Női kézi Eb: „Kis szerencse kellett volna” – Rasmussen így is büszke a csapatra

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.12.13. 20:14
null
Görbiczék nagyon figyeltek arra, hogy ne rohanjanak át rajtuk a norvégok (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott egygólos, 24–23-as vereséget szenvedett Norvégiától a svédországi Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában. A mérkőzés után Kim Rasmussen szövetségi kapitány értékelésében kifejtette, a végén kis szerencse kellett volna a győzelemhez, de ettől függetlenül büszke a csapatra. 

„Próbáltuk megszorongatni a norvégokat, és ez sikerült is. Támadásban már jobbak voltunk, ugyanakkor védekezésben még vannak problémáink. Végig nagyon szoros volt, nagyon megdolgoztattuk az ellenfelet, ebben el is fáradtunk. Szomorúak vagyunk, mert hiába volt jó meccsünk, a vége nem sikerült. Kis szerencse kellett volna, de holnap már biztosan pozitívabban értékeljük a mai teljesítményünket. Planéta Szimonetta jól játszott, remek teljesítményt nyújtott a fal közepén. Mivel magas, könnyebben blokkol, így jó választás volt erre a posztra” – értékelt Kim Rasmussen szövetségi kapitány az M4-nek.

„Ügyeltem arra, hogy folyamatosan forgassuk a csapatot, hogy senki se fáradjon el – folytatta a szakember a vegyes zónában. – De így is volt mindkét félidőben egy-egy rövidebb időszakunk, amikor lankadt a figyelmünk, és egy olyan csapat, mint a norvég, ezt azonnal kihasználja, hiába tartottuk vele a lépést sokkal jobban, mint két napja a románokkal. Így is talán mi késztettük eddig a legnagyobb csatára Norvégiát.”

Rasmussen hozzátette, az előzetes terveink között is szerepelt, hogy sokszor játsszunk hét mezőnyjátékossal, de ezúttal kevésbé voltunk belőle hatékonyak, mint a románok ellen. „De nagyon fontos volt, mert ilyenkor rá tudjuk kényszeríteni az akaratunkat az ellenfélre, és mi diktáljuk a játék ritmusát, amiben nem fáradunk el annyira, és így tudtunk spórolni az energiával..”

A dán szakember szerint hiába készültünk fel Nora Mörkre, a végén rosszul védekeztünk ellene, és ez az ötperces koncentrációs kihagyás a védekezésben eldöntötte a meccset. „Túlságosan is hátul maradtunk és passzívan vártunk arra, mit fog csinálni. Ha ezt tesszük, akkor már nem tudjuk megállítani.”

„Büszke vagyok a lányokra, mert ezúttal végig tartották magukat a taktikához. Okosan, jó hozzáállással játszottunk, nem adtuk fel egy pillanatra sem, és ez volt nekem a fontos a jövő szempontjából. Az utolsó egy százalék hiányzott… Szeretnénk győzelemmel zárni az Eb-t.”

„Bosszant, hogy kikaptunk, de jó érzés, hogy csak eggyel tudtak nyerni a norvégok – kezdte Görbicz Anita, a magyar csapat kapitánya az NSO-nak. – A hajrában volt esélyünk a győzelemre is, de apró dolgokban hibáztunk. Ebben kell fejlődnünk, hogy a hasonló szituációkat is koncentráltan oldjuk meg a jövőben. Azt el kell mondanom, hogy nehéz helyzetben voltunk a kevés cserelehetőségünk miatt, ezért előfordult, hogy teljesen felforgatott felállásban játszottunk.”

„Készültünk arra, hogy ne menjünk bele a norvégok rohanós játékába, mert abban egyértelműen jobbak. Arra azért nagyon figyeltünk, hogy ne fussanak át rajtunk, és úgy gondolom, a visszarendeződést meg is oldottuk. Más ellenfeleknek sokkal több ilyen gólt tudtak lőni.”

Görbicz külön párbajt is folytatott csapattársával, Kari Aalvik Grimsbővel, aki a hetesét is kivédte. „Bosszant a kapufára lőtt hetesem, mert az jó helyre ment, viszont a másik esetben rossz megoldást választottam, és eltaláltam Kari lábát.”

A hajrában a norvégok kénytelenek voltak visszahozni a másik győrit, és Nora Mörk főszerepet játszott a szűk sikerben:

„Nora a visszaállása után pár passzával eldöntötte a meccset, pedig számítottunk arra, hogy rá fognak játszani. Ettől függetlenül tiszta lelkiismerettel jöhettünk le a pályáról, és ez jó érzés. Azon leszünk, hogy az oroszok ellen győzelemmel búcsúzzunk.”

A 23. születésnapját hétfőn ünneplő Planéta Szimonetta először kapott lehetőséget az Eb-n, és két gólja mellett a védelem közepén is meg kellett állnia a helyét.

„Úgy álltunk hozzá, hogy szeretnénk meglepetést okozni, és pontot szerezni a norvégok ellen, de ezzel együtt utólagos születésnapi ajándéknak is nevezhetem, hogy így megszorongattuk őket. Sokat mondó, hogy vissza kellett hozniuk a kezdő embereiket, és úgy tudtunk a nyakukon maradni. Ez az a játék, amit végig hoznunk kellett volna.”

„Már nagyon szerettem volna játszani, örülök a két gólomnak, és még lett is volna kedvem próbálkozni, de a taktika nem erről szólt. A többiek dicsérték a védekezésemet, én nem vagyok vele annyira elégedett. Tudom, hogy hol hibáztam, érezhető volt, hogy először voltam a pályán.”

„Nagyszerű érzés, hogy elértük a fő célunkat, és a női válogatott az összes világversenyen a legjobbak között szerepel. De tudom, hogy a játékosok és a stáb is merészebb álmokat dédelget. Ha stabilabbak tudunk maradni, akkor jó esélyünk van az álmunk beteljesülésére” – mondta Thorír Hergeirsson, a norvégok szövetségi kapitánya.

„Úgy láttam, hogy a magyarok teher nélkül játszhattak, mi viszont kicsit feszültek voltunk, és nem úgy játszottunk, ahogy magunktól elvártuk. Szenvedtünk, de küzdöttünk, és szerencsére nyertünk” – mondta Kari Aalvik Grimsbö, aki egy emlékezetes gólt is lőtt a meccsen.

A norvég kapus egy védés után észrevette, hogy magyar kollégája, Szikora Melinda kifut a kapujából, hogy elfogja az indítást. Sajnos, Grimsbö gyorsan kapcsolt…

„Beszéltünk erről a megoldásról, hogy meg lehet próbálni, mert a kapusok néha túlságosan kijönnek, így nem indítunk hosszan. Jó látni, hogy bejött az egyből kapura dobás.”

Grimsbö először dobott gólt a válogatottban. Korábban 152-szer lépett pályára, a mieink elleni meccse volt a 153.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 23–24 (9–11)
Helsingborg,
1402 néző. Vezette: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
MAGYARORSZÁG: SZIKORA – Lukács V., GÖRBICZ 5 (2), Planéta 2, Szekeres, Klivinyi 3, Schatzl. Csere: Kiss É. (kapus), Kisfaludy 2, KOVÁCS A. 5 (1), Hornyák D. 2, Mészáros R., Bódi 1, Erdősi 3. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
NORVÉGIA: GRIMSBÖ 1 – KURTOVIC 3, N. MÖRK 6 (3), Oftedal 1, FRAFJORD 3, Kristiansen 1, Herrem. Csere: Silje Solberg (kapus), Waade 2, Solaas, ARNTZEN 5, Aune 1, Ingstad, Sanna Solberg, Skogrand 1, Tomac. Szövetségi kapitány: Thorír Hergeirsson
Az eredmény alakulása.
4. p.: 1–3. 8. p.: 3–4. 13. p.: 7–4. 20. p.: 10–6. 28. p.: 10–8. 33. p: 11–11. 39. p.: 13–14. 45. p.: 17–15. 51. p.: 19–19. 55. p.: 23–20. 55. p.: 23–22
Kiállítások:
6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 5/3

A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEKEN
Csehország–Románia 28–30
(14–17)
Dánia–Oroszország 26–26 (13–11)

AZ II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 4 4 92– 85 +7 8
2. Románia 4 3 1 102– 89 +13 6
3. Dánia 4 2 1 1 102– 96 +6 5
4. Oroszország 4 1 1 2 90– 95 –5 3
5. Csehország 4 1 3 108–111 –3 2
6. MAGYARORSZÁG 4 4 85–103 –18 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik