Női kézi Eb: Görbicz is hitetlenkedik a sok sérülés miatt; töretlen a bizalom Rasmussen iránt

Vágólapra másolva!
2016.12.12. 15:41
null
Görbicz is hitetlenkedik a sok sérülés miatt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint korábban megírtuk, példátlan sérüléshullám sújtja az Európa-bajnokságon szereplő magyar női kézilabda-válogatottat, amely Montenegró bravúros, hétgólos legyőzésével továbbjutott csoportjából a svédországi kontinensviadalon, de a középdöntőre már alig akadt hadra fogható játékosa, noha kedden a vb- és Eb-címvédő norvégokkal, szerdán pedig a friss olimpiai bajnok oroszokkal találkozik. Kim Rasmussen szövetségi kapitány edzőként még hasonló helyzetben sem volt, de Görbicz Anita csapatkapitány is csak hitetlenkedik. Egy biztos, a magyar szövetség bizalma töretlen a dán szakember iránt, akit négyéves munkával bíztak meg.

 

Ahogy előző hírünkben rámutattunk, Triscsuk Krisztina kidőlésével már kilenc potenciális kerettagra nem számíthat Kim Rasmussen szövetségi kapitány, aki maga is döbbenettel fogadta a fejleményeket. A szövetség honlapján így nyilatkozott:

Edzői pályafutásom során soha ilyen helyzetben nem voltam, még hasonlóban sem. Azt sem tudom, sírjak vagy nevessek. Úgy tűnik, az égiek próbára akarnak tenni minket, de nincs más választásunk, állunk elébe. Így természetesen nem mondhatjuk, hogy le fogjuk győzni a nagyon erős Norvégiát, a játékosok elé kisebb részcélokat tűzhetünk ki, azt kell megvalósítaniuk. Például, hogy próbálják tartani a lépést a folyamatosan rohanó ellenféllel, pihenésre csak időkérésnél lesz lehetőség. De tartom, hogy ami nem öl meg, az erősít, és belehalni azért ebbe a sérüléssorozatba sem fogunk."

Görbicz Anita sem, bár a tapasztalt, a 2000-es évtized elejétől a világversenyeket járó irányító is hitetlenkedik: „A kolozsvári Kárpát-kupa előtt sem volt egyszerű a szituáció, de arra igyekeztünk felkészülni. Az viszont, hogy ott egyetlen meccsen, két héttel az Eb előtt két irányítónk is megsérült, már szinte sokkolt minket. Aztán Janurik Kinga Montenegró ellen remekelt, mindenkinek nagy biztonságot adott a kapusteljesítménye, a következő meccsre már rá sem számíthattunk. Ez nagyon szíven ütött, most pedig nincs már Triscsuk Krisztina sem, lassan nem marad emberünk, és két nap alatt két iszonyatosan erős ellenféllel kell játszanunk."

Mármint kedden a norvégokkal, szerdán az oroszokkal. Görbicz Anita a románoktól elszenvedett vereség kapcsán még megjegyezte, azért is sajnálja, hogy így alakult, mert ez a párharc nemcsak az Eb pontszerzés miatt fontos, hanem a magyar embereknek elvi okokból is, ezt mindig mindenkinek tudnia, éreznie kell.

A sorozat már a torna előtt teljesen más megvilágításba helyezte a magyar esélyeket, szövetség ugyanakkor négyéves ciklusban gondolkodik: „Az Európa-bajnokságok esetében mindenkor a kezdeti, minimális cél a középdöntőbe való továbbjutás. Mire a svédországi kontinensviadal elkezdődött, a keret jó néhány meghatározó, klasszis játékosa megsérült, megtizedelt csapatunktól így a minimális cél fő célkitűzéssé vált – hangsúlyozta Novák András, az MKSZ főtitkára. – Az elnökség négy évre tűzött ki célokat, folytatjuk a munkát. A 2020-as tokiói olimpiára Kim Rasmussennek erős, megfiatalított, ütőképes csapatot kell építenie, erre a feladatra szerződtünk vele. A mostani Eb még csak az út eleje, bizalmunk töretlen az irányában. A hátra lévő két meccs brutálisan nehéz lesz, tisztes, becsületes helytállást várunk a csapattól."

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: KISS Éva (Győri Audi ETO), SZIKORA Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Thüringer HC, német)
Irányító: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO)
Beállók: DOMBI Luca (Mosonmagyaróvár), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok), SCHATZL Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Tartalék: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)


NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG
TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEINK A KÖZÉPDÖNTŐBEN

December 13., kedd, 18.30: Magyarország–Norvégia
December 14., szerda, 16.15: Magyarország–Oroszország

A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 3 3 68–62 +6 6
2. Románia 3 2 1 72–61 +11 4
3. Dánia 3 2 1 76–70 +6 4
4. Csehország 3 1 2 80–81 –1 2
5. Oroszország 3 1 2 64–69 –5 2
6. MAGYARORSZÁG 3 3 62–79 –17 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik