Női kézi Eb: a tündérmese folytatódik – a horvátok németveréssel az elődöntőben

N. T., M. D.N. T., M. D.
Vágólapra másolva!
2020.12.15. 22:15
null
A horvátok megérdemelten elődöntősök (Fotó: Kolektiff images)
Horvátország története legnagyobb sikerét érte el, ugyanis Németország legyőzésével bejutott a dániai női kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjébe. A középdöntő záró fordulójában, szintén a mieink csoportjában Hollandia magabiztosan múlta felül a tartalékos Romániát, így Cristina Neaguék a 12. helyen végeztek, ami a legrosszabb eredményük a kontinenstornákon. A herningi 1. csoportban Franciaország bebiztosította a továbbjutását, míg Montenegró nagy hátrányból állt fel Spanyolország ellen, és végül döntetlent harcolt ki. Oroszország legyőzésével utolsóként Dánia harcolta ki a helyét a legjobb négy között.

 

2. CSOPORT: RÉVBE ÉRTEK A HORVÁTOK, LESZEREPLŐ ROMÁNOK

HORVÁTORSZÁG–NÉMETORSZÁG

Igazi ki-ki meccset vívott az elődöntőért a német és a horvát csapat, Emily Bölkéknek legalább kétgólos sikerre volt szükségük a négy közé jutáshoz. A horvátok erre az összecsapásra becserélték a Podravka koronavírusból felépülő kulcsemberét, Dejana Milosavljevicet, ő volt az első a BL-szereplő gárdából, aki csatlakozhatott a válogatotthoz.

A horvátok láthatóan idegesen, több labdaeladással kezdtek, ami nem is csoda, mert a torna meglepetéscsapata immár nem tét nélkül lépett pályára, ugyanis ott lebegett előtte egy történelmi eredmény esélye. A horvátok aztán rendre meg tudták játszani beállóban Ana Debelicet, aki élt a helyzeteivel, így egyenlíteni tudtak. A németeknél a ferencvárosi Bölk többször is szabadon tüzelhetett, együttese pedig diktálta a tempót, és továbbra is irányította a meccset.

A várt kiélezett mérkőzést vívták a felek, a horvátok kettős emberelőnyben vehették volna át a vezetést, de szinte helyzetet sem tudtak kialakítani, majd hetest is hibáztak. A kapujuk előtt kompenzálták mindezt, agresszíven fogták az ellenfelet, a németek a 13. perctől kezdve egészen a szünetig nem tudtak akciógólt lőni. Viszont kiharcoltak hat hetest, amelyeket Julia Maidhof értékesített. A 28. percben a siófoki Katarina Jezic találatával vezettek először a horvátok, Maidhof időn túli hetessel egalizált (12–12).

A második játékrészt jól kezdték a horvátok, a Fehérvár kapusa, Tea Pijevic sorra fogta a labdákat, Camila Micijevic vezérletével pedig hárommal elmentek a horvátok, a németeket irányító Henk Groener kénytelen volt időt kérni. Csapata azonban nem jött ki a gödörből, negyedóra alatt csak egyszer talált be, ezalatt már hatgólos hátrányba került.

A horvátok rendkívül fegyelmezetten védekeztek, így az is belefért, ha támadásban rontottak. A németeknek egyre fogyott az idejük, hiába próbálkoztak nyitott védekezéssel, ezzel már nem tudták befolyásolni a végkimenetelt. Pijevic 50 százalékkal zárt, megérdemelten lett a meccs legjobbja.

A horvátok 23–20-as sikerükkel elődöntősök, így történetük legjobb eredményét érték el, korábban az 1994-es Eb-ről volt egy ötödik helyük. A németek végül az ötödik helyért kiírt mérkőzésről is lemaradtak.

A románok a legrosszabb Eb-szereplésükön vannak túl (Fotó: Kolektiff images)
A románok a legrosszabb Eb-szereplésükön vannak túl (Fotó: Kolektiff images)

HOLLANDIA–ROMÁNIA

A csalódást keltően szereplő román válogatott tartalékosan, többek között Cristina Neagut és a két jobb kapusát is padoztatva, míg a beálló Lorena Ostasét lecserélve kezdte a hollandok elleni találkozót. Az elején úgy tűnt, a narancsmezesek hamar eldöntik a két pont sorsát, utána azonban felzárkóztak a teher nélkül játszó románok. A mieink ellen megsérülő Anca Polocoser és Cristina Laslo is eredményesen tüzelt, így többször is csak egy gól volt a különbség, a szünetre azonban újra néggyel megléptek a hollandok.

Emmanuel Mayonnade vb-címvédő együttesén meglátszott, hogy egy nappal korábban nagy iramú meccset játszott a németekkel, így visszaesett a tempó a második félidőre. Ezzel együtt a hollandok élni tudtak a románok technikai hibáival, különösen a szélső Bo van Wetering volt elemében, nyolc góllal a mezőny legeredményesebbjeként zárt (a ferencvárosi Angela Malestein két gólt dobott). Ekkor már nagyon kinyílt az olló a két csapat között, még a román kapus is gólpasszt adott a hollandoknak...

A románok a végül 11 gólos vereségükkel csak egy lengyelek elleni szűk sikert tudnak felmutatni, egyébként mind az öt további meccsüket elbukták, ami nem túl biztató az olimpiai selejtezőre nézve, még ha márciusra több fontos játékosuk vissza is térhet. Összesítésben a 12. helyen végeztek, ami a legrosszabb Eb-helyezésük, eddig az 1998-as 11. pozíció tartotta a negatív rekordot.

A hollandok már a mérkőzés előtt tudták, hogy lemaradnak az elődöntőről (ez legutóbb 2014-ben történt meg velük világversenyen), azonban a németek veresége miatt játszhatnak az ötödik helyért.

1. CSOPORT: ELŐDÖNTŐS FRANCIÁK ÉS DÁNOK, ELSZÁLLTAK AZ OROSZOK

FRANCIAORSZÁG–SVÉDORSZÁG

A franciák azzal a tudattal léptek pályára, hogy ha nem kapnak ki a svédektől, bebiztosítják a továbbjutásukat. Ehhez képest az első félidőben az egyenlítésért kellett küzdeniük, amely a győri Estelle Nze Minko és Alexandre Lacrabere találataival jött össze (14–14).

A második játékrészben aztán átvette az irányítást a francia csapat, a hajrához érve már öttel is elment, és végül hattal nyerve harcolta ki az elődöntőt, sorozatban a harmadik kontinenstornán. Nze Minko hat góllal fejezte be a meccset.

MONTENEGRÓ–SPANYOLORSZÁG

A Kim Rasmussen irányította Montenegró igen gyengén kezdte a vb-ezüstérmesSpanyolország elleni záró mérkőzését, negyedóra alatt mindössze három találatig jutott, így nyolcgólos hátrányba került, amiből hat a szünetre is megmaradt. A második játékrészben azonban megrázta magát az akaraterejéről és küzdeni tudásáról ismert montenegrói csapat, és egy 11–4-es sorozattal fordított. Innentől új meccs kezdődött, az utolsó percekben Nerea Pena egyenlített kétszer is a spanyoloknak. A legvégén előbb Djurdjina Jaukovics lőtt betörésből kapufát, majd az ismétlést megfogta Silvia Navarro, de a túloldalon meg szélső ziccert védett a korábbi kispesti Ljubica Nenezics, így maradt a 26–26-os iksz.

A debreceni Jelena Deszpotovics négyszer talált be, Montenegró pedig a negyedik helyre jött fel a csoportjában, és összesítésben a nyolcadik lett. Rasmussen együttese összességében bizakodással várhatja a hazai rendezésű olimpiai selejtezőt, ahol a papírforma szerint a románokat kell megelőznie a kijutáshoz.

Ünnepelnek Anne Mette Hansenék (8), Dánia bejutott az elődöntőbe (Fotó: AFP)
Ünnepelnek Anne Mette Hansenék (8), Dánia bejutott az elődöntőbe (Fotó: AFP)

DÁNIA–OROSZORSZÁG

A magyar válogatott Norvégia elleni mérkőzésével egy időben Dánia és Oroszország az utolsó elődöntős helyért csapott össze egymással Herningben. A két válogatott az előző, 2018-as Eb-n is megmérkőzött egymással a középdöntőben, akkor az oroszok nagyon simán, 11 góllal nyertek (32–21).

A felek mostani meccsén az oroszok 7–6-ig tudták tartani a dánok tempóját, utána azonban fokozatosan leszakadtak riválisukról. Nemhiába, Anna Vjahireva, Anna Szeny és Jelena Mihajlicsenko hiányát ezen a találkozón már nem tudta kompenzálni a csapat és az Ambros Martín vezette szakmai stáb.

A 2018-as döntős orosz válogatott így kiesett, és pénteken „csak” az ötödik helyért játszhat majd, míg Dánia négy év után ismét elődöntős az Európa-bajnokságon – és abban a „kiváltságban” lesz része, hogy összecsapjon a torna legnagyobb esélyesével, a mieinket 11 góllal megverő Norvégiával.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
1. CSOPORT (HERNING)
Montenegró–Spanyolország 26–26 (11–17)
Ld:
Radicsevics 7, Jaukovics 5, ill. Pena 6
Franciaország–Svédország 31–25 (14–14)
Ld:
Nze Minko 6, Lacrabere 5, ill. Gulldén 5
Dánia–Oroszország 30–23 (13–9)
Ld:
Höjlund 7, ill. Dmitrijeva 9

AZ 1. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 5 4 1 132–121 +11 9
2. Dánia 5 4 1 136–111 +25 8
3. Oroszország 5 3 1 1 136–129 +7 7
4. Montenegró 5 1 1 3 122–127 –5 3
5. Spanyolország 5 2 3 120–140 –20 2
6. Svédország 5 1 4 121–139 –18 1

2. CSOPORT (KOLDING)
Hollandia–Románia 35–24 (16–12)
Ld:
Van Wetering 8, ill. Laslo 7, Polocoser 6
Horvátország–Németország 23–20 (12–12)
Ld:
Debelic 6, ill. Maidhof 9
MAGYARORSZÁG–Norvégia 21–32 (9–17) – BŐVEBBEN ITT!

A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia 5 5 170–114 +56 10
2. Horvátország 5 4 1 124–123 +1 8
3. Hollandia 5 3 2 141–134 +7 6
4. Németország 5 2 3 124–137 –13 4
5. MAGYARORSZÁG 5 1 4 118–140 –22 2
6. Románia 5 5 107–136 –29 0

AZ EB VÉGEREDMÉNYE, AZ EDDIG ISMERT HELYEZÉSEK
7. Németország
8. Montenegró
9. Spanyolország
10. MAGYARORSZÁG
11. Svédország
12. Románia
13. Szerbia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Szlovénia

A TOVÁBBI MENETREND
PÉNTEK
AZ 5. HELYÉRT
15.30:
Oroszország–Hollandia
ELŐDÖNTŐ
18.00:
Franciaország–Horvátország
20.30: Norvégia–Dánia
VASÁRNAP
15.30:
bronzmérkőzés
18.00: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik