Női kézi BL: moszkvai kálvária, a Győr történetének legdrágább repülőútja, elmaradt edzés

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.09.12. 11:32
null
Az ETO kaotikus módon jutott csak el Moszkvába, s emiatt a pénteki edzés is kimaradt a csapat számára (Fotó: Győri Audi ETO KC/Facebook)
Még a hét közepén is bizonytalan volt, valóban pályára lép-e szombat délután a Győri Audi ETO KC Moszkvában, ahol a női Bajnokok Ligája csoportkörében a CSZKA Moszkva vár a magyar csapatra. A szervezési nehézségekről, a kaotikus kijutásról, az Európai Kézilabda-szövetség hozzáállásáról és a végül elmaradt pénteki edzésről a győriek hivatalos honlapja adott – ilyen szinten ritkán olvasható részletességgel – beszámolót.

A klubelnök, Bartha Csababeszámolója úgy fogalmaz, hogy a vízumproblémák és a beutazási nehézségek miatt – Oroszország Magyarországhoz hasonlóan lezárta a határait a külföldiekkel szemben, és csak rendkívüli engedélyekkel lehet sporteseményekre, a sportolói küldöttségek tagjaként is bejutni – a hét elejére le is mondtak arról, hogy összejön a találkozó az eredetileg kiírt időpontban.

„Égtek a telefonvonalak Győr, az Európai Kézilabda-szövetség bécsi főhadiszállása és Moszkva között, és őszintén megmondom nemcsak hogy megkérdőjeleződött a mérkőzés lejátszása a beutazás nehézségei miatt, hanem én már egyenesen lemondtam róla. Pontosan egy héttel a mérkőzést megelőzően abban maradtunk az Európai Kézilabda-szövetség illetékeseivel, hogy szeptember 7-én, hétfőn délig várunk az orosz külügyi papírra.”

Ehhez képest hétfőig sem érkezett meg a papír, ám az EHF újabb türelmet, illetve még két napot kért. Végül az utolsó pillanatban a Győr megkapta a visszajelzést, a budapesti orosz követségen átvehető az utazáshoz szükséges vízum.

A beutazási papírok mellett a gépfoglalás is állandó problémát jelentett. A csapat több járatát is törölték az utolsó pillanatokban, hiába próbálkoztak Bécsből vagy épp Isztambulon keresztül. A helyzetben különgép bérlésén is elgondolkodtak, ám a korábbinál jóval magasabb díjak miatt ezt elsőre elvetették – teszi hozzá a beszámoló. Végül a többedik járattörlés után mégis a chartergép lett a „befutó”.

„Ekkora összeget még soha nem fizetett ki a Győri Audi ETO KC különgépes utazásért.”

A beszámoló szerint a reptérválasztással, majd Moszkvába érve sem alakultak zökkenőmentesen a dolgok.

„Kevesebb mint egy nappal az indulás előtt azt a hírt kaptuk, hogy csak abban az esetben szállhatunk le Seremetyevo repülőtéren, ha még kifizetünk majdnem 20000 eurót, mert a repülőtér csak a VIP-terminálon szolgálja ki az 50 főnél kevesebb utast számláló járatokat. A légitársaságot erről az aprócska és jelentéktelen szabályról az elmúlt hónapok szervezési munkái során egész végig elfelejtették értesíteni. Ha ezt az összeget nem fizetjük ki, akkor Domogyedovó (a Moszkvától jóval kintebb eső – a szerk) repterén lehet csak leszállni.”

Mivel végül utóbbi reptérre kényszerült a magyar csapat, „hiszen ennek eléggé lehúzásszaga volt”, a pénteki edzést is ki kellett hagyniuk, mert a hosszabb buszút és az elhúzó reptéri beléptetés és adminisztráció miatt egyszerűen nem értek oda időben a csarnokba. De a mai nap sem indult valami biztatóan:

„A meccs reggelén elindultunk a csarnokba edzeni, és szembesültünk vele, hogy a busz sofőrje nem ismeri az utat a csarnokba, ezért a Moszkvában először járó Szabó Tamás nemzetközi igazgatónk navigálta a telefonja segítségével a buszt az edzés helyszínére.”

Bartha Csaba azzal zárja sorait, igazán nyugodt csak akkor lesz, amikor hazaérnek a meccs után, addig ugyanis ott lebeg a nyomasztó kérdés a fejük felett: „Ki tudja még, mit tartogat számunkra Moszkva?!”

Ilyen felvezetés után legalább ekkora kérdésnek tűnik, mit tartogathat a csapat és a drukkerek számára a női BL első fordulója. Az ETO moszkvai mérkőzését a Nemzeti Sport Online-on percről percre, szöveges formában közvetítjük majd.

KÉZILABDA
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ

A-CSOPORT
18.00: FTC-Rail Cargo Hungaria–Rosztov-Don (orosz), Érd (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
B-CSOPORT
16.00:
CSZKA Moszkva (orosz)–Győri Audi ETO KC (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik