Női kézi Eb: Kovács Anna berobbanna a válogatottba

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.11.30. 07:58
null
Kovács Anna érzi a szövetségi kapitány bizalmát (Fotók: Földi Imre)
Vasárnap kezdődik Svédországban a 12. női kézilabda Európa-bajnokság. A Kim Rasmussen által irányított magyar válogatottban kulcsszerep várhat a Dunaújváros 25 éves jobbátlövőjére, Kovács Annára. Az első felnőtt-világversenyére készülő játékosnak láthatóan fekszik a dán szakember által kitalált játékrendszer, így joggal remélheti, hogy meghatározó teljesítményre lesz képes az Eb-n.

A főpróba összességében jól sikerült a magyar válogatottnak, hiszen a hollandok második csapatát és a házigazda Romániát legyőzve az első helyen zárt a kolozsvári Kárpát-kupán.

„Ugyan nem tétmeccseket játszottunk, de a felkészülési tornán aratott siker is fontos volt a csapatnak – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Kovács Anna, aki különösen az első találkozón játszott kiemelkedően, hat gólt lőtt a hollandoknak. – Pedig nem indult egyszerűen a Kárpát-kupa, a holland B-válogatott elleni találkozón sok koncentrációs hibát követtünk el, kihagytuk a helyzeteket, és védekezésben sem voltunk kellően agresszívek. A döntőre már összeálltunk hátul, de van még hova fejlődnünk, és szerencsére van is pár napunk az Eb rajtjáig."

A lányok két szabadnapot kaptak a hét elejére, majd szerdán folytatják a felkészülést, hogy aztán vasárnap útra keljenek Malmőbe, a csoportmeccsek helyszínére. [„Jól jött mindenkinek ez a pihenő, fel tudtunk töltődni a folytatás előtt."]

Az eddig látottak alapján úgy tűnik, Kim Rasmussen alapemberként számít Kovács Annára, aki tisztában van ennek a súlyával:

„Érzem a kapitány bizalmát, azon vagyok, hogy ezt megháláljam, és minél jobb teljesítményt nyújtsak támadásban és védekezésben is. Remélem, fontos szerepet szán nekem az Eb-n, de rajtam is múlik, hogy meggyőzzem, a kiélezett pillanatokban is számíthat rám."

És hogy milyen a dán kapitány testközelből? „Nagyon határozott elképzelése van a taktikáról, a skandináv kézilabdára jellemző a kissé kódolt játék. Meg van szabva, kinek hova kell mennie, hogy meglegyen a helyzet. Ha nem követjük az utasításait, akkor viszont keményen számon kéri rajtunk. Fontos, hogy szervezett legyen a játékunk, mindenki tudja a feladatát, hogy mit miért játszunk, csak így tudunk eredményesek lenni."

Mivel Tomori Zsuzsanna és Zácsik Szandra sem lehet ott a kontinenstornán, eleve más koncepcióval kellett készülnünk, a gyorsaságra, betörésekre, cselezésre épülő taktika pedig kedvez a Dunaújváros jobbátlövőjének.

„Nem vagyok kimondottan magas átlövő, így a magas védőfalakkal szemben az lehet a fegyverem, ha lábbal megverem őket, esetleg talajról lövök. Nekem ez az erősségem, a góljaim nagy részét sem kilenc-tíz méterről szerzem. Tetszik, hogy ezt is várják el tőlem a válogatottban."

A jobbátlövő a válogatottban is letenné a névjegyét
A jobbátlövő a válogatottban is letenné a névjegyét

A kolozsvári tornán Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita is csatlakozott a már így is tekintélyes sérültlistához, ami tovább szűkíti a variációs lehetőségeket, de Kovács szerint már csak előre szabad tekinteni.

„Sajnáljuk, hogy újabb két alapember kidőlt a csapatból, biztosan hiányozni fognak. De kár rágódni a sérülteken, adva van a feladat, amit a rendelkezésre álló játékosokkal kell megoldani."

A jobbátlövő még 2011 októberében, az azóta elhunyt Karl Erik Böhnnél mutatkozott be a válogatottban, az első felnőtt-világversenyére azonban mostanáig kellett várni.

„Eddig is szívesen ott lettem volna a nagy tornákon, de mindig az aktuális kapitány tiszte eldönteni, kit válogat be. Az Elek Gábor, Ambros Martín kettősnél lettem újra stabil kerettag, és most Kim Rasmussen is számít rám. Már nagyon várom az Eb-t, teljesen más, mint csak év közben néha találkozni a társakkal. Feszültség még nincs bennem, de egyébként sem voltam soha az az izgulós típus, kivéve, ha válogatott meccsről volt szó. Szerencsére már ezt is levetkőztem, így inkább várom, hogy már ott legyünk, és jöjjenek a mérkőzések."

A dunaújvárosiakkal májusban EHF-kupát nyerő játékos úgy érzi, újabb fontos pontjához érkezett a karrierjében.

„Az első világverseny mindig különleges, remélem, hogy sikerül »berobbannom« a válogatottba, de az elsődleges szempont, hogy a csapat sikeres legyen. Ha betartjuk az utasításokat, jó eredményre lehetünk képesek. Miért ne lehetnék mi az Eb egyik meglepetéscsapata?"

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO), SZIKORA Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Thüringer HC, német)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: DOMBI Luca (Mosonmagyaróvár), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Siófok)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok), SCHATZL Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

NŐI KÉZILABDA EB (Svédország, december 4–18.)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Stockholm):
Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad):
Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö):
Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg):
Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 5., 18.30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport)
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik