Női kézi: hazai pályán harcolhatjuk ki az olimpiai részvételt!

Vágólapra másolva!
2019.12.20. 11:50
null
A magyar válogatott hazai pályán harcolhatja ki az olimpiai részvételt (Fotó: Kovács Anikó)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) tanácsa döntött a jövő márciusi női olimpiai selejtezőtornák rendezési jogáról. Számunkra a legfontosabb hír, hogy a magyar válogatott hazai pályán, Győrben küzdhet meg az ötkarikás részvételért, a másik két csoport mérkőzéseit Spanyolországban, illetve Montenegróban rendezik. 

SZAVAZÁS

Eldőlt, hogy női kézilabda-válogatottunk olimpiai pótselejtezőjének Győr ad otthont. Javítja ez a csapat olimpiai szereplésének esélyeit?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mint ismert, a magyar válogatott a Japánban rendezett világbajnokságon elért 14. helyével lemaradt az olimpiai selejtezőt érő 2–7. helyekről, azonban az eredmények kedvező alakulásának köszönhetően, a tavalyi Európa-bajnokságon kiharcolt 7. pozícióval végül elcsípte a kontinensnek jutó két pluszhely egyikét.

Az olimpiai selejtezőket jövő március 20. és 22. között rendezik, három nap alatt kell lejátszani három mérkőzést. A mieink a vb-3. Oroszországgal, a vb-6. Szerbiával és Kínával szerepelnek egy csoportban, az első két helyezett jut ki Tokióba. Nagy kérdés a találkozók sorrendje, ugyanis a papírforma alapján a szerbek ellen játsszuk a kulcsmeccset.

Az IHF a korábbi gyakorlattól eltérően pályázat útján döntött a rendezők személyéről, a magyar szövetség (MKSZ) már a vb előtt jelezte, beadta jelentkezését. A nemzetközi szövetség tanácsa pedig szavazás útján oda is adta a csoportunk rendezési jogát. A mérkőzéseknek a győri Audi Aréna ad otthont.

„Nagyon örülünk a Nemzetközi Kézilabda-szövetség döntésének, természetesen komoly esély a női válogatott számára, hogy Győrött lehet az olimpiai selejtező. Ugyanakkor a nemzetközi szövetség részéről ez elismerése annak a munkának, amit a Magyar Kézilabda-szövetség az elmúlt években szervezői szempontból végzett, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy akár a 2016-os strandkézilabda-világbajnokság, akár a 2018-as női junior-világbajnokság, akár az elmúlt hat Women's EHF final four sikere befolyásolta a IHF döntését” – idézi a szövetség hivatalos honlapja Novák Andrást, az MKSZ operatív igazgatóját.

A másik két csoport mérkőzéseit Spanyolországban, illetve Montenegróban rendezik.

A magyar női válogatott hatszor vett részt olimpián, legutóbb 2008-ban.

Egy másik függőben levő ügy Kim Rasmussen szövetségi kapitány felfüggesztése, az ő sorsáról még nem döntött az IHF etikai bizottsága, illetve az MKSZ sem.

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA
1. CSOPORT (A rendező: Spanyolország)

A vb 2. helyezettje: Spanyolország
A vb 7. helyezettje: Svédország
A világbajnokság 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője: Szenegál
A világbajnokság 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője: Argentína

2. CSOPORT (A rendező: Magyarország, Győr)
A vb 3. helyezettje: Oroszország
A vb 6. helyezettje: Szerbia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője: Kína
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője: MAGYARORSZÁG

3. CSOPORT (A rendező: Montenegró)
A vb 4. helyezettje: Norvégia
A vb 5. helyezettje: Montenegró
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője: Románia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője: Észak-Korea

MÁR BIZTOS OLIMPIAI RÉSZTVEVŐK (6 válogatott a 12-ből): Angola (az afrikai kvalifikációs torna győztese), Brazília (a Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (az ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok), Hollandia (világbajnok), Japán (házigazda)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik