Női kézi: „Kissé leeresztettem” – a Vác átlövőjének rögös útja

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2020.04.30. 08:49
null
Kuczora Csenge édesanyjával együtt tartja karban magát (Fotó: Török Attila)
A junior Európa-bajnoki arany után kissé leeresztett Kuczora Csenge, aki az idény második felére kezdett visszatalálni súlyos térdsérülése előtti önmagához.

 

Noha manapság Kim Rasmussen neve nem cseng valami jól idehaza, a korábbi szövetségi kapitány egyik kijelentését kevesen vitatják: a dán mester a magyar női kézilabda legnagyobb ígéretének nevezte Kuczora Csengét.

A csupa dinamika játékost azonban visszavetette, amikor 2018 őszén – a Vasasból Vácra szerződve – keresztszalag-szakadást szenvedett. Igaz, nyárra felépült és tagja volt a Győrben junior Európa-bajnokságot nyerő együttesnek, ősszel meghívták a felnőttválogatottba, ráadásul második idényében fokozatosan felépítette magát a Vácban. A bajnokságot április 9-én szakították félbe, akkor a zömében fiatalok alkotta együttes az ötödik helyen állt a tabellán, Kuczora pedig – a teljes góllövőlistát vezető Kácsor Gréta után – csapata második legeredményesebbje lett 19 mérkőzésen szerzett 86 góllal. Nem csoda, hogy klubja már januárban hosszabbított vele, 2022. június 30-ig a Vácot erősíti az irányítóként és balátlövőként is remek fiatal.

„Nehezen alakultak a váci idények, ám a mostanira jó szívvel emlékezhetek vissza, mert a végére sikerült nagyjából jó formába lendülnöm” – kezdte a 20 éves játékos, akinek hosszú, mély lélegzetvétele jelzi, tényleg hosszú út vezetett idáig. Mint meséli, egy évvel ezelőtt ilyentájt a junior Európa-bajnoki részvétel motiválta, azt tűzte ki maga elé célként. A megszokott folytatás („az aranyérem lendületet adott”) azonban összetettebben alakult.

„Szó sincs arról, hogy ne akartam volna jól teljesíteni, de kicsit leeresztettem, kifújtam – folytatta Kuczora. – Ismét meg kellett találni a motivációt, tudatosítani magamban, mennyire szeretem a kézilabdát. Kisebb célokat tűztem ki magam elé, például az egyik meccsen védekezzek jól, aztán a következőn lőjem be a heteseket. Eközben a klubtól minden segítséget megkaptam.”

A munkának lassan meglett a gyümölcse, ezért is érintette rosszul, hogy hirtelen félbeszakadt a bajnokság, hiszen éppen kezdett visszatalálni önmagához. Ugyanakkor nem állt le, még úgy sem, hogy lehetetlen megmondani, mikor kezdődik a következő bajnokság.

„Kezdetben lendületesebben dolgoztam, mostanában jobban rá kell venni magam az edzésre – így Kuczora Csenge. – Néha nyaggatni kell, de segít, hogy anyukám is mozog itthon, olykor vele végzem az aerobikszerű programját, motivál, nehogy már lemaradjak. Hiányzik a játék, néha csak úgy megfogom a kézilabdát, legalább legyen a kezemben.”

A tokiói olimpia és a selejtezőtorna elhalasztásával az irányító-átlövő is nyerhet, hiszen további egy éve van erősödni, fejlődni.

„Tavasszal nem kaptam helyet a keretben, azért is készülök, hogy legközelebb a csapatban legyek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik