Női kézi Eb: ezúttal nincs konkrét elvárása a magyar szövetségnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.30. 14:40
null
Kim Rasmussen első világversenyére készül a magyar válogatottal (Fotó: Földi Imre)
A vasárnap kezdődő női Európa-bajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda-szövetség. Elhangzott, hogy a csoportból való továbbjutáson túl ezúttal nincs konkrét elvárás a végső helyezést illetően, ezzel együtt az elnökség hisz benne, hogy Kim Rasmussen kihozza majd a legjobbat a rendelkezésre álló keretből.

 

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke bevezetőjében elmondta, nincs meghatározott teljesítmény-elvárás a csapat felé.

„Az elnökség egységes abban, hogy jelen pillanatban a világ egyik legjobb edzőjével készülhetünk, büszkék vagyunk arra, hogy Kim Rasmussen vezeti a válogatottunkat. A szövetség bizalma töretlen, és négy évre szól, az alapvető cél a tokiói olimpia. A közbenső versenyek is fontosak, és nem is kételkedünk abban, hogy Kim is a maximumra törekszik. Ezúttal konkrét helyezésbeli elvárást nem határoztunk meg, biztos, hogy a kapitány a legjobbat fogja kihozni a viharvert keretből. Azt szeretnénk, ha minden magyar büszke lenne a csapatra – mondta Kocsis Máté, hozzátéve, hogy a csoportból való továbbjutás azért alap kell, hogy legyen. Utóbbi azért is fontos, mert ezáltal kedvezőbb pozíció érhető el a 2017-es világbajnokság selejtezőinek sorsolásakor.

Pálinger Katalin, a szövetség alelnöke szerint Rasmussen egyfajta kihívásként tekint a feladatra, hogy a sérülések ellenére is meggyőző játékot mutassunk az Eb-n. „Nagyon pozitív vagyok, mert olyan fejlődést és fegyelmezettséget láttam a csapaton, amit az elmúlt években nem nagyon."

A kerettel kapcsolatban annyiban tisztult a kép, hogy Kovacsics Anikó kiújult vádlisérülése miatt biztosan nem lehet ott az Eb-n, míg a kapusok közül Szikora Melinda marad itthon. Az orrtörést szenvedő Szucsánszki Zitával kapcsolatban még nem hozták meg a végső döntést, de az biztos, hogy a rajtnál még nem számíthatunk rá. Rossz hír, hogy újabban Triscsuk Krisztina a vállával bajlódik, védekezésben azonban mindenképpen számít rá a kapitány.

Rasmussen nem keres kifogásokat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Rasmussen nem keres kifogásokat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

„A szövetségi kapitányok már csak tudják, hogy az élet mindennap új kihívásokat tartogat – vette át a szót Kim Rasmussen. – Jelenleg hat játékosunk sem lehet velünk, kereshetnénk emiatt a kifogásokat, de ehelyett lehetőségként élem meg a helyzetet. Van tizenhat komoly játékosom, de ha kérhetném, ne legyen már több sérülés.

„Minden edzésen keményen dolgozunk azért, hogy meglegyenek azok az automatizmusok, amire támaszkodhatunk, hogy olyankor is nyerni tudjunk, ha éppen nem játszunk jól. Rendkívül büszke voltam vasárnap a lányokra, hogy a korai sérülések után is összeszedték magukat, és biztosan hozták a találkozót.

Magyarország büszke lehet a kézilabda-kultúrájára, ez az egyetlen csapat a világon, amelyből ha kiveszek öt fontos játékost, még mindig képes legyőzni Romániát idegenben. Azért megyünk az Eb-re, hogy mérkőzéseket nyerjünk. Higgyenek nekem, ha veszítünk, én leszek a legcsalódottabb. Utálok veszíteni, ha ki is kapunk, még keményebben fogunk dolgozni.

A szövetségi kapitány kérdésre válaszolva elmondta, csütörtökön a KSI SE serdülőkorú fiú csapatával két mérkőzésszerű edzésen készülnek.

„Remek lehetőség lesz, mert a fiúk gyorsabbak, nagyobbak, erősebbek, végig hatalmas nyomást gyakorolnak az ellenfélre. Így végig észnél kell lenniük a lányoknak, a védekezésnek abszolút működnie kell. Mindent ki lehet próbálni ellenük."

Görbicz Anita csapatkapitány sajnálja, hogy ketten is kiestek a posztjáról, így több terhet kell majd viselnie a tornán, de készen áll: „Bízom benne, hogy ez az Eb nekem személyesen is jól fog sikerülni, egyet megígérhetek, nagyon fogok küzdeni a csapatért.

A válogatott a hétvégi Kárpát-kupát követően kétnapos pihenőt kapott, amely után a lányok ma folytatják a felkészülést az Eb-re. Vasárnap repül a csapat Malmőbe, a csoportmeccsek helyszínére, ahol sorrendben Csehország, Dánia és Montenegró lesz az ellenfél.

A négy csoportból az első három helyezett megy tovább a középdöntőbe. A magyar válogatott ágán találjuk még a norvégokat, az oroszokat, a románokat és a horvátokat. A középdöntő első két-két helyezettje jut be az elődöntőbe, a harmadikok az ötödik helyért lépnek pályára.

Az Eb-re legfeljebb 16 kézilabdázó nevezhető, őket a kezdés előtt egy nappal tartandó technikai értekezleten kell megnevezni. Ez az A- és a B-csoport esetében december 3., a C- és a D-csoportnál december 4.

A torna során három cserére van lehetőség, de az újonnan benevezett játékosnak is rajta kell lennie a korábban leadott 28-as listán.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Thüringer HC, német)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: DOMBI Luca (Mosonmagyaróvár), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Siófok)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok), SCHATZL Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

NŐI KÉZILABDA EB (Svédország, december 4–18.)
CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Stockholm):
Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad):
Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö):
Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg):
Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 5., 18.30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország (Tv: Petőfi Tv)
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik