Női kézi Eb: A horvátok nem mennek a szomszédba egy pofonért – Golovin

Vágólapra másolva!
2022.11.06. 10:43
null
Golovin Vlagyimir reméli, hogy a görcsösség a siker után már a múlté (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Nagy kő esett le a magyar játékosok és az edzői stáb szívéről, amikor a női kézilabda Európa-bajnokság nyitó meccsén sikerült legyőzni Svájcot, és ez nagy valószínűséggel továbbjutást ért, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány pedig reméli, végre felszabadultabban fog kézilabdázni csapata Horvátország ellen (kezdés: 18.00, élőben az NSO-n).

Látszott a magyar játékosokon, mekkora tehertől szabadultak meg, miután lefújták a Svájc elleni nyitó meccset, úgy mosolyogtak és ölelkeztek a Stozice Arena közepén.

Mivel egy csapat vagyunk, nekem ugyanakkora kő esett le a szívemről, mint a lányoknak. Örülök a győzelemnek, még ha nem is ment jól semmi, bár rossz játékkal nyerni jobb, mint jó játékkal kikapni – mondta a Nemzeti Sportnak Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. – Remélem, könnyebb lesz a továbbiakban, már ami a tét miatti görcsösséget illeti. Látom a játékosokon is, hogy felszabadultabbak, ugyanakkor ők is tudják, hogy ezen az Eb-n nem lesz könnyű meccsünk.”     

A kapitány szerint fontos különbség, hogy a felszabadult játék hozza-e magával a jó teljesítményt vagy fordítva, a jó teljesítmény eredményezi a felszabadultságot, mert az nem normális állapot, ha a teljesítményért görcsölni kell. A magyar válogatottnál az edzői stábbal inkább arra törekszik, hogy a játékosokat olyan helyzetbe hozza, amit jól ismernek a klubjuknál, így a pályán magabiztosabbak lesznek, és jönnek a jó egyéni teljesítmények is.

A magyar csapat a svájciak elleni siker után már tényleg önfeledten ünnepelhetett (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar csapat a svájciak elleni siker után már tényleg önfeledten ünnepelhetett (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A HORVÁTOK ELLEN MÁR FELSZABADULTABB JÁTÉKOT VÁRNAK A MIEINK

BORDÁS Réka, a magyar válogatott beállója: „A német meccs után meg akartuk mutatni, hogy többet tudunk annál, mint amit ott mutattunk, emiatt Svájc ellen nagyon görcsösen kezdtünk, amit csak fokozott, hogy tudtuk, nyernünk kell, ha vannak még céljaink ezen az Eb-n, márpedig vannak! A kapitány a szünetben is nyugodt volt, bízott bennünk, hogy meg tudjuk oldani a feladatot, és valamennyire össze is tudtuk szedni magunkat, feljavult a védekezésünk, főleg a beálló körül, és könnyű gólokat tudtunk szerezni. Átszakadt egy gát, és végre mi is elhittük, hogy győzhetünk. Remélem, ezzel a sikerrel a görcsösségnek is vége, és a horvátok ellen már nyugodtabban fogunk játszani.”

GYŐRI-LUKÁCS Viktória, a válogatott jobbszélsője: „Tudtuk, hogy a Svájc elleni győzelem nagyon kell ahhoz, hogy továbbmenjünk a csoportból, kemény meccsre készültünk, mert sokat elemeztük őket, tudtuk, miben jók, és hatalmas kő esett le a szívünkről, amikor sikerült nyerni. Ötven percen keresztül csúsztunk-másztunk, sajnos nem sok minden jött össze abból, amit elterveztünk, de egy másodpercig sem adtuk fel. Az utolsó tíz percben végre játszottunk, tudtuk élvezni a kézilabdát és a szerencse is mellénk szegődött. Kellett az első félidő, hogy végre megérkezzünk az Eb-re, és fel tudjuk venni a világverseny tempóját, amelyen minden gól, passz és védekezés számítani fog. Remélem, a tapasztaltabb horvátok ellen felszabadultabban játszunk majd, összeáll a védelem, jó lesz a kapusteljesítmény, és a kapufáról ezúttal befelé pattan a labda.”

Ez a Svájc elleni mérkőzésen a pontosságban tetten érhető volt. Amikor a második félidő végén átvettük a vezetést, és a lányok megnyugodtak, hirtelen nem kapufákat lődöztek, hanem gólokat. A görcsös és a felszabadult játék között éppen ez a különbség, és el kell érni, hogy már a meccs elejétől így legyen – folytatta Golovin. – Az első félidőben  láttam, hogy zavarban vannak és félnek mindentől, ezért a szünetben egy kicsit keményebben beszéltem hozzájuk, mert úgy voltam vele, hogy inkább tőlem féljenek. Nem volt ebben semmi fenyegető, viszont hatásos volt, mert pontosan értették, hogy ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint a németek elleni meccsen, tiszta görcs volt az egész, nem hajtották végre azt, amit előtte megbeszéltünk, csak a második félidő végén. Rendben, győztünk, de van mit újra és újra megbeszélni, mert a támadójátékunk nemigen működött.”    

Hogy el tudjuk helyezni magunkat a mezőnyben, Golovin Vlagyimir elmondta, a világon van néhány válogatott, amely kiemelkedik, ezek általában a napi formától függetlenül is hozzák az eredményeket a világversenyeken. Az egy szinttel alattuk lévő csapatok eredményességénél már meghatározó a napi forma, de csodákra képesek, példa erre a horvátok együttese, amely két éve annyira elkapta a ritmust a dániai kontinensbajnokságon, hogy meg sem állt a bronzéremig.

A magyar kapitány minket is ebbe a kategóriába sorol, még akkor is, ha sok olyan játékosunk van a keretben, aki eddig csak epizódszerepet kapott a nagy tornákon, most pedig már kulcsjátékosként kell helytállnia. Megérti, milyen nagy teher lehet azon a fiatalon, akinek hirtelen első számú balátlövővé kell előlépni, mekkora felelősség ez, amit sokszor tapasztaltabb játékosok sem bírnak el.

A Svájc elleni találkozó érdekes volt, nem voltunk hozzászokva ehhez a stílushoz, ezért több kiszámíthatatlan elem is volt a játékukban, átlövésből nem is nagyon akartak gólt szerezni  – tette hozzá Golovin. – A következő meccs nagyon fontos lesz, mert az építkezés közben nyerni is kell, hogy a játékosok érezzék, fejlődünk és erősek vagyunk. A horvátok majdnem ugyanazt a kézilabdát játsszák, mint mi, a játékosaink jól ismerhetik egymást, akár a magyar ligából. Könnyebb egy az egyezni olyan ellenféllel, akivel szemben már megcsináltad ugyanazt tucatszor otthon. Megnéztük az első meccsüket, amiből azért ki lehet indulni, mert ilyenkor már nem szoktak olyan sokat változtatni a csapatok, de fel kell készülni az újdonságokra is. Egy biztos, a horvátok sokkal keményebbek, nem mennek a szomszédba egy pofonért.”     

Katarina Jezicet nem kell bemutatni a magyar szurkolóknak
Katarina Jezicet nem kell bemutatni a magyar szurkolóknak

A HORVÁTOK MINDENT BE FOGNAK VETNI ELLENÜNK

JEZIC SZÉP EMLÉKEKET ŐRIZ A SIÓFOKON TÖLTÖTT ÉVEKBŐL

A jelenleg a török Kastamonuban légióskodó Katarina Jezictől azt kérdeztük a mieink elleni mérkőzés előtt, hiányzik-e neki a siófoki élete?

Nem volt sok időm ezen töprengeni az elmúlt hónapokban, mert sok meccsünk és utazásunk volt az ősszel. Ha azonban most rágondolok, sok szép emléket tudok felidézni, ilyen szempontból persze hiányzik, de úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam máshol. Saját magam felelek a boldoggomért, és úgy élek, hogy mindenhol megtaláljam az örömöt az életben” – jelentette ki Jezic, akinek érzelmi szempontból nem lesz különleges a mieink elleni mérkőzés, inkább kíváncsian várja, ki jön ki jobban abból, hogy a két fél jól ismeri egymást.

A kapus Tea Pijevic a Fehérvár játékosa, így ő szintén közeli tapasztalatokkal bír a magyarokról. „Nem tulajdonítok különösebb jelentőséget annak, hogy éppen a magyarokkal találkozunk, számomra minden válogatott meccs ugyanolyan fontos. Persze, kicsit más lesz a találkozó abból a szempontból, hogy jól ismerem a magyar játékosokat, de ez fordítva is igaz. Van néhány sérültünk, de minden csapatnak vannak fontos hiányzói, így nem szabad ezzel foglalkoznunk. Az elsődleges célunk a középdöntőbe jutás, és hogy pontokat vigyünk oda magunkkal, de meccsről meccsre haladunk” – fogalmazott Pijevic, aki egyedi védési stílusával főszerepet vállalt a horvátok két évvel ezelőtti bronzérmében.

Annak ellenére, hogy a keret nem tartozott a legerősebbek közé, a horvátok két éve nagyon elkapták a fonalat, és bronzérmet szereztek a dániai Európa-bajnokságon, erre most is képesek, ha vérszemet kapnak. Nenad Sostaric gyors csapata keményebb ellenfél Svájcnál, magasabban jegyzett játékosokkal, ugyanakkor jobban is ismerjük őket. Nagyon erősek a beállóik, a norvég Vipersben játszó Ana Debelic és a Törökországban légiókosdó Katarina Jezic, aki hat év után idén hagyta ott a Siófokot, amellyel 2019-ben Európa-ligát nyert. Déli szomszédunk nem verhetetlen ellenfél, de csak akkor, ha egy pillanatig sem engedünk ki ellene.

A magyar válogatott ellen mindent be fogunk vetni a siker érdekében – jelentette ki Sostaric a Nemzeti Sportnak. – Meghatározó lesz, ki milyen fizikai és főleg mentális állapotban van. A magyar csapat fiatal és tapasztalt játékosok keveréke, a kapuban ott van Szikora Melinda, aki kiváló idényt fut a Bietigheimmel, a védelemben Hornyák Dóra, támadásban pedig Debreczeni-Klivinyi Kinga. Rajtuk kívül több junior-világbajnok alkotja a keretet, akikkel Golovin Vlagyimir már ért el sikereket, és már csak ezért is jól ismeri a jelenlegi csapatot. Igaz, hogy olyan rutinos játékosok hiányoznak, mint Szöllősi-Zácsik Szandra, de nálunk sem játszhat Camila Micijevic, Dejana Milosavljevic vagy éppen a legfontosabb jobbszélsőink, azonban soha sem egy játékos, mindig a csapat nyeri meg a mérkőzéseket. Ezért egyszerű, ha egy csapatként tudunk küzdeni, bárkit legyőzhetünk. Az elsődleges célunk, hogy bejussunk a középdöntőbe, a következő, hogy pontokat vigyünk oda magunkkal. Így nem is állhatunk máshogy hozzá, mint hogy szeretnénk legyőzni a magyarokat, de az ellenfelünk is így van ezzel.”

A magyar válogatott második Európa-bajnoki csoportmérkőzése vasárnap 18 órakor kezdődik.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR , 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (Ljubljana)
18.00:
Magyarország–Horvátország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Norvégia–Svájc (Tv: M4 Sport+)
B-CSOPORT (Celje)
18.00:
Svédország–Szlovénia
20.30: Dánia–Szerbia

AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 1 1 32–23 +9 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 33–28 +5 2
3. Svájc 1 1 28–33 –5 0
4. Horvátország 1 1 23–32 –9 0

ELLENFÉLNÉZŐ: HORVÁTORSZÁG
Magyar mérleg ellene:
17 győzelem, 1 döntetlen, 10 vereség
Legutóbb egymás ellen:
2020. december 4., Kolding, Eb-csoportmérkőzés
Horvátország–Magyarország 24–22 (12–12)
A magyar gólszerzők:
Klujber 9, Lukács V., Márton G., Szöllősi-Zácsik, Tomori 2-2, Háfra N., Kovacsics, Schatzl Nadine, Tóvizi 1-1. Szövetségi kapitányok: Danyi Gábor, Elek Gábor

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ MÉRKŐZÉSE A CSOPORTKÖRBEN
November 8., kedd
20.30:
Norvégia–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik