Női kézi: egyre jobb állapotban van a sérüléséből lábadozó Háfra Noémi

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.01.12. 10:59
null
Mihamarabb visszatérne a pályára Háfra Noémi (jobbra), aki tavaly októberben szenvedett sérülést (Fotó: Árvai Károly)
Jól halad a két hónapja súlyos sérülést szenvedett magyar kézilabdázó, Háfra Noémi rehabilitációja, aki nemsokára elkezdheti az erőnléti felkészülést. A válogatott játékos a Nemzeti Sportnak beszélt állapotáról, az elmúlt hónapok fizikai és lelki megpróbáltatásairól, a jövőről és Ulrik Kirkelyről, az Odense jelenlegi szakvezetőjéről, aki nyártól már a Győri ETO-t irányítja majd.

A novemberi Európa-bajnokságot megelőzően október 15-én, csapata Brest elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésén, egy rossz mozdulat után szenvedett keresztszalag-szakadást Háfra Noémi, aki a Győri ETO játékosaként az idényt a dán Odensénél tölti kölcsönben. A sportolót a súlyos sérülés után műteni is kellett, két hónappal az esetet követően pedig már javában a rehabilitáción dolgozik, hogy mielőbb visszatérhessen a pályára.

„Köszönöm a kérdést, egyre jobban vagyok –kezdte a beszélgetést Háfra Noémi, az Odense magyar válogatott balátlövője.– Már úszni is voltam, megadott gyakorlatokat végezhettem, lassan egy hete pedig elkezdtem biciklizni. Egyre több mindent csinálhatok, de a munka keményebb része, az erősítés csak most következik, hogy a combomról elvesztett izmokat visszaszerezzem.”

A kézilabdázó kezelőorvosa és gyógytornásza szerint tartható az eredeti ütemterv, vagyis a nyári felkészülésen már ott lehet a játékos.

„Hat hét után voltam kontrollvizsgálaton, akkor azt mondta az orvos, hogy szépen javul az állapotom, de január 25-én még egyszer megvizsgál majd, mert mindkét oldalon vissza kellett varrni a porcot. Most már csak a hegeket érzem, amik le vannak tapadva. Heti kétszer dolgozom gyógytornásszal, aki nagyon bizakodó.”

Háfra Noémi többnyire Dániában végzi a rehabilitációt, csapattársai és párja pedig rengeteget segítenek neki.

„Hat hétig rögzítőben volt a térdem és mankóztam, de nem bírtam otthon ülni és ahogy tudtam, mentem szurkolni a csapatnak, néha pedig az edzésekre is le néztem. Jó volt kimozdulni és nagyon sokat segített, hogy konzultálhattam olyan társakkal, akik hasonló problémával küzdenek. Három éve a párom szenvedett hasonló sérülést, sokat jelent, hogy ő is mellettem van”– folytatta a légiós.

Az átlövőt nagyon megviselte a sérülést követő kezdeti időszak – főleg, hogy az Európa-bajnokságot csak otthonról követhette –, de végig próbált pozitív maradni és a gyógyulásra fókuszálni.

„Az első napokat a legnagyobb ellenségemnek se kívánnám, mert az a fájdalom, amit akkor éreztem, borzasztóan megnehezítette a mindennapjaimat. Aztán jött a mankózás időszaka, amikor már azt éreztem, hogy szeretnék mozogni. Előfordult, hogy a mélygarázsból lépcsőztem, esett az eső és kicsúszott alólam a mankó, így le kellett tennem a lábam. Az például nagyon fájt és meg is ijedtem, de szerencsére nem történt baj. Ez az időszak tanít meg arra, hogy minden apróságnak örülni kell– emlékezett vissza Háfra Noémi, aki a női Eb alatt jött rá, hogy mennyire hiányzik neki a játék. –Minden meccs alatt, amit néztem, ott volt a fejemben, hogy újra magamra szeretném húzni a válogatott szerelést. Adok időt magamnak, de talán az alapozás után meglesz ez is. Próbálok pozitív lenni, eddig többnyire sikerült is, de vannak nehéz napok. Az első nyújtásnál például elmorzsoltam egy könnycseppet, de akkor is csak a cél lebegett a szemem előtt”– beszélt az elmúlt időszak tapasztalatairól.

Háfra az idény előtt azt nyilatkozta, hogy motivált és újra kiegyensúlyozottnak érzi magát, amit nyilvánvalóan keresztülhúzott ez a sérülés. A játékos ennek ellenére nem csügged, 2023-ban pedig főleg az önfejlesztésre koncentrálna.

„Most az a célom, hogy egészséges legyek és minél többet tanuljak magamról. Nagyon fontos, hogy az ember kezelni tudja saját magát, tudja azt, hogy testileg és lelkileg mire van szüksége. Most az a legfontosabb, hogy visszatérjek a pályára és energikusan, élvezettel csináljam az egészet”– fogalmazott.

A 24 éves kézilabdázót a jelenleg az Odensét irányító Ulrik Kirkelyről is kérdeztük, aki nyártól a magyar bajnok Győri Audi ETO KC vezetőedzőjeként folytatja.

„Nagyon örülök, hogy hozzá kerültem, mert szerintem edzővel még nem volt olyan jó kapcsolatom, mint vele –mondta a dán szakemberről.– Nekem nagyon jól esett például, hogy érdeklődött, hogy érzem magam, milyen a csapattal. Nagyon jó edzőnek és embernek tartom. Fontos, hogy működik a kommunikáció és mindenki nagy bizalommal van felé. Habár az évad elején nehezen indultunk, úgy érzem, összeért a csapat és egyelőre megállíthatatlanok vagyunk. Nagyszerűen működünk csapatként az irányításával. Abszolút jó választásnak tartom a győri kispadra, s ha nehéz dolga is lesz, nagy sikereket érhet el a csapattal.”

Ami a jövőt illeti, egyelőre nem tudni, nyártól hol folytathatja Háfra Noémi – akit még két évig szerződés köt a győriekhez –, bár azt mondja, egyelőre nem biztos, hogy felhagyna a légióskodással.

„A következő hetekben dőlhet majd el a hogyan tovább. Nagyon jó lenne akár külföldön folytatni, mert nem tudtam túl sokat játszani és azt érzem, szeretnék kiteljesedni. Sok tanulni valóm van még”– zárta szavait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik