Női kézi: Erre vártam egész karrierem során – Lekics az olimpiai selejtezőről

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.12.14. 06:44
null
Lekics (középen) csak a távolból szurkolhatott a szerb válogatottnak a vb alatt (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, Andrea Lekics sérülés miatt lemaradt a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokságról. A 32 éves irányító otthonról szurkolt a válogatottnak, amely 6. helyével kivívta az olimpiai selejtezőt, és a szerbek éppen a mi csoportunkba kerültek. Lekics úgy számol, hogy január végén térhet vissza a pályára, a márciusi kvalifikációs tornáról pedig megjegyezte, hogy erre várt egész karrierje során.

Szavakkal nehéz leírnom, milyen kemény volt a távolból követni a válogatott vb-szereplését – mondta Lekics a szerb közszolgálati televízió reggeli műsorában. – Mondtam is a lányoknak, hogy néhány tíz évvel megrövidítették az életemet, különösen a középdöntő utolsó fordulóiban. Nem olyan hosszú a kispadunk, sok volt a fiatal a keretben, tapasztalatból tudom, milyen nagy sikert ért el a csapat a mostani eredménnyel.”

Mint ismert, a szerbek a középdöntőben legyőzték Dél-Koreát és Németországot, majd döntetlent játszottak a dánokkal, ezzel harmadikként zártak a csoportjukban, kiharcolva az olimpiai selejtező lehetőségét. A helyosztón aztán kikaptak Montenegrótól, a hatodik pozícióval a mieink csoportjába kerültek, ahol még Kína és a vb harmadik helyezettje szerepel,

A kritikus pillanatokban megmutatta a csapat a valódi karakterét, bátran és szívből küzdött, bizonyítva, hogy benne van a jó eredmény lehetősége folytatta Lekics. – Az egész tornán kiváló volt a támadójátékunk, és Katarina Tomasevics védései is sokat hozzátettek a teljesítményünkhöz.”

Lekics dobhártyája szakadt be klubja, a CSM Bucuresti Rosztov-Don elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésén, amely után meg is kellett műteni. Óvatos a visszatéréssel, de úgy számol, hogy január végére újra bevethető lesz, így ott lehet a BL középdöntős szakaszában, nem is beszélve a márciusi olimpiai selejtezőről.

Legutóbb harminc évvel ezelőtt még Jugoszlávia tudott részt venni olimpián, így mindenki elképzelheti, mennyire vágyunk arra, hogy ott lehessünk Tokióban. Már csak egy lépés választ el minket ettől, az idősebb játékosoknak ez lehet az utolsó esélyük, utána át kell adnunk a helyünket a fiataloknak. A generációm nagyon megérdemelné, hogy sikerüljön. Ami márciusban következik, azt hiszem, arra vártam egész karrierem során – jelentette ki Lekics.

A négyes csoportokból az első kettő jut ki Tokióba, tehát egy európai riválist meg kell előznie a magyar válogatottnak. Mivel a szerbeken kívül a norvégok vagy az oroszok csatlakoznak még a csoporthoz, a erőviszonyok azt mondatják velünk, a szerbek elleni meccs lesz a kulcs. A vb-n nem találkozott a két csapat, csak a torna előtt a Szöul-kupán, akkor a szerbek 25–23-ra nyertek.

Nagy kérdés, mi lesz Kim Rasmussen szövetségi kapitány sorsa, és nemcsak a vb-n elért 14. hely miatt, hanem mert a nemzetközi szövetség (IHF) fegyelmi eljárást indított ellene, és addig is felfüggesztette.

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA
1. CSOPORT

A vb 2. helyezettje (Hollandia vagy Spanyolország)
A vb 7. helyezettje: Svédország
A világbajnokság 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője: Szenegál
A világbajnokság 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője: Argentína

2. CSOPORT
A vb 3. helyezettje (Oroszország vagy Norvégia)
A vb 6. helyezettje: Szerbia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője: Kína
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője: MAGYARORSZÁG

3. CSOPORT
A vb 4. helyezettje (Oroszország vagy Norvégia)
A vb 5. helyezettje: Montenegró
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője: Románia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője: Észak-Korea

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik