Női kézi Eb: a mieinknek még új a mentáltrénerrel való munka, sokan nehezen nyílnak meg

Vágólapra másolva!
2022.11.07. 16:57
null
A válogatott még az út elején jár a mentáltrénerrel (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Nehéz éjszakán van túl a magyar női kézilabda-válogatott, miután az Európa-bajnokság ljubljanai csoportjában három góllal kikapott a horvátoktól. A lányok még este összeültek, hogy egymás között átbeszéljék a tanulságokat, amelyekről Hornyák Dóra csapatkapitány mellett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányt kérdeztük.

 

A horvátok elleni mérkőzésről Golovin Vlagyimir elmondta, az ellenfél okosan lassította a játékot, és ha sikerült is indulnia, abból sem alakult ki helyzet.

„Próbálkoztunk azzal, hogy Klujber Katrin zavaróba jött ki, kényszerítve a horvátokat a hosszú passzokra, hátha labdát tudunk belőle szerezni. Ez sem működött, sokszor bealudtunk védekezésben, és átjáróház volt a falunk. Olyan szituációk alakultak ki, amelyeknek nem szabadott volna” – magyarázta a kapitány a Nemzeti Sportnak a hétfői sajtófélórán. Hozzátette, már a kihagyott hetese után látta Klujberen, hogy nincs jó lelkiállapotban, ezért is cserélte le, hátha a padon megnyugszik. Míg Svájc ellen Vámos Petra megosztotta a védők figyelmét, ezúttal nem volt kimagasló egyéni teljesítmény, így a horvátok is könnyebben levédekezték Klujbert.

Ugyan a csapat mellett Kovács Magdolna személyében külön mentáltréner is dolgozik, kíváncsiak voltunk, a szakmai stáb a saját eszközeivel hogyan tud segíteni a csapaton.

HORNYÁK DÓRA: VOVA JOBBAN HISZ BENNÜNK, MINT MI MAGUNKBAN

Hornyák Dórától arra voltunk kíváncsiak, csapatkapitányként mennyire tudott segíteni a társainak a horvát meccs után.

„Nagyon rosszul éreztem magam, így pedig nehéz erőt adni a csapatnak. Tudom, hogy nekem is segíteni kell nekik, és bár nem vagyok egyedül, érzem, hogy tőlem várják, hogy mondjak valami pozitívat. Tegnap összeültünk, megpróbáltuk megfejteni az okát annak, miért vagyunk ilyen görcsösek, feszültek, a mentáltréner is igyekszik segíteni nekünk, de aki már dolgozott szakemberrel, az tudja, hogy ez nem megy egyik napról a másikra. Ez hosszú folyamat, és mi az út elején járunk, nekünk is bele kell ebbe szokni. Sokat kell fejlődnünk, hogy túl tudjunk lépni ezeken a lelki problémákon” – magyarázta a DVSC átlövője.

„Nem vagyunk még olyan egységesek és tapasztaltak, mint a korábbi nagy magyar válogatottak, akik már évek óta együtt dolgoztak, és mindenki Bajnokok Ligájában vagy valamilyen nemzetközi kupában szerepelt. Sajnos nálunk nagyon kevés ilyen játékos van, a fiataloknak pedig szerintem ez még nagyon nagy feladat, kell nekik a támogatás és kívülről-belülről egyaránt. Görcsösen bizonyítani akarunk, annyira szeretnénk, hogy jó legyen, és ezt nem tudjuk levetkőzni.

Vova szerintem sokkal jobban hisz bennünk, mint mi magunkban, és bármennyire próbáljuk mondogatni magunknak, hogy jók vagyunk, amikor oda kerülünk, hogy meg kell oldani egy feladatot, akkor jön a blokk, hogy nem fog menni. A horvátok ellen az utolsó percenkben, amikor már elúszott a meccs, úgy tudtunk játszani, ahogy hatvan percen át kellene.”

„Minden edzőnek megvan a módszere arra, hogyan próbálja felrázni a társaságot. Amikor az első meccsen azt láttam, a lányok magukba fojtják az érzelmeiket, a félidőben ordítottam velük. Egyébként nem jellemző rám, de azt szerettem volna, hogy ébredjenek fel. Most is felemeltem a hangomat, de nem éreztem azt, ha kiabálok, azzal bármin is tudnék változtatni. Ugyan nem kaptunk sok gólt, de védekezésben is ugyanúgy gondjaink voltak. A támadójáték meg meccsek óta látványosan szétesett. Tudtuk, hogy Ana Debelicet ki kell kerülni, a mellette levő területek támadhatóbbak. Bármennyire is ráküldték Katarina Jezicet Klujberre, akkor tud hatékonyan védekezni, ha odamegyünk hozzá, amikor labda nélkül indul a támadó, egyből sebezhetőbb” – tette hozzá Golovin, kiemelve, hogy miután a felépített játékunk nem működött, mindenki inkább egyedül kezdett próbálkozni, ezen biztos változtatni kell. Úgy látja, az eddigi egyetlen pozitívum, hogy legalább az első meccsen győztünk, de a játék akkor is hagyott kívánnivalót maga után.

„A lányok leültek este egymás között, és átbeszélték a problémákat azzal a céllal, hogy megoldást találjanak rá – folytatta Golovin a jelen lévő magyar újságíróknak. – Ők is tudják, miben kell javulniuk, ha nem beszélik ki a gondokat, nem lesz változás. Utána megkérdeztem a csapatot, ők hogyan látják belülről, és elmondták, miben lenne jó közösen változtatni. A magabiztosság az egyik kulcskérdés. Kevesen mondják ki magukról, hogy jó vagyok. Reálisan tudják viszonyítani a saját teljesítményüket a klubjukban mutatott formához, és látják, ha a válogatottban a tudásuk alatt teljesítenek. A fő kérdés, hogy mi okozza ezt, mi az a teher, ami lehúzza őket, és hogyan lehet levenni róluk.”

Ezzel kapcsolatban a horvátokat hozta fel pozitív példaként, akik úgy lettek két éve bronzérmesek, hogy végig vidáman játszottak, a csapathotelben mindig énekeltek, és nem foglalkoztak semmivel. Közbevetettük, hogy a szövetség által kitűzött nyolcba kerülés túlzott terhet rakott-e a játékosokra.

„Egymás között sokkal nagyobb álmaik vannak ennél, de amikor ezt megfogalmazták, még Szöllősi-Zácsik Szandra és Háfra Noémi is rendelkezésre állt. Ahogy már mondtam, Szani sokat segített a társainak, valakinek át kell vennie a helyét. Klujber lehetne ez a játékos, de a horvátok ellen ő is leesett a többiek szintjére. Fontos lenne, hogy az egyének elhiggyék, nem felejtettek el kézilabdázni. Amikor átvettem a csapatot, az olimpiai szereplés kivívását tűztük ki célként. A csapat is tudja, hogy a selejtező elérésében a mostani világversenynek, meg a jövő évi vébének van döntő szerepe, de ez magában még nem eredményezhet görcsöt. Nem mondom, ha tegyük fel a negyedik meccset játsszuk, és ott dől el a sorsunk, akkor oké, az lehet, hogy teher. Azonban most olyan verhető csapatokkal kezdtük az Eb-t, mint Svájc és Horvátország, és ellenük sem ment a játék, ez a probléma.”

Golovin egyet aludva is úgy látja, már csoda kellene a nyolc közé kerüléshez (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Golovin egyet aludva is úgy látja, már csoda kellene a nyolc közé kerüléshez (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Golovin elmondta, a mentáltréner több mint fél éve dolgozik együtt a csapattal, és még időre van szüksége, hogy mindenki elfogadja. Ennek ellenére már van, aki esetében látványos eredményt ért el. Név nélkül felhozta a két, spanyolok elleni Eb-selejtezőt, amelyek között már egy beszélgetés is annyit dobott a maga alatt levő játékoson, hogy a második meccsen több jó megoldása is volt.

„Sokkal többet is tudna tenni a mentáltréner, ha nyitottabbak lennének a játékosok. Korábban nem volt hasonló segítség a csapat mellett, ezért többen nehezen nyílnak meg neki, inkább bezárkóznak. Az idény során is járja a klubokat, teszteket csinál, így sok mindent tudunk már a játékosokról. Az előrelépéshez azonban több idő kell.”

A norvégok elleni utolsó csoportmeccsig azonban már csak egy nap van hátra, és az önbizalmukról ismert skandinávok elleni meccsre alaposan össze kellene magát szednie a mieinknek. Azt se felejtsük el, hogy mindkét csapat a középdöntőbe továbbvitt pontokért fog küzdeni.

„A felkészülés során úgy vágatom össze a videókat, hogy ne legyen benne, ahogy mondjuk Nora Mörk horvátok elleni hetese után az egész kispad felállva tombol már a harmadik percben. Nem mi leszünk az esélyesek, a norvégok mindenből erőt merítenek, mi meg a hibáktól egyre bizonytalanabbak leszünk. Már a tavalyi vébén is elmondtam, nem számolgatni, hanem nyerni kell. A játék alapján azonban nem reális a nyolc közé jutásunk, ahhoz már csodára lenne szükség. Meglátjuk, hogyan jövünk ki abból, hogy nem lesz rajtunk eredménykényszer.”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (LJUBLJANA)
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 21–18 (10–7)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 2 2 70–44 +26 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 51–49 +2 2
3. Horvátország 2 1 1 44–50 –6 2
4. Svájc 2 2 49–71 –22 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ MÉRKŐZÉSE A CSOPORTKÖRBEN
November 8., kedd
20.30:
Norvégia–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik