Női kézi: Faluvégi a játékával bizonyítaná, hogy helye van a válogatottban

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.04.16. 09:35
null
Faluvégi Dorottya (a labdával) már hozzászokott a zárt kapus meccsekhez (Fotó: Nagy Gábor/Kisalföld)
Faluvégi Dorottya nehezen élte meg, hogy nem lehetett ott a magyar női kézilabda-válogatottal a Győrben sikerrel megvívott olimpiai selejtezőn. Az ETO jobbszélsője azóta a pályán igyekszik bizonyítani, hogy helye van a nemzeti csapatban. A 23 éves játékos az első BL-final fourjáról, a norvég mintáról és arról is beszélt, mit szeretne ellesni Jovanka Radicsevicstől.

Bár még több mint egy hónap hátravan a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjéig, Faluvégi Dorottya már gyakran gondol az eseményre, ami nem is csoda, hiszen a Győri ETO jobbszélsőjének ez lesz az első final fourja.

„Már a Buducsnoszt elleni visszavágó után nagy lelkesedés lett úrrá az egész csapaton, bízom benne, hogy ez kitart egészen a négyes döntőig. A keretből többeknek, köztük nekem is ez lesz az első fonal fourom, emiatt eléggé izgatott vagyok” – ismerte el Faluvégi a Nemzeti Sport Online-nak. A 23 éves, junior-világbajnok játékos első győri idényében is ott volt a budapesti torna kapujában, de akkor azt a koronavírus-járvány miatt végül nem rendezték meg.

A Podgorica elleni negyeddöntő első, idegenbeli meccsére elővigyázatosságból nem utazott el a társaival, miután a környezetében pozitív esetet rögzítettek. „Nehéz volt a televízión keresztül követnem a mérkőzést, annyira együtt éltem a távolból is a játékkal. Örültem viszont annak, hogy ennyire jól ment a csapatnak, minden összeállt, és látszott, mindenkit boldoggá tett a másik sikere” – folytatta a jobbszélső, aki a szükséges tesztek elvégzése után a visszavágón már ott lehetett a pályán, és négy góllal vette ki a részét a magabiztos továbbjutásból. A találkozón kisebb bokasérülést szedett össze, így a válogatott hét miatti szünetben kezelésekre és gyógytornára jár.

A keddi sorsoláson az is kiderült, hogy a Brest lesz az ellenfél a május végi elődöntőben. A francia csapat volt az egyetlen, amelyet egyszer sem tudott legyőzni az ETO a csoportkörben, mindkét meccs döntetlennel ért véget. Faluvégi amondó, nem lehet kiindulni a korábbi mérkőzésekből, így nem is volt előzetes kívánsága a három szóba jövő gárda közül (a Brest mellett a Viperst és a CSZKA Moszkvát kaphatta volna a Győr).

„Úgy voltam vele, aki jön, azt kell megverni – jelentette ki. – A mostani helyzetben lehetetlen megjósolni, melyik csapat milyen állapotban érkezik meg a final fourra. Becsapós lehet komoly következtetéseket levonni az idényben egymás ellen játszott meccseinkből. Idén és tavaly is kiélezett találkozókat vívtunk a Bresttel, szóval elég jól ismeri egymást a két együttes. Kíváncsi vagyok, milyen taktikával fogunk készülni, de általában arra koncentrálunk, hogy a saját játékunkat tudjuk magas szinten hozni.”

Faluvégi szerint a keretnek fekszik a gyors lerohanásokra épülő stílus, azonban a játékosok elfogadják, amikor a taktika mást kíván meg tőlük. A négyes döntőben is fontos lesz, hogy a csapatok a második napra is frissek maradjanak, hiszen egy hétvége alatt kell lejátszani két magas hőfokú mérkőzést.

Sokat tud tanulni norvég csapattársaitól, a képen Stine Oftedallal Pannonhalmán (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)
Sokat tud tanulni norvég csapattársaitól, a képen Stine Oftedallal Pannonhalmán (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)

A jelenlegi ismeretek szerint zárt kapuk mögött rendezik meg a final fourt, ami biztos furcsa lesz azoknak, akik már telt házas négyes döntőn is részt vettek, de miután az idény nagy része drukkerek nélkül ment le, a csapatok hozzászokhattak az ingerszegény légkörhöz.

A SZÍVE SZAKADT MEG A TESTVÉRÉÉRT

Március végén jött a sajnálatos hír, hogy a Stuttgart irányítója, Faluvégi Rudolf keresztszalag-szakadást szenvedett. Mivel a testvérek nagyon közel állnak egymáshoz, a húga is nehezen élte meg a sérülést.

„Ráadásul ezt a meccset pont néztük a tévében, így mindannyian láttuk az esetet – mondta Faluvégi Dorottya. – A szívem szakadt meg érte, de szerencsére jól kezeli a helyzetet, minket jobban megviselt. Számos sérülésen túl van már, biztos jól fog ebből is kijönni.”

„Mindig nagy motivációt jelentett a szurkolók támogatása, a pozitív alapzaj része volt az életünknek. Eleinte nyomasztott a csend, valamit kezdenem kellett a helyzettel. Felmértem, egy fontos mérkőzés vár rám attól függetlenül, hogy a hangulat inkább hasonlít egy nyári zárt kapus edzőmeccsre. Azóta is mindig figyelünk arra, hogy felpörgessük magunkat a szükséges szintre. Hatalmas plusz lenne, ha mégis lehetnének nézők május végén az arénában, de lelkileg nem így készülök.”

Mivel elég fiatalon került a BL-címvédő együtteshez, arra is kíváncsiak voltunk, mit tudott tanulni a nála rutinosabb nemzetközi klasszisoktól. „Sokan azt gondolják, azért nehéz Győrben játszani, mert fel kell nőni a világsztárokhoz, de inkább az jelenti a kihívást, hogy hétről hétre hozzad azt az egyenletesen jó teljesítményt, amit ők tudnak. Ebben szerintem sikerült előrelépnem, ám fiatal játékosként még van benne hova fejlődnöm. Ha van egy rossz meccsem, ne legyen hatással a következőre, ugyanúgy bátor maradjak, felismerjem és elvállaljam a helyzeteket. Danyi Gábor is sokat segített ebben, szerintem sikerült önbizalom terén fejlődnöm” – tette hozzá Faluvégi, aki az elmúlt meccseken látott formáját szeretné állandósítani, és nem elsősorban a lőtt gólok számában, hanem inkább lövőhatékonyságban.

Gyorsan megtalálta a közös hangot a győri játékosokkal, előnyt jelent, hogy sokan közel laknak egymáshoz a városban, így sok időt töltenek együtt a pályán kívül is. A norvégoktól az edzésmunka terén is van mit ellesnie: „Azt vallják, hogy ismerni kell a testedet, hogy mire van szükséged, mit kell éppen fejlesztened. Ha a taktikai edzések miatt nem jut rá elég idő, akkor egyénileg is elvégzik a hiányzó gyakorlatokat. Nekem elsősorban a robbanékonyságot és ugrásokat javító feladatok a hasznosak.”

A jobbszélsők közül a montenegrói Jovanka Radicsevics játékát kedveli a nemzetközi mezőnyben, a korábbi győri kézilabdázót sosem érdekli, előtte hogy ment neki a játék, a legkiélezettebb végjátékban is beviszi a labdát, és eldönti a meccseket. Ezt az erényét szeretné eltanulni tőle.

Nehezen élte meg, hogy lemaradt az olimpiai selejtezőről (Fotó: Kovács Anikó)
Nehezen élte meg, hogy lemaradt az olimpiai selejtezőről (Fotó: Kovács Anikó)

Faluvégi tagja volt a decemberi Európa-bajnokságon 10. helyen zárómagyar válogatottnak, a márciusi olimpiai selejtezőre viszont már nem kapott meghívót.

„Volt egy nehéz estém... – reagált a jobbszélső. – Nem volt könnyű elfogadnom, hogy lemaradok a selejtezőről, de aztán megbeszéltem magammal, csupán arra a napra hagyom, hogy ez a hír rányomja a bélyegét. Jött egyből a következő bajnokink, így próbáltam csak a játékomra koncentrálni, mert tudtam, csak az visz előre.”

Úgy tűnt, extra motivációval lépett pályára a folytatásban, az MKSZ statisztikái szerint a következő három NB I-es mérkőzésen 31 lövésből 26 gólt ért el, a Szombathely ellen 11/11-gyel zárt.

„Magam is kíváncsi voltam, hogyan fog rám hatni, ám úgy érzem, minden tőlem telhetőt megtettem az elmúlt időszakban. Minden játékos szeretné a hazáját képviselni, ez mindig motivált engem is. Ahhoz, hogy valaki ott legyen az olimpián, elég sok tényezőnek teljesülnie kell, én egyre tudok hatással lenni, az pedig a saját formám. Nem akartam, hogy a válogatottal kapcsolatos történés kihasson a klubbéli játékomra. Az utóbbi hetekben ezzel nem volt probléma, nekem pedig ott kell teljesítenem, ahol számítanak rám, ez jelenleg a Győri ETO.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik