Női kézi Eb: Erre a csapatra kell építeni – Novák András

Vágólapra másolva!
2022.11.17. 13:53
null
Novák András szerint ki kell deríteni, hogy játékos-menedzselési, klubszintű vagy edzéselméleti kérdés, hogy 11. helyen végzett az Eb-n a magyar válogatott (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) operatív igazgatója úgy fogalmazott, a közeljövőben is arra a csapatra lehet építeni a magyar női válogatottat, amely a 11. helyen végzett az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon.

A sportvezető Ljubljanában az MTI-nek elmondta, a célként kitűzött nyolc közé kerülést nem érte el a csapat, és az olimpia kapcsán ez különösen rossz hír, így egyértelműen fájdalmas.

„Gyakran elhangzik, hogy a fő cél az olimpia, ám fontos, hogy kijelentsük: egy világversenynek önmagában is fő célnak kell lennie. Az, hogy egy Európa-bajnokságon ilyen helyezést érünk el, az önmagában csalódás, noha voltaképpen csupán a horvátok elleni mérkőzésen született csalódást keltő végeredmény, a többi találkozón reális képet láttunk” – magyarázta.

Hozzátette, a vártnál rosszabb szereplés okainak elemzésekor el kell ismerni, hogy jelenleg ez a magyar válogatott kerete, és a jelenleg egészséges, a válogatott szempontjából szóba kerülő további játékosokkal is ugyanilyen potenciállal rendelkezett volna a csapat.

„Azt gondolom, alapként mindenképpen erre a keretre kell építeni, hiszen voltak olyan pillanatok és olyan szegmensek, amelyek alapján lehet rájuk alapozni. Ezzel a kerettel fogunk továbbmenni, most nem látjuk azokat, akik pluszban beépíthetők, a túlzott fiatalítás pedig irreális lenne, de jól látszik, hogy a 2018-as juniorvilágbajnokok és a 2019-ben junior Európa-bajnokok közül több játékos is nemzetközi klasszissá érhet. Ők Győri-Lukács Viktóriával, a sérüléséből visszatérő Bíró Blankával együtt már egy versenyképes gerincet alkothatnak. Emellett abban bízunk, hogy ezzel a világversennyel is fejlődtek a játékosok” – fejtette ki Novák.

A magyarok két győzelemmel és négy vereséggel zárták a tornát: a csoportkörben 33–28-ra nyertek Svájc ellen, Horvátországtól 21–18-ra, a címvédő Norvégiától 32–22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol Dániától 29–27-es, Svédországtól 30–25-ös vereséget szenvedtek, majd 29–25-re legyőzték Szlovéniát.

A 2024-es párizsi olimpia biztos résztvevője lesz a házigazda franciák együttese, illetve a mostani Európa-bajnokság és a jövő évi világbajnokság aranyérmese. Selejtezőt játszhat a világbajnokság 2–7. helyezettje, valamint az Európa-bajnokság két legjobb csapata, amely a vb-n nem kerül a hét közé, ezért lett volna fontos a nyolc között zárni Ljubljanában.

Novák András felidézte, a fő cél úgy volt meghatározva, hogy a két világversenyről kell kijutnia a csapatnak az olimpiai selejtezőre, tehát életben vannak a remények, és a jövő decemberi világbajnokságra ugyanezekkel a célokkal megy majd a csapat, vagyis be kell kerülnie az első hét közé.

Hangsúlyozta, a november végi elnökségi ülésen hallgatják meg a beszámolókat. Hogy Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányi pozíciója veszélyben van-e, arra az operatív igazgató úgy reagált, ez elnökségi hatáskör, tehát nem tiszte megítélni.

„A magánvéleményem az, hogy az elmúlt években néhány szövetségi kapitány megfordult a válogatott élén, ebből arra lehet következtetni, nem biztos, hogy alapvetően szövetségi kapitányi kérdés van. Az Európa-bajnokság alatt Golovin Vlagyimir is elmondta, hogy a skandinávok fizikailag fölénk nőttek, ami számos egyéb szegmenst felvet, a kiválasztástól a napi erőnléti munkáig” – fogalmazott.

Mint rávilágított, mindezt tovább kell bontani, talán a felelősségi szinteket is át kell nézni, és meg kell vizsgálni, miért tart most itt a női szakág.

„Érdemes ezt a kört kibővíteni, és le kell ülnünk a klubokkal a közös szempontok miatt. Ha a mostani keretünkkel a tizenegyedik helyen zárunk egy Európa-bajnokságon, akkor meg kell vizsgálni, miért áll rendelkezésre ez az anyag. Ez egy fiatal csapat, amelyre könnyen lehet építeni, de miért nem termelt ki az elmúlt tíz-tizenöt évben több klasszist az utánpótlás? A legfontosabb, hogy ennek az elemzését el kell készíteni” – fejtegette a sportvezető.

Hozzáfűzte, őszintén ki kell deríteni, hogy ez játékos-menedzselési, klubszintű, vagy edzéselméleti kérdés. Mint elmondta, most konkrét mérések alapján össze tudják hasonlítani a magyar játékosokat a nemzetközi élmezőny sztenderdjeivel, hiszen az Európa-bajnokság előtti hónapokban és a torna alatt is folyamatosan monitorozták a kerettagokat.

AZ I. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Dánia 5 4 1 137–124 +13 8
2. Norvégia 5 4 1 146–124 +22 8
3. Svédország 5 3 2 142–126 +16 6
4. Szlovénia 5 2 3 124–132 –8 4
5. Horvátország 5 1 4 106–133 –27 2
6. MAGYARORSZÁG 5 1 4 121–137 –16 2
I. CSOPORT (LJUBLJANA)
2022. november 10., csütörtök
Horvátország–Szlovénia18–26
Magyarország–Dánia27–29
2022. november 12., szombat
Horvátország–Dánia17–26
Norvégia–Svédország27–25
2022. november 14., hétfő
Norvégia–Szlovénia26–23
Magyarország–Svédország25–30
2022. november 16., szerda
Magyarország–Szlovénia29–25
Horvátország–Svédország27–31
Norvégia–Dánia29–31
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik