Női kézi BL: Lukács Viktória a bal szélen? Danyi Gábor nem zárta ki

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.11.21. 10:03
null
A sok hiányzó miatt Lukács Viktória jobb helyett akár a bal szélen is feltűnhet a montenegróiak ellen (Fotó: Török Attila)
Vérbeli balszélső nélkül, 11 megmaradt játékossal is a győzelem a Győr célja a Buducsnoszt ellen a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

 

FOGGAL-KÖRÖMMEL

Az utolsó 2020-as klubmérkőzésére készül a Ferencváros, a tét meglehetősen nagy a Bajnokok Ligája csoportkörének idei zárásán. A továbbjutást érő első hat hely elérése szempontjából létfontosságú, hogy az FTC két ponttal térjen haza a Krim Ljubljana otthonából. A Szlovéniában egyeduralkodó, 2001-ben és 2003-ban BL-győztes ellenfél már a két nagyvad, az orosz Rosztov-Don és a román CSM Bucuresti-től is pontot rabolt, a két csapat egy hónappal ezelőtti érdi találkozóján ugyanakkor a remek hajrával biztos, 32–25-ös sikert arató FTC bizonyította, hogy a ljubljanai együttes nagyon is verhető.

„Azt érzem a csapaton, hogy napról napra jobbak vagyunk az edzéseken, ezért bizakodva várom a szombati BL-meccset – mondta Tóth Nikolett, az FTC 19 éves, junior-Európa-bajnok irányítója. – Sokat javult a játékunk a legutóbbi két BL-meccsünk, a Bietigheim elleni mérkőzések között is, de tény, hogy az előző, németországi fordulóban a második félidőre elfáradtunk kicsit és abból adódtak pontatlanságok. Ha az erőnlétünk javul, és az elmúlt napokban ezért dolgoztunk, akkor csökken a figyelmetlenségek száma is. Ha megcsináljuk, amit az edzőnk kér tőlünk és mentálisan is végig kitartunk, akkor minden rendben lesz.”

Tóth szerint a négy héttel ezelőtti érdi meccs abból a szempontból is hasznos volt, hogy már ismerik a másikat, tudják, mire számíthatnak.

„A szlovénok jók az egy az egy elleni játékban, jó felépítésű játékosok alkotják a csapatukat, ezért védekezésben segítenünk kell egymásnak – folytatta Tóth. – Ha a saját kapunk előtt összeszedettek leszünk, akkor meg tudjuk törni a Ljubljana játékát, s ez lesz a kulcs. A Bukarestnél sok volt a hiányzó, amikor múlt héten a Krimmel játszott, de lehet, hogy sem a románok, korábban pedig a Rosztov sem vette elég komolyan a szlovénokat. Ebben a tekintetben nálunk nem lesz probléma, úgy mentünk Ljubljanába, hogy foggal-körömmel harcolunk a győzelemért.”

A ferencvárosiak az elmúlt hetekben nem számíthattak Szucsánszki Zitára és Márton Grétára (hivatalos tájékoztatás nincs arról, hogy a két válogatott kerettag sérülés vagy betegség miatt dőlt ki), míg szerdán arról számolt be a zöld-fehér klub, hogy egy játékos koronavírustesztje pozitív lett, ezért az érintettet elkülönítették. Ettől függetlenül és az itthoni csata tapasztalataiból kiindulva, jó esélye van a győzelemre az FTC-nek, amely sikerével a mögötte álló Krim, Esbjerg, Bietigheim hármast leszakíthatná a januári folytatás előtt.

A kézilabdát alapesetben egy kapussal és hat mezőnyjátékossal, a balszélen egy jobbkezes szélsővel játssza egy csapat, de néha akadnak kivételek. Felettébb érdekesnek és izgalmasnak ígérkezik a Győr női kézilabdázóinak idei utolsó Bajnokok Ligája-mérkőzése a montenegrói Buducsnoszt ellen, hiszen a címvédő ETO-nál Danyi Gábor vezetőedzőnek, ha kényszerből is, kísérleteznie kell. Pozitív koronavírustesztek miatt az elmúlt hetekben és napokban a két norvég válogatott klasszis, Veronica Kristiansen és a kapus Silje Solberg, illetve Fodor Csenge, Puhalák Szidónia, Görbicz Anita, Kürthi Laura és Csekő Brigitta is kivált a győriek keretéből, így 11 bevethető játékosa (két kapusa és kilenc mezőnyembere) maradt Danyinak – Fodor, Görbicz és Puhalák hiányában „hivatalos” balszélsője egy sem.

„Ha ilyen helyzet áll elő, egyből az ugrik be, hogyan lehet megoldani és milyen alternatíva van, és nem az, hogy úristen, nincs balszélsőnk – mondta szokásos higgadtságával Danyi Gábor, aki november 10-től egy hétig karanténban volt a csapatával. – Látott már olyat a világ, hogy a jobb szélen jobbkezes játékossal állt fel egy együttes, ami azért igazi rémálom sok kapusnak, hiszen minden szabály vagy sablon megdől ebben az esetben. Az egyik opció szóval az lehet, hogy az egyik jobbszélső kerül át a túloldalra. De vannak más típusú játékaink és felállásaink is arra, hogy valaki befusson a balszélről. Ezeken felül mondtam a lányoknak, hogy akit arra a posztra teszek, legyen az irányító vagy átlövő, azt várom el tőle, hogy egy minimum helyzetet oldjon meg. Nincs kifogás, nem mentegetőzünk előre, megoldjuk a feladatot, ahányan jelenleg vagyunk, balszélső nélkül. Szerintem voltak ennél már nagyobb problémák is az életben. Úgy megyünk neki a meccsnek, hogy a megmaradt tizenegy kerettagnak is elégnek kell lennie ahhoz, hogy jól teljesítsünk.”

A BL-ben sorozatban 44 veretlenül megvívott mérkőzésnél tartó ETO trénere azt is leszögezte, ezúttal minden előzetes szisztémát, előregondolkodást vagy előre meghatározott rotálási elvet el kell felejteni.

„Ezt a meccset be kell húznunk, ez egy hazai BL-mérkőzés, bármi áron, de győzzünk. Nem azt mondom, hogy ez ideális állapot, sőt, nagyon nem az, és talán nem életünk legszebb játékát nyújtjuk majd, de hát vannak ilyen találkozók, most ezt kell megoldanunk. Ami még nagyon lényeges, hogy nem szabad félnünk ettől a szituációtól” – folytatta Danyi.

A két csapat a hatodik körben, október 24-én Podgoricában csapott volna össze, de a győri fertőzések meghiúsították a találkozót. A világjárvány nem kímélte az elmúlt hónapokban a 2012-ben és 2015-ben BL-győztes délszláv klubot sem, így a papírforma alapján a négyes döntőbe jutásra is kiváló eséllyel pályázó, most is kulcsembereit nélkülözni kénytelen Buducsnosztnak a még továbbjutást érő ötödik-hatodik hely megszerzésénél vérmesebb reményei egyelőre nem lehetnek a B-csoportban. Ugyanakkor senkinek se legyen kétsége afelől, hogy szombaton is a rá jellemző kemény, a durvaság határát is súroló kézilabdát játssza majd a Podgorica, a győrieknek minden helyzetért meg kell majd harcolniuk, mert a montenegróiak nem sok könnyű gólt engedélyeznek ellenfeleiknek. De a felesleges birkózás helyett a gyors és kreatív kézilabda sokat segíthet az ETO-nak, hogy győzelemmel fejezze be az évet.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 9. FORDULÓ
A-CSOPORT
Szombat
16.00:
Krim Ljubljana (szlovén)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Vasárnap
14.00:
Team Esbjerg (dán)–Metz (francia)
A CSM Bucuresti (román)–SG BBM Bietigheim (német) és a Vipers Kristiansand (norvég)–Rosztov-Don (orosz) mérkőzést elhalasztották.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Rosztov-Don (orosz) 7 6 1 191–175 +16 13
2. CSM Bucuresti (román) 8 5 1 2 212–198 +14 11
3. Vipers Kristiansand (norvég) 4 3 1 117–107 +10 7
4. Metz Handball (francia) 5 3 2 152–144 +8 6
5. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 6 3 3 153–157 –4 6
6. Krim Ljubljana (szlovén) 7 1 2 4 174–188 –14 4
7. Team Esbjerg (dán) 7 1 1 5 187–191 –4 3
8. Bietigheim (német) 8 1 7 221–247 –26 2

B-CSOPORT
Szombat
18.00:
Győri Audi ETO KC–Buducsnoszt (montenegrói) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Vasárnap
16.00:
Brest Bretagne (francia)–Odense (dán)
16.00: RK Podravka Vegeta Koprivnica (horvát)–CSZKA Moszkva (orosz)
A Borussia Dortmund (német)–Ramnicu Valcea (román) mérkőzést elhalasztották.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. GYŐRI AUDI ETO KC 7 5 2 237–185 +52 12
2. Brest Bretagne (francia) 8 5 2 1 240–205 +35 12
3. CSZKA Moszkva (orosz) 7 5 1 1 193–174 +19 11
4. Odense Handbold (dán) 8 5 3 223–201 +22 10
5. Buducsnoszt (montenegrói) 6 2 1 3 148–160 –12 5
6. Podravka (horvát) 6 1 5 153–193 –40 2
7. Borussia Dortmund (német) 7 1 6 185–227 –42 2
8. Ramnicu Valcea (román) 5 5 121–155 –34 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik