrecent is magabiztosan legyőzték.

Egy évvel ezelőtt Veszprémben rendezték a final fourt, ahol a sorsolás szeszélye folytán már az elődöntőben összeakadt egymással az ETO és a Ferencváros. A meccs érdekességét az adta, hogy két héttel korábban az FTC a bajnokságban kilenc góllal ütötte ki a győrieket, és ezzel lényegében megszerezte az aranyérmet.


A Ferencváros hétméterespárbajban legyőzte a Siófokot a női kézilabda Magyar Kupa elődöntőjében, s bejutott a vasárnapi fináléba.

A Győri Audi ETO legyőzte (39–18) a Dunaújvárost a női kézilabda Magyar Kupa elődöntőjében. A címvédő győriek a Ferencvárossal találkoznak a vasárnapi fináléban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–ETO MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik