Női kézi: indul az olimpiai selejtező – a nyitányon kötelező a győzelem a mieinknek

B. B., P. B.B. B., P. B.
Vágólapra másolva!
2021.03.19. 08:44
null
Negatív teszt, pozitív hangulat: Elek Gábor az enyhe lefolyású betegsége idején is számíthatott Görbicz Anitára (Fotó: AFP)
Három nap alatt valóra válthatják álmukat a magyar női kézilabda-válogatott tagjai, hiszen a négycsapatos győri olimpiai selejtező során megszerezhetik a kvótát Tokióba. A nyitányon Kazahsztán ellen kell igazolni a papírformát (kezdés: 17.00, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n).

Mint beszámoltunk róla, szerdára kiegyenesedett a magyar női válogatottal kapcsolatos utolsó, vélhetően mégis legfontosabb kérdőjel, a szakmai stáb feje, Elek Gábor két negatív koronavírustesztet adott, és csatlakozhatott a péntektől vasárnapig a győri olimpiai selejtezőtornán szereplő csapatunkhoz.

Természetesen nem is jöhetett volna rosszabbkor Elek Gábor betegsége, hiszen az olimpiai ciklus egyik legfontosabb tornája következik, ezzel együtt a szövetségi kapitány bízik benne, ha lesz is gond, az nem az előzmények miatt lesz.

Elek Gábor: Pszichésen rendben vannak a lányok


A nyitány pénteken Kazahsztán ellen lesz, a papírforma szerint biztosan nyerni kell. A két csapat eddig egyszer találkozott egymással, a 2019-es vb-n, akkor a mieink 24 góllal nyertek, de az ázsiai csapat úgy esett be az utolsó pillanatban a tornára.

MINDEN LABDÁÉRT MEGKÜZDENEK

Jelena Lavko, a szerb válogatott jobbátlövője: „Mindannyian tele vagyunk adrenalinnal, eltökéltséggel és akarattal, hogy elérjük a célt. Őszintén remélem és hiszem, hogy meg tudjuk csinálni és kijutunk az olimpiára. Nehéz lesz az oroszok elleni meccsünk, de nem szabad túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítani neki, mert minden mérkőzésünk nehéznek ígérkezik, de jól összpontosítunk, száz százalékot adunk ki magunkból, minden labdáért meg fogunk küzdeni.”

A szakmai stáb tagjai tudják, hogy a terv teljesítéséhez, azaz az első vagy második hely megszerzéséhez az első meccsen is győzni kell, de nyilvánvalóan a szombati, szerbek elleni lesz a kulcsmérkőzés. Ezért már kész a terv a kazahok ellen, hogy a másnapi rangadót is szem előtt tartva milyen rotációt alkalmazva szerepelnek a mieink.

„Reális cél, hogy ott legyen a magyar válogatott Tokióban – kezdte a Nemzeti Sportnak Skaliczki László mesteredző. – Jó a sorsolásunk, Kazahsztán ellen be lehet melegíteni, utána következik a kulcsmeccs a szerbekkel szemben. A keret összeszokottságát és azt a gyors játékot, amelyet korábban időnként már mutatott a csapat, ki kell használni, emellett a mentális nyomást levéve a vállakról képes a magyar együttes arra, hogy az energiáit jól ossza be. Lényeges, hogy ne a terhet lássák a játékosaink, hanem a cél lebegjen a szemük előtt. Ha élvezni tudják a játékot, akkor a selejtező után lehet ünnepelni. A három kapusunk, Bíró Blanka, Janurik Kinga és Szikora Melinda stílusában különbözik, de mindhárman képesek extra teljesítményre. Rajtuk kívül a gyors szélsőinkben és abban is bízom, hogy a védelmünk belső vonala feszes lesz, főleg a nagy szerb és orosz lövők ellen és a beállóval való kapcsolattal szemben is, ezek döntő tényezők lesznek. Az indulások, az indítások aranyat érhetnek.”

Az első meccsre Szikora Melindát, Tóvízi Petrát és Vámos Petrát nem neveztük be a 19 fős keretből, a torna során öt cserére nyílik lehetőség.

A magyar válogatott 12 év után vívhatja ki újra az ötkarikás játékokon való szereplést, a kazahok után szombaton Szerbia, vasárnap Oroszország lesz az ellenfél, a tornáról az első két helyezett jut ki Tokióba.

Lukács Viktória: Az olimpia az álmunk, nem jelenthet nyomást

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
2. CSOPORT (GYŐR)
1. FORDULÓ
17.00:
Magyarország–Kazahsztán (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Orosz csapat–Szerbia

ELLENFÉLNÉZŐ: KAZAHSZTÁN
Kiemelkedő eredményei
Olimpia:
1 részvétel – 10. hely (2008)
Vb: 5 részvétel – 18. hely (2007), 19. (2011)
Ázsia-bajnokság: 1. (2002, 2010), 4. (2006, 2012, 2015, 2017, 2018)
Eddig egymás ellen:
Vb-csoportmérkőzés, 2019. november 30., Jacusiro. Magyarország–Kazahsztán 39–15 (22–8).
Legjobb magyar dobók: Schatzl Nadine, Márton G. 7-7

A TOVÁBBI PROGRAM
Március 20., szombat
17.30:
Magyarország–Szerbia (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30:Orosz csapat–Kazahsztán (Tv:M4 Sport)
Március 21., vasárnap

17.30:
Szerbia–Kazahsztán
20.30:Magyarország–Orosz csapat (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A KAZAHOK ELLENI MECCSRE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók:Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria),
Balátlövők:Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Tartalékok: Szikora Melinda (Siófok KC), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik