Női kézi Eb: túl kell lépni a görcsön – így láttuk a mieink szereplését

BOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINTBOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.12.16. 18:29
null
A világjárvány és az elmúlt hónapok nehézségei, illetve sérülések alapjaiban határozták meg a résztvevő csapatok felkészülését és szereplését (Fotó: MTI)
A középkori népdal szerint: „Aki dudás akar lenni / pokolra kell annak menni / ott kell annak megtanulni / hogyan kell a dudát fújni.” Pokolra kell annak menni – és tényleg. Az elmúlt öt év női kézilabda világversenyei nem a magyar válogatott diadalmenetét hozták, a 2015-ös világbajnokságon 11., 2017-ben 15., 2019-ben 14. lett a nemzeti csapat, amely 2016-ban az Európa-bajnokságon a 12. pozícióban végzett, míg két évvel ezelőtt – a már-már kiugrónak nevezhető – a hetedik helyen zárt. Ha ezt vesszük, akkor az idei dániai kontinenstornán elért 10. hely mondhatni csak követi a sormintát, miközben azt is jelzi, hogy nem történt jelentős előrelépés az elmúlt években. Ugyanakkor, ha a jövő márciusban Győrben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs torna sikeres megvívásához és a Tokió felé vezető úton ilyen döccenőkön, még inkább gödrökön át a vezet az út, ezekre a (sok esetben rossz) tapasztalatokra van szükség, ám legyen.

 

FORMÁN KÍVÜL TELJESÍTETTEK

Gyorsan szögezzük le, hogy a világjárvány és az elmúlt hónapok nehézségei, illetve sérülések alapjaiban határozták meg a résztvevő csapatok felkészülését és szereplését. A gondokon egyesek (mint például a norvégok, az oroszok, a horvátok vagy a németek) jól vagy viszonylag sikeresen léptek túl, míg mások, így a mieink, a szerbek, a románok kevésbé.

A dán Kim Rasmussen négyéves regnálása után a magyar válogatott irányítását idén átvevő, eredetileg az idén tavaszra tervezett olimpiai kvalifikációra kinevezett, majd a torna elhalasztását követően a szövetségi kapitányi poszton júliustól jövő március végéig újra megerősített Danyi Gábor és Elek Gábor szép, egyben pokolian nehéz feladatot kapott. A Győr, illetve a Ferencváros klubcsapatát is dirigáló két tréner az elejétől kezdve hangsúlyozta, a legfontosabb céljuk a tavaszi selejtező sikeres megvívása, annak rendelnek alá mindent és a felkészülésben az Eb is nagy szerepet kap.

„A saját játékosaink állapotát látjuk csak, véleményem szerint a magyar válogatottat sújtotta a legjobban a járvány, fizikai állapotukat tekintve nagyon messze vannak a játékosok az ideálistól, többen nagyon régen, csak keveset vagy egyáltalán nem játszottak mérkőzést” –mondta Elek a rajt előtt, utalva a saját játékosaira is, hiszen a kilenc kerettagot adó FTC-nél hosszú hetekre mindent felborított a járvány. Az elmaradt bajnokik, edzések és a kényszerszünet a többi magyar játékost is érintették, a formánkívüliség és a meccshiány meglátszott a mieinken, akik mentalitással és akaraterővel sem tudták kompenzálni mindezt.

KELLENEK A POFONOK IS

Az előző, franciaországi kontinenstornán a magyar együttes négy győzelemmel és két vereséggel lett 7., a topfavorit Norvégiától, illetve az elmúlt években meghatározó szereplővé váló Hollandiától kikapott, míg a vele azonos szinten lévő horvátokat, spanyolokat, németeket és románokat legyőzte. Dániában viszont épp fordítva zárt Magyarország, amely ismét alulmaradt a hollandokkal és a norvégokkal szemben, illetve a horvátokkal és a németekkel szemben is vereséget szenvedett.

A válogatott érdemeiből semmit sem von le, de a szerbek és a románok legyőzése (utóbbi a nemzeti csapat 50. diadala volt az Eb-ken) kapcsán említsük meg, mindkét rivális ezer sebből vérzett, fáradtan és rosszul játszott. De nem is ez a lényeg az olimpiai selejtezőn a továbbjutás szempontjából fő riválisunknak számító szerbek kapcsán. A győri torna előtt minimális idő marad csak az összetartásra, a felkészülésre és a taktika csiszolására a rendkívül sűrű klubidény miatt (ez természetesen minden résztvevőt érint), éppen ezért a már a csoportkörben búcsúzó délszlávokkal szemben talán némi előnyt kovácsolhatunk abból, hogy mi további három mérkőzést teljesítettünk Koldingban.

Ahogy a jövő szempontjából előbb-utóbb annak is erényünkké kell(ene) válnia, hogy a 2018-ban Debrecenben junior-világbajnokságot nyerő magyar együttesből nyolcan kerettagok voltak a mostani kontinenstornán. A következő évek, a 2024-es és a 2028-as olimpiai ciklusok kapcsán muszáj kapaszkodni valamibe, valakikbe. De az sem vitás, hogy fiatal tehetségeink fejlődéséhez, éréséhez és tapasztalatszerzéséhez idő, türelem és még több világverseny szükséges – és kellenek a dániai meccseken kapott pofonok is.

És ha már a fiatalok. Érdekesség, hogy a négy belső posztot tekintve kimaradt öt-hat korosztály, a „30-asok” (a 30 éves Szöllősi-Zácsik Szandra, a 29 esztendős Kovacsics Anikó, a 28 éves Tóth Eszter és a 33 esztendős Tomori Zsuzsanna) mellett 20-23 évesek alkották most a keretet.

GÖRCSOLDÁS MÁRCIUSIG

A tavalyi, rossz emlékű világbajnoksághoz képest örömteli fejlemény, hogy Dániában életjeleket mutatott nemzeti csapatunk az átlövők posztján. A csoportkör és a középdöntő hat meccse után az 52 kísérletből 30 gólt szerző Klujber Katrin a negyedik, az 52 lövésből 27 gólt szerző Szöllősi-Zácsik Szandra a hetedik helyen állt a góllövőlistán. Ennél is hatékonyabb lövőszázalékkal és a poszton további kerettagok feljavulásával eredményesebb lehet az együttes és könnyebben felzárkózhat az élmezőnyhöz. Viszont továbbra is szembetűnő, hogy mennyire döcögött (finoman fogalmazva…) az irányítók és az átlövők beállókkal való kapcsolata, valamint a rivális indításainak és lerohanásainak elkerüléséhez szükséges visszarendeződés. A saját gyors indulásaival viszont jól sáfárkodott a magyar együttes (25 kísérlet/19 gól, 76 százalékos hatékonyság).

A szakmai teendők és a játék fejlesztése mellett van egy másik, jelenleg talán lényegesebbnek is tűnő vetülete a magyar szereplésnek: a mentális gátak és görcsök, amelyekről gyakorlatilag az egész torna során beszéltek a kapitányok és a játékosok is és ami, valljuk be, meglehetősen kétségbeejtően és riasztóan hangzik. Elek Gábor a Norvégia ellen lejátszott utolsó meccs után a szereplésük kapcsán leszögezte, kemény kimondani, de közel voltak a realitáshoz, miközben maga is kicsit többre számított a csapattól, amelytől szerinte márciusban joggal várják el, hogy sikerrel vegye az olimpiai selejtezőt.

„A horvátok elleni rossz rajtot szinte végig magunkkal cipeltük az Eb-n–mondta Elek Gábor.– Meg kell értenünk, mi történt, dolgozni kell, hogy előrébb jussunk. Meg kell találni annak a pszichikai nyomásnak az okát, amit a játékosok magukra kényszerítenek és ezt kezelni kell.”

Méghozzá azért, hogy tavasszal – és remélhetőleg jövő nyáron Tokióban – már ne kelljen a pokolra menni.

EURÓPA-BAJNOKI BIZONYÍTVÁNY

Miután a 10. helyen végző magyar női kézilabda-válogatott a középdöntő keddi zárásával befejezte szereplését a dániai kontinenstornán, elkészítettük világversenyekkor szokásos csapatbizonyítványt. A magyar szempontból két győzelemmel és négy vereséggel végződő viadalon az egész tornán nyújtott teljesítményt osztályoztuk (1-től 10-ig), szűkebben a sportformát és a mutatott játékot – mindenkinél a saját mércéjéhez mérten (a Koldingba 19 tagú kerettel utazó válogatottban a kapus Janurik Kinga és a beálló Pásztor Noémi nem kapott lehetőséget).

A statisztikai adatoknál az Európai Kézilabda-szövetség adatbázisát és számait vettük alapul. Ezek a számok a statisztikát kezelő önkéntesek szokásos szeszélye miatt készpénznek semmiképpen sem vehetők, de arra jók, hogy általános képet kapjunk a magyar kerettagok teljesítményéről.

KAPUSOK

Bíró Blanka: 5

A szerbek és a norvégok ellen kiválóan védett, egyébként volt olyan mérkőzés, amelyen nemigen találkozott a labdával, és olyan is, amelyen átlagos teljesítményt nyújtott. Sokszor került kiszolgáltatott helyzetbe, de több van benne: elkélt volna még bizonyos szituációkban egy-két bravúr, ami átlendíthette volna a csapatot a holtponton.

Lövés/védés:153/46 (30%)
Lövés/gól:1/1 (100%)
Játékidő:4:03:07
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.73

Szikora Melinda: 5

A magyar keretből azok közé tartozik, akikre a legkevesebb panasz lehet, mentálisan láthatóan az egyik legfelkészültebb játékosunk volt, egyszer sem ijedt meg, ha pályára került. A norvégok elleni meccsen kezdett, de nem kapott jó védekezést a társaktól, így nem zárult neki jól a torna. Ezzel együtt tiszta lehet a lelkiismerete.

Lövés/védés:76/20 (26%)
Játékidő:1:38:43
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.55

JOBBSZÉLSŐK

Faluvégi Dorottya: 4

A rá jellemző csibészes, bátor megoldásokból kevés akadt, a ziccereit is hatékonyabban használhatta volna ki, nem meglepő, hogy poszttársa, Lukács Viktória mögött kevesebbszer jutott szóhoz. A visszarendeződéssel – többi társához hasonlóan – akadtak problémái, ugyanakkor ő ritkán tudott megindulni.

Lövés/gól:10/5 (50%)
Gólpassz/technikai hiba:2/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés:2/–
Kiállítás:
Játékidő:2:03:37
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.46

Lukács Viktória: 5

Az Eb előtt a svédek elleni felkészülési mérkőzésen rengeteg labda került ki a szélre, és a helyzeteket nagy hatékonysággal sikerült kihasználni. Éppen ezért gondoltuk, hogy Lukács Viktória lehet az egyik kulcsa a jó szereplésnek, és a lövőszázalékával nincs is nagy gond, csak éppen ritkábban jutott labdához.

Lövés/gól:29/17 (59%)
Gólpassz/technikai hiba:1/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:2/–
Kiállítás:
Játékidő:3:52:12
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5

JOBBÁTLÖVŐK

Csiszár-Szekeres Klára 4

A kapitánypáros nyilván abban bízott, hogy akárcsak az FTC-ben, a válogatottban is a védelem oszlopa lesz, de ez most nem jött be. Csiszár-Szekeres igyekezett hangos szóval biztatni, segíteni a többieket, azonban a falunk most nem volt megfelelően kemény és zárt, a 33 éves védőspecialista is sokat hibázott a dinamikus ellenfelekkel szemben.

Lövés/gól:
Gólpassz/technikai hiba:1/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/3
Kiállítás:4 perc
Játékidő:1:06:56
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.74

Klujber Katrin: 5

Az önbizalmával, vállalkozókedvével nincs baj, de nagyon hektikus volt a teljesítménye. Parádésan kezdte a horvátok ellen az Eb-t, de aztán láttunk tőle hajmeresztő hibákat is. Első Európa-bajnoksága volt, bőven van ideje lehiggadni, rutint szerezni, de mindenképpen kiegyensúlyozottabb teljesítmény kell tőle.

Lövés/gól:52/30 (58%)
Gólpassz/technikai hiba:12/15
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/–
Kiállítás:
Játékidő:2:44:19
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.52

Tomori Zsuzsanna: 5

A horvátok ellen támadásban is bekezdett, aztán a torna folyamán szinte csak védekezésben számított rá a szakmai stáb. Küzdött, harcolt, de neki sem sikerült elérnie, hogy stabilabb védelem fogadja az ellenfeleket, gyakoriak voltak az elváltások. Kiállítás nélkül hozta le az Eb-t, ami lehet fegyelmezettség is, az első számú védőtől mégis furcsának tűnik…

Lövés/gól:9/4 (44%)
Gólpassz/technikai hiba:7/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:4/3
Kiállítás:
Játékidő:3:00:18
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.02

IRÁNYÍTÓK

Kovacsics Anikó: 5

A keret egyik legrutinosabb játékosától, a csapatkapitánytól mindenképpen kiegyensúlyozottabb teljesítményre lett volna szükség. Még egy mérkőzésen belül is nagyon hullámzó volt a teljesítménye, láttunk tőle varázslatos passzokat és gólokat is, máskor meg a kvalitásához mérten érthetetlen hibákat.

Lövés/gól:37/18 (49%)
Gólpassz/technikai hiba:19/20
Labdaszerzés/blokkolt lövés:–/–
Kiállítás:6 perc
Játékidő:3:54:35
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.34

Lakatos Rita: 5

A 21 éves játékmester saját bőrén tapasztalhatta meg, mekkora a különbség a junior- és a felnőttélvonal között, és érezhette, hogy ami a magyar NB I-ben kimagasló teljesítményhez vezet, az a nemzetközi mezőnyben nem elegendő. A románok ellen nagyon kellett a második félidei jó produkciója, de erősödnie kell – minden téren.

Lövés/gól:12/7 (58%)
Gólpassz/technikai hiba:2/7
Labdaszerzés/blokkolt lövés:–/–
Kiállítás:4 perc
Játékidő:1:22:42
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.49

Tóth Eszter: 0

A mosonmagyaróvári irányító a magyar bajnokságban mutatott játékával érdemelte ki a kerettagságot, de mindössze egy meccs és 12 perc jutott neki az Eb-n. Maradandót így nem alkothatott, ráadásul az utolsó mérkőzés előtt begyulladt a bölcsességfoga, nem játszhatott a norvégok ellen, pedig pályára kerülhetett volna.

Lövés/gól:3/1 (33%)
Gólpassz/technikai hiba:–/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:–/–
Kiállítás:
Játékidő:12:05
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.53

BEÁLLÓK

Helembai Fanny: 5

A váciak játékosáról nem lehet azt mondani, hogy ne tett volna meg mindent, amikor pályán volt, de egyelőre nem tud meghatározó tagja lenni a válogatottnak. Kevés helyzetét viszonylag biztos kézzel lőtte be, védekezésben is igyekezett – de sokat is hibázott. Neki is sok tanulsággal szolgált az első világversenye.

Lövés/gól:9/7 (78%)
Gólpassz/technikai hiba:2/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/1
Kiállítás:4 perc
Játékidő:2:42:19
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.08

Tóvizi Petra: 4

Lelkes, hajtós játékos, a szívét-lelkét is kiteszi a pályára, de támadásban egyelőre „eltűnik” a nála erősebb védők között. Ritkán került helyzetbe, igaz, ritkán is kapott használható labdát a társaktól. Nem ez volt az első világversenye, de még mindig csak 21 éves, most újra testközelből érezte, mennyire más az elit, mint a hazai bajnokság.

Lövés/gól:7/4 (57%)
Gólpassz/technikai hiba:4/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:–/2
Kiállítás:2 perc
Játékidő:3:09:59
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.59

BALÁTLÖVŐK

Hárfra Noémi: 4

Mindössze felvillanásai voltak a Fradiból Győrbe tartó átlövőnek, gyorsan ki is került a kezdőcsapatból, és többnyire nem sikerült lendületet adnia a társaságnak, ha pályára lépett, sőt, elemi hibákat követett el. Messze jár a két évvel ezelőtt látott formájától, alapos elemzésre és önvizsgálatra van szüksége, hogy visszataláljon a helyes útra.

Lövés/gól:28/12 (43%)
Gólpassz/technikai hiba:6/13
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/2
Kiállítás:4 perc
Játékidő:2:31:12
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 2.96

Kácsor Gréta: 0

A magyar csapat legfiatalabb tagjaként utazott Dániába, és nyilván nem tőle vártuk, hogy a hátán cipelje a csapatot, de lehetett volna bátrabb, amikor lehetőséget kapott. A hazai bajnokságban gólerős és magabiztos, neki is tanulnia kell, hogy ezeket a tulajdonságokat miként kamatoztassa a felnőttmezőnyben egy világversenyen.

Lövés/gól:8/2 (25%)
Gólpassz/technikai hiba:–/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:–/–
Kiállítás:
Játékidő:22:20
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.05

Szöllősi-Zácsik Szandra: 6

Négy vb-szereplés után 30 évesen végre Európa-bajnokságon is bemutatkozhatott, de azt nem gondoltuk volna, hogy szorult helyzetben szinte csak tőle várhatjuk, hogy lendítsen a válogatott szekerén. A legtöbb akciógólt szerezte a mieink közül, hatékonyabb csak akkor lehetett volna, ha nincs ennyi teher rajta, és folyamatosan friss, amikor a pályán van.

Lövés/gól:52/27 (52%)
Gólpassz/technikai hiba:16/6
Labdaszerzés/blokkolt lövés:3/1
Kiállítás:
Játékidő:3:18:46
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.73

BALSZÉLSŐK

Márton Gréta: 4

Képtelen volt megismételni a tavalyi világbajnokságon mutatott teljesítményét, az akkor lőtt 23 gólja és a jelenlegi négy között hatalmas a különbség, nem sokat tudott segíteni a csapaton, amikor pályára került. Ő is a fiatal generáció tagja, bőven van benne potenciál, de 21 évesen ahhoz a küszöbhöz érkezett, amikor gyerekből felnőtté kell válnia.

Lövés/gól:8/4 (50%)
Gólpassz/technikai hiba:1/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:3/–
Kiállítás:
Játékidő:2:08:03
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.14

Schatzl Nadine: 5

A Fradi szélsője az egyik legmegbízhatóbb kezű játékos a válogatottban (is). Az előző három világversennyel ellentétben ezúttal nem érte el a húszgólos határt, kevésszer sikerült a lerohanások végén labdát kapnia, felállt fal ellen sem foglalkoztatták eléggé, így meglehetősen szürke teljesítményt nyújtott. Biztosak lehetünk benne, lesz ő még jobb is.

Lövés/gól:26/17 (65%)
Gólpassz/technikai hiba:4/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés:3/–
Kiállítás:2 perc
Játékidő:3:48:47
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.71

SZÖVETSÉGI KAPITÁNYOK

Danyi Gábor: 5

A munkamegosztás szerint a védekezésért felelt, de ezúttal nem sikerült összerakni a hátsó alakzatot úgy, hogy a jelentősebb erőt képviselő ellenfelekkel szemben szilárd és feszes legyen. A játékoskapcsolatok hatékony működésének kialakításához nyilván idő kell, és nem sokat készülhetett a tornára a magyar csapat, ezzel együtt sokan a klubjukban együtt játszanak, így bizonyos automatizmusoknak maguktól kellett volna jönniük. A visszarendeződéssel is gyakran meggyűlt a mieink baja, de ez összefüggésben van a támadásokban elszórt labdákkal. Időkéréseknél inkább a háttérben maradt, igyekezett akkor is higgadt maradni, amikor sok edző indulatosan kért volna számon rossz megoldásokat. Nem biztos, hogy ez mindig jó…

Elek Gábor: 5

Egyértelműen dominánsnak tűnt az időkéréseknél, alapvető hibákra hívta fel a játékosok figyelmét, mert sokszor úgy tűnt, mintha vadidegenek passzolgatnának egymásnak a fal előtt. Nehéz kiemelni olyan elemet, amely folyamatosan működött volna a magyar támadójátékban, ám ez nem biztos, hogy a taktikai felkészültségen, inkább a mentális állapoton múlt. Az ezen a szinten érthetetlen hibák inkább erre utalnak, s ha így van, abban is van felelőssége a szakmai stábnak. Azt nem lehet mondani, hogy Elek ne próbálta volna ki az összes összetételt, variációt támadásban, ám nem talált a tornán hatékony felállást.

SZAVAZÁS

Értékelje a magyar játékosok Eb-n nyújtott teljesítményét!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

AZ EB VÉGEREDMÉNYE, AZ EDDIG ISMERT HELYEZÉSEK
7. Németország
8. Montenegró
9. Spanyolország
10. MAGYARORSZÁG
11. Svédország
12. Románia
13. Szerbia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Szlovénia

A TOVÁBBI MENETREND
PÉNTEK
AZ 5. HELYÉRT
15.30:
Oroszország–Hollandia
ELŐDÖNTŐ
18.00:
Franciaország–Horvátország
20.30:Norvégia–Dánia
VASÁRNAP
15.30:
bronzmérkőzés
18.00:döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik