Női kézi BL: Nagyon nem lesz egyszerű a Győrnek ellenünk – Mörk

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.06.05. 13:04
null
Nora Mörk korábbi csapata, a Győr ellen vívja a döntőt (Fotó: Dömötör Csaba)
Már csak egy lépés választja el a Győri Audi ETO-t attól, hogy ismét elhódítsa a női kézilabda Bajnokok Ligája trófeáját. A budapesti négyes döntő fináléjában (kezdés: 18 óra, Tv: Sport1, élőben az NSO-n) azonban az a címvédő norvég Vipers Kristiansand vár rá, amely ebben a BL-idényben egyedüliként le tudta győzni. Az ellenfélnél tisztában vannak vele, hogy vasárnap teljesen más mérkőzésre van kilátás, ám a korábbi győri Nora Mörk is azt hangsúlyozta, nagyon megnehezítenék a hazai közönség előtt szereplő ETO dolgát.

Meglátjuk, hogyan sikerül regenerálódnunk, de a vasárnapi döntőben is szeretnénk hasonló érzésekkel pályára lépni – magyarázta a Győri ETO-t irányító Ambros Martín még a szombati, Esbjerg ellen megnyert meccset követően. – Megint meg kell találnunk azokat a kulcsfordító pillanatokat, amelyek az elődöntőben a szurkolók támogatása mellett a javunkra döntöttek.”

A spanyol szakember ekkor még nem tudta, hogy a Vipers lesz az ellenfél, igaz, eddig nem sok lehetőségük volt egyik lehetséges döntőbeli riválisra sem készülni.

AZ EDDIGI KARRIERJE LEGSZEBB HÉTVÉGÉJE

A 2018 és 2020 között Érden játszó Markétá Jerábková tavaly nyáron igazolt a Vipershez a Thüringer HC-től, és nem túlzás, hogy a 26 éves cseh balátlövő szintet lépett a skandinávoknál, a Metz elleni BL-elődöntőben 16 lövésből 12-szer talált be.

Az elején időre volt szükségem, de nagyon megszerettem a csapatot és Norvégiát, az emberek mentalitását. Az elődöntőben nekem jött ki a lépés, de a társaim nélkül nem sikerülhetett volna. A Győr elleni döntőben már tényleg bármi megtörténhet. Nagyon élveztem a játékot az új arénában, számomra ez egy különleges hétvége, talán a legszebb az eddigi karrierem során.”

Nem sokat készültünk célirányosan a másik két ellenfélből, előbb a Magyar Kupa négyes döntőjére koncentráltunk, majd leginkább az Esbjergre. Nincs kívánságom, hogy kit szeretnék a döntőben, csak hogy az a csapat jusson be, amelyik a játék képe alapján kiérdemli. Már nincs időnk és lehetőségünk, hogy speciális taktikát dolgozzunk ki, ugyanakkor ismerjük mindkét csapatot, találkoztunk a csoportkörben. Bármelyikük is jut tovább, nehéz ellenfél lesz” – magyarázta Martín.

A Győr–Vipers döntő azért is érdekes lesz, mert februárban a csoportkör utolsó fordulójában éppen Kristiansandban (30–29) szakadt meg az ETO rekordot jelentő, hetven mérkőzésből álló veretlenségi sorozata, amely során 2018 januárjától kezdve 62 győzelem és nyolc döntetlen volt a csapat mutatója.

Szerintem a Metz elkönyvelte magában, hogy megint meg fog verni minket. Talán a nagyobb tapasztalat döntött a mi javunkra” – mondta a későbbi elődöntőben a franciáknak hét gólt lövő Nora Mörk, aki a tavalyi BL-siker után újra ott van a Vipersszel a végső győzelem kapujában.

Hét új játékossal vágtunk neki az új idénynek, idő kellett hozzá, amíg összecsiszolódunk. Most mindenki láthatta, hogy már igazi csapatként játszottunk, amelyben mindenki felvállalja a felelősséget, és hozzáteszi a maga részét a sikerhez. Tudunk egymásért küzdeni, az újakon nyoma sincs a megilletődöttségnek, nem érdekli őket, hogy itt vannak az idény legfontosabb szakaszában, a final fourban. Markéta Jerábková például úgy játszott, mintha már számos alkalommal részt vett volna BL-elődöntőben” – tért ki Mörk a Metznek 12 gólt vágó, korábban Érden is megforduló cseh balátlövőre, majd beszélt a Győr elleni fináléról.

Minden poszton veszélyesek vagyunk, nagyon nem lesz egyszerű dolga a Győrnek ellenünk. Ez az idény utolsó meccse, sokan kis túlzással két éve folyamatosan játszanak pihenő nélkül, de megígérhetem, hogy mindent ki fogunk adni magunkból. Nem fog számítani, hogy egyedüliként mi tudtuk legyőzni az ETO-t a mostani a BL-idényben. Sokkal inkább az idegrendszernek lesz fontos szerepe: hogy ki tud hamarabb megnyugodni, ki fog tudni vezérré előlépni.”

Mörknek egyébként hét gólra van szüksége ahhoz, hogy beérje a góllövőlistát 110 találattal vezető Cristina Neagut. A norvég jobbátlövő korábban már olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon is volt legeredményesebb gólszerző. Ha a Vipers nyeri a döntőt, akkor Mörk és Katrine Lunde beérik a hatszoros győztes Ausra Fridrikas, Bojana Popovics duót (a norvég pároson kívül még Görbicz Anita, Eduarda Amorim és Heidi Löke állnak öt BL-címmel).

A címvédőt irányító Ole Gustav Gjekstad is kiemelte Jerábkovát, de a többi új érkező is átvette a norvég játékstílust.

Sokat fejlődött, jó kézilabdázóból igazi top BL-játékossá lépett elő. Segítettünk az újaknak beilleszkedni a számukra nagyon különböző közegbe, ebbe az erőnléti munkától kezdve a játékstílust, és a pályán kívüli életet is beleérthetjük. Látszik, hogy mára mindannyian megtalálták a helyüket, és jól érzik nálunk, valamint Norvégiában magukat.”

És hogy mit vár a döntőtől? A hazai közönség miatt a Győrt nevezhetjük esélyesebbnek, de szeretnénk nagy kihívás elé állítani, megvan rá a tervünk, hogy megnyerjünk a döntőt. Természetesen adhat némi önbizalmat, hogy hazai pályán legyőztük a magyar csapatot, de most teljesen új meccs lesz. Mindkét csapat nagyon nyerni szeretne.”

A magyar és a norvég együttes ötször találkozott egymással a BL-ben, a mérleg négy győri és egy Vipers-siker.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ (BUDAPEST, MVM DOME)
A VASÁRNAPI PROGRAM

DÖNTŐ
18.00:
Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand (norvég) (Tv:Sport1) –élőben az NSO-n!
Vezeti:
Tatjana Prastalo, Vesna Balvan (bosnyákok)

BRONZMÉRKŐZÉS
15.15:
Team Esbjerg (dán)–Metz HB (francia) (Tv: Sport1)
V:Maike Merz, Tanja Kuttler (németek)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik