Női kézi Eb: A túlzott akarás megbénított minket – Golovin Vlagyimir

Vágólapra másolva!
2022.11.04. 21:05
null
„Számítottunk rá, hogy nehéz mérkőzés vár ránk” (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott a szünetben ugyan még hátrányban volt, mégis 33–28-ra legyőzte az Eb-újonc Svájcot az északmacedón–montenegrói–szlovén közös rendezésű Európa-bajnokság első játéknapján, Ljubljanában, az A-csoportban. A találkozó után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány arról beszélt, a túlzott akarás megbénította a játékosokat, de biztos benne, hogy két nap múlva, Horvátország ellen már sokkal jobban fogunk teljesíteni.

 

Miért tartott ilyen sokáig, hogy felülkerekedjünk az Eb-újonc Svájcon?
Mi nem játsszuk ezt a játékot, hanem sokszor görcsölünk – válaszolta Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak a mérkőzés után. Higgyék el, az ellenfél nem sok meglepetést okozott nekünk, arra készültünk, amit kaptunk tőlük. Talán csak az jelentett újdonságot, amikor a szélső befutott Kácsor Gréta mellé, és ott kapta a labdát. Minden mást meg kellett volna tudnunk oldani.

Mi hiányzott hozzá? Nem koncentráltunk eléggé?
Inkább a túlzott akarás megbénított minket. A védekezés is jobban ment már előnyben a második félidőben, lábbal odaértünk és lezártuk a területeket, hiába játszottak hét mezőnyjátékossal. Az első játékrészben sokan nem területet védtek, hanem a saját emberüket próbálták lekövetni, ezért voltak lyukak a falunkban, és találták meg olyan sokszor a svájci beállót. Tudjuk, hogy az első meccs egy világversenyen mindig speciális, de remélem, a győzelem valamennyire megnyugtat minket.

Támadójátékban azért sikerült előrelépnünk a német meccshez képest?
Ezzel sem lehetünk feltétlenül elégedettek, mert többségében egyéni akciókból szereztük a gólokat, Vámos vagy Klujber egy-egy villanásából tudtunk eredményesek lenni. Nyolc lerohanásgólt lőttünk, voltak köztük üres kapus találatok is, ez meghatározónak bizonyult. Az öltözőben is mondtam a lányoknak, a könnyű gólok döntik el egy meccs végkimenetékét. Mindenkinek meg kell értenie, az első félidőben elkövetett hibák egyáltalán még nem végzetesek. Mi viszont félünk a rontástól, pedig ez is a játék része, nem szabad elbizonytalanodni tőle. Saját magunkat hozzuk vele csak nehéz helyzetbe. Stabil összjátékra lesz szükségünk a folytatásban, mert nagyon fontos meccs vár ránk a horvátok ellen, de abban is biztos vagyok, hogy jobban fogunk játszani. A legfontosabb, hogy még jobban fel kell készülnünk a beálló körüli játékra, mert ezt Svájc ellen nem sikerült megoldanunk.

A meccs legjobbjának megválasztott, kilenc gólig jutó Klujber Katrin is arról beszélt az interjúfolyosón, hogyan tudtak túllendülni az első félidő hibáin:

Nehéz szülés volt, a védekezésünk nagyon nem akart összeállni az első félidőben, ráadásul sok ziccert is kihagytunk. Sok labda jutott el a beállóig, amiből hetes vagy gól született. A szünetben megbeszéltük, mindenki fogja fel, itt vagyunk egy Eb-n, lehet, hogy az első harminc perc nem úgy sikerült, de össze kell kapnunk magunkat. Tudatosítottuk azt is, hogy szükségünk van könnyű gólokra, amire nem volt lehetőségünk a meccs első felében. A folytatásra sikerült lehiggadnunk, jobban odafigyeltünk védekezésben is, ezért tudtunk fordítani és nyerni.”

„Látható volt, hogy nagyon-nagyon nehéz mérkőzés volt, kicsit nehezebb, mint amire számítottunk. Kicsit görcsösek voltunk az elején, és azt gondolom, nagyon izgultunk, meg akartuk mutatni, mire vagyunk képesek, és ebből lett a görcsösség az első félidőben. Ekkor szinte semmit sem tudtunk abból megvalósítani, amit szerettünk volna. A második félidőre lenyugodtunk, lehiggadtunk, megbeszéltük, hogy mit kell csinálni. Onnantól, hogy elindult a védekezésünk jó irányba, a támadásaink is jól működtek. Nem rossz beálló a svájci, de nem mondom, hogy mindig feltétlenül szabályosan zárt, a második félidőben el is vették több zárását. Nyilvánvaló, meg kell tudnunk kerülni, bármennyire is szabálytalan a beálló, de a második félidőben ezt is megoldottuk” – értékelt a csapatkapitányunk, Hornyák Dóra az M4 Sportnak.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT (Ljubljana)
MAGYARORSZÁG–SVÁJC 33–28 (12–14)

Ljubljana, Stozice Aréna, 1168 néző. Vezette: Vujacsics, Kazanegra (montenegróiak)
MAGYARORSZÁG: Szikora – GYŐRI-LUKÁCS V. 6, KLUJBER 9 (3), Bordás 2, Hornyák D., VÁMOS P. 6, MÁRTON G. 4. Csere: Janurik (kapus), Kácsor 2, Kuczora 2, Pásztor N. 1, Debreczeni-Klivinyi, Korsós, Töpfner, Albek 1. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
SVÁJC: Schüpbach – EMMENEGGER 5, Hodel, Kündig 1, SCHMID 6, GAUTSCHI 5, Riner 3. Csere: Brütsch (kapus), Wick, Bucher 5 (5), Altherr 2, Káhr 1, Hess. Szövetségi kapitány: Martin Albertsen
Az eredmény alakulása. 6. p.: 2–5. 11. p.: 5–7. 22. p.: 10–10. 26. p.: 10–13. 36. p.: 18–17. 44. p.: 21–22. 48. p.: 23–24. 52. p.: 27–24. 57. p.: 30–26
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/5
MESTERMÉRLEG
Martin Albertsen:
– A magyarok örülhetnek a két pontnak, mi viszont nem vagyunk boldogok. Nagyon jól játszottunk az első félidőben, és a másodikban is próbáltunk föléjük kerekedni, és fenntartani ugyanazt a szintet. Talán az volt a gond, hogy az eredményt figyeltük, és azt hittük, már nem jöhetnek vissza. A végén volt négy rossz percünk, amikor hagytuk őket visszajönni és nyerni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik