BL-rekord és Odense-verés: Görbicz megszerezte 1000. gólját a sorozatban!

Vágólapra másolva!
2020.10.10. 17:50
null
Görbicz Anita: az első 1000 gólos hölgy a kézilabda BL-ben! (Fotó: Török Attila)
A Győri Audi ETO KC hazai pályán 32–25-re megverte a jó erőkből álló Odensét a női kézilabda Bajnokok Ligája B-csoportjának 4. fordulójában. Immáron 41 mérkőzés óta veretlen a Győr, amelyben Görbicz Anita 1000. BL-gólját is meglőtte.


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ

B-CSOPORT
GYŐRI AUDI ETO KC–ODENSE (dán) 32–25 (16–11)
Győr,
Audi Aréna, 2631 néző. Vezette: Nastase, Stancu (románok)
GYŐR: SILJE SOLBERG – Faluvégi D. 2, V. KRISTIANSEN 7 (5), Brattset 3, E. Amorim 3, S. OFTEDAL 3, Görbicz 4 (1). Csere: Leynaud (kapus), Edwige 1, NZE MINKO 6, Fodor Cs., Anne M. Hansen 1, Lukács V. 2. Edző: Danyi Gábor
ODENSE: Wester – Quintino 4, De La Cour, Hagesö 2, Iversen 2, ABBINGH 7 (3), Kyndboel 2. Csere: Reinhardt (kapus), Wallén 1, Larsen, GROOT 4, Hald 2, Aambakk 1, Ikehara, K. Johansen. Edző: Ulrik Kirkely
Az eredmény alakulása. 4. perc: 3–1. 10. p.: 4–4. 17. p.: 9–5. 25. p.: 11–9. 33. p.: 18–11. 39. p.: 22–16. 47. p.: 25–21. 53. p.: 29–22
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 7/6, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Danyi Gábor:
– A győzelem kulcsa az volt, hogy végig csapatként játszottunk, aki pályára került, hozzátett a játékunkhoz. Nem akarok elégedetlennek tűnni, de akár nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. Az Odense védekezése néha olyan szellős volt, hogy még minket is meglepett, de ez legyen a dánok baja. Az első félidőben mi parádésan védekeztünk, a támadójátékunk végig hatvan-hetven százalékosan működött, és ez most elég volt.
Ulrik Kirkely: – Megérdemelt győzelmet aratott a Győr. Öröm volt ebben a csarnokban játszani, hiszen Dániával ellentétben itt végre lehettek nézők, és remek hangulatban kézilabdázhattunk. Tudtuk, hogy nagy nyomás nehezedik majd ránk az ETO részéről, a második félidőben néha sikerült is valami különlegessel előrukkolni, de összességében nem sikerült végrehajtani, amit elterveztünk.

A csoport másik mérkőzésén
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Brest (francia) 22–22 (12–12)

ÖSSZEFOGLALÓ

Cornelia Grootnak nagyon jól esett, hogy a bemelegítés és a bemutatás alatt is felállva köszöntötte a győri közönség, nem hiába, a 2015 és 2019 között az ETO-val háromszoros BL-győztes klasszis emblematikus figurája lett a klubnak. A holland irányítónak aztán körülbelül ennyi öröm jutott, hiszen a magyar bajnok az egész mérkőzést kontrollálva, parádés csapatjátékot bemutatva hengerelt a dán sztáregyüttes ellen.

Mintha a mérkőzés várható forgatókönyve az arcokra lett volna írva a találkozó előtt, hiszen míg a sorozat himnuszának hallgatása közben a győri játékosok széles mosollyal, önbizalomtól duzzadó attitűddel várták a kezdő sípszót, addig az Odense kézilabdázói idegesen rágták az ajkukat, vagy a feszültségtől dermedt ábrázattal bámultak maguk elé.

A csoportkör első három fordulójában végtelenül magabiztos dánok most beleszaladtak abba a csapatba, amely azért ha nagyon odateszi magát, akkor egészen biztos, hogy a világ legjobbja.

Már az első percektől minden úgy alakult, ahogy azt Danyi Gábor vezetőedző előzetesen elképzelte: gyors akciókat szinte csak a hazaiak tudtak befejezni gólokkal, míg a dánoknak folyamatosan felállt fal ellen kellett támadniuk, s ez nagyon nem ízlett nekik az Eduarda Amorim vezette védelem szorításában.

Az sem volt valószínűleg jó döntés Ulrik Kirkely vezetőedzőtől, hogy Groot csak a kispadon kezdett a vendégeknél, és a 13. percig nem is került pályára. Amikor beszállt, a Győr már üzemi hőfokon kézilabdázott és rövidesen három, majd négy góllal is vezetett. A hazai játékosok folyamatosan megtalálták a réseket a vendégek védőfalán, de távolról is veszélyesek voltak, így nem nagyon tudtak mire készülni a dánok. Az ETO remeklését a padról beszállók sem veszélyeztették, sőt Estelle Nze Minkónak lendületes játékával konkrétan főszerepe volt abban, hogy a Győr már öttel vezetett a szünetben.

A második játékrész nem sokban különbözött az elsőtől, az Odensének mindössze a félidő közepén volt egy néhány perces szakasza, amikor minimálisan reménykedhetett a visszakapaszkodásban, azonban Nze Minko, Stine Oftedal vagy éppen Görbicz Anita – aki a mérkőzésen megszerezte 1000. BL-gólját – mindig a legjobbkor nyomta vissza a víz alá a vendégeket. Láthatóan élvezte a játékot a magyar csapat, Oftedal szebbnél szebb átadásokkal találta meg a beálló Kari Brattsetet, az Odense pedig egyetlen egyszer sem került lőtávolon belülre, hiába villant néha a dánok holland klasszis tandemje, Groot és Lois Abbingh.

A hazai drukkerek fergeteges hangulatot varázsoltak a lelátóra, az utolsó percek már fiesztához hasonlítottak, a Győr markáns teljesítménnyel jelentkezett be ezen az estén a csoportelsőségre. Mindez erős üzenet a riválisoknak, és világosan látszik, hogy ebben az idényben is mekkora potenciál van az ETO-ban.

A mérkőzés végén a nagy visszatérő, Groot udvariasan mosolygott a szurkolók felé, de az, amit szeretett volna, nem valósult meg: az Odense egy pillanatig sem tudta nyomás alá helyezni a győrieket. Az igazi örömre Görbiczéknek volt okuk, akik a jövő héten ismét az Audi Arénában lépnek fel, akkor a román Valcea ellen.

Nycke Groot tudása egy picikét sem kopott (Fotó: Török Attila)
Nycke Groot tudása egy picikét sem kopott (Fotó: Török Attila)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. GYŐRI AUDI ETO KC422127–105+226
2. Brest Bretagne (francia)422116–97+196
3. Odense Handbold (dán)431117–101+166
4. CSZKA Moszkva (orosz)32182–69+135
5. Podravka (horvát)31282–95–132
6. Borussia Dortmund (német)31282–98–162
7. Buducsnoszt (montenegrói)41391–106–151
8. Ramnicu Valcea (román)3362–88–260

PERCRŐL PERCRE!


30. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

29. perc Leynaud véd, Lukács kontrázik, 32–24. Quintino is eredményes még a végére.

27. perc Oftedal remek passzát Nze Minko gólra váltja, 31–24! Reinhardt kapus három ziccert is fog egy perc alatt az Odense kapujában, most Kristiansenét. Meg Oftedalét.

26. perc Időkérés. A Győrnek az utolsó.

24. perc Így pláne, Abbinghra ráérzett Leynaud. Gólpárharc Oftedal és Aambakk között, 30–23. Haldnak ad Aambakk egy gólpasszt aztán.

A hivatalos nézőszám: 2631.

22. perc Kristiansen nagy formában, átlövésből 28–22. Egészen Görbicz szélsőgóljáig… Ez meglesz, ez a meccs meglesz.

20. perc Elrontja az Odense, passzhiba. Oftedal is elrontja, Hald nem, majd véd szépen Johansen lövésénél Leynaud!

19. perc Nze Minko kiharcol egy hetest, Kristiansen jobbal szétlövi a bal felsőt. 27–21!

17. perc Hansen a jobb felső mellé lő aztán a kilencesről. Belemenés Hagesőtől, szép szélsőgól Lukácstól, Oftedal-passzból. 26–21

16. perc Majdnem passzív már, Wallén lövése becsúszik a bal alsóba, 25–20. Hansen sokadik hibája, Iversen ki is használja a kontra során a lépéshibát.

12. perc Nyolc nyolc a második félidő, Abbingh lövése sem változtat ezen, mellé. Lukács megment egy kipattanót, Görbicz a keresztpassz után beugrik balról, jobbal szépen, lágyan emel a bal felsőbe. 25–19! Aztán hibák itt és ott.

10. perc Oftedal és Bale azonban ismét remekül működik együtt, Larsen pedig kettőperces kiállítás árán sem tudja megakadályozni utóbbi gólját. Groot emelését a kapuba vágja Iversen, Nze Minko válaszol, kapuscsere a Győrben.

9. perc Időkérés az Odensétől. Hatásos megbeszélés, Groot betalál, szép lövőcsel után, 22–18.

7. perc Lukács mosolya csodaszép, de nem őszinte, kettő perc és kettős emberhátrány. Kyndboel-góllal, 21–16. Oftedal passzát Dale nem hibázza el, örül a stadion! Nem sokáig, csak az újabb Groot-gólig.

6. perc Nze Minkónak a negyedik, a szünet után a harmadik. Aztán két perc neki, büntető az Odensének. Abbingh is formában, 20–15. De Görbicz feldobja Amorimnak kínai figurára, csodagól újra!

5. perc Oftead passzát Nze Minko értékesíti, előtte nagyot védett Solberg. Abbingh lendületben, a hatodik gólja. 19–14.

3. perc Mondjuk mi, de Groot nem így véli, Amorim meg a kapusba lő hétről. Iversen nem hibázott: 18–13, két gól emberhátrányból, ezek a dánok! (És a dánok légiósai!)

2. perc Solberg véd egy hatamasat, két perc a másik oldalon, Larsennek. Nze Minko ziccert értékesít, eldőlni látszik, 18–11.

1. perc Kari Brattset Dale kiharcol, Kristiansen értékesít egy hétméteres. 17–11

1. PERC FOLYTATJUK!

Fottás: ehfcl.com
Fottás: ehfcl.com

Groot azt is kifejtette, hogy nem feltartott kézzel jönnek az ETO-hoz, nyerni szeretnének, illetve azzal már elégedett lenne, ha végig nyomás alatt tudnák tartani a magyar csapatot.

„Nagyon bíztam benne, hogy összesorsolják a két csapatot, már csak azért is, mert szeretnék újra találkozni mindenkivel, jó lesz az Audi Arénába belépni, átélni a fantasztikus hangulatot, ami ott van – mondta a holland klasszis. – Tudom, sajnos ez most a koronavírus miatt valószínűleg nem lesz ugyanaz, ám ettől még jó újra Győrbe utazni.”

A szombati összecsapás előtt az ETO korábbi emblematikus játékosa, az Odense jelenlegi vezére, Cornelia Groot hosszabb interjút adott a Győr klubhonlapjának.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Amorim elkapkodja a támadást, Groot így még kiharcolhat egy időntúli hetest. Kapuscsere, Leynaud... De Kyndboel nem kegyelmez.16–11!

28. perc Edwige centerezése a bal felsőben, alakul ez! Solberg véd még egyet a végére. Hansen megszerzi első gólját, 16–0.

26. perc De csak egy Kristiansen-hetesig, négygólos, a mezőny legeredményesebbje. Belejön Nze Minko is, átlövéssel 14–10.

25. perc Ők meg Oftedallal, lövőcsel balra, két hosszú lépés jobbra, visszahúzva a labdát a másik oldalra, mestermunka! Hagesö kiharcol, Abbingh értékesít egy hetes, 12–10.

23. perc Hansen kiharcol egy hétméterest, Kristiansen jobbal a jobb felsőbe lő, de Hagesővel nem bírunk. 11–9

21. perc Újabb támadóhiba az északiaknál, Minko lövése is a kapusé azonban, szép egyéni megmozdulás után. Groot lövését blokkolja Dale, Abbingh azonban a rövid felsőbe lő jobbal 8-ról. 10–8

20. perc Aztán egy szép átlövés Groottól, rossz átadás Amorimtól, ám Oftedal jól védekezik. 10–7

19. perc Időkérés a vendégektől.

18. perc Kristiansen-kapufára Abbingh-gól, de Faluvégi a következő helyzeténél már nem hibázik, jobbról ballal a kapuba varázsolja a labdát. 10–6

16. perc Ó, micsoda gól, Ofedal maga mögött passzol a 9-esnél hátrafelé, Dale meg beugrásból eredményes. Groot elrontja a kontrát, őt is megzavarta ez a csodagól. Kimegy a labda, visszaadják a nézők, mehet a játékszer egyből fertőtlenítésre. Ah, koronás idők...És egy szép Amorim-átlövés a bal felsőbe, abszolúte védhetetlen. 9–5

15. perc Időkérés.

15. perc Egy nagy és egy óriási védés Solbergtől, majd ziccert fog, de Oftedal elrontja az első, Faluvégi a lécre teszi a másik magyar támadást.

13. perc Görbicz kissé balról jobbal a bal felsőbe lő, a 10. idénybeli BL-gólja. 6–4, egy ideig, Hagesö gyorsan szépít, Oftedal azonban kihasználja a vendégkapus bakiját. Sok bravúr után potya, kapussors. 7–5!

11. perc Kétszerindulásra (Hagesö) üres kapus Kristiansen-gól, 5–4. Solberg védése után ziccerből a másik kapust találja el Dale, meglökték, de nincs büntető.

9. perc Kristiansen hetese a helyén, 4–3. Nem sokáig, de aztán kiáll Wallén, Oftedal ellenben ziccert ront. 4–4

8. perc Amorim lövése a kapusé, Quintino balról ballal most a rövid sarokba lő, cselesen. 3–3!

7. perc De la Cour passzát Quintino jobb szélről ballal felvarrja a túlsó felsőbe, a balon Görbicz a kapufára lő az ellentámadásból. 3–2

5. perc Iversen könnyű lövést ront el a győri kapu előtt, Kristiansen lövése a kapusé, Amorimot ellökik, újabb hétméteres! Görbicz bevetődve a kapufára lő, a bal felső mellett.

4. perc Kristiansen ment gyönyörűen egy vendégkontra során, de sárga lap. Talán így is megérte, De la Cour lövése pocsék, Oftedal kiharcol egy hétméterest a magyar támadásból. Görbicz Anita a bal felsőbe lő, ez az 1000. BL-GÓLJA!

2. perc Átlövésből azonnal szépít Quintino, Amorim balról jobbal egy indulócsel után a bal sarokba lő. 2–1!

1. perc Blokkolt vendéglövés, szélsőgól a Győrnél, Faluvégi!1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat zöld-fehér mezben és zöld nadrágban, a vendégek rózsaszín mezben és fekete nadrágban. Groot a kispadon kezd.

Nincs koronavírosunk és nincs sérültünk sem – kezdte Danyi mester a mérkőzés előtti interjút a lényeggel.

Jó lenne, ha szombaton a vereség is ugyanígy tenne, azaz az Odense győzelmi sorozata szakadna meg a csoportrangadón, és Cornelia Groot jellegzetes mosolyát csak a mérkőzés előtt, a visszatérés örömének pillanataiban látnánk.

„Sokan kérdezték már tőlem, mekkora hátrányt jelent, hogy »Nycke« ismer minket, a módszereimet, a játékunkat, de azt sem szabad elfelejteni, hogy előttünk sem számítanak titoknak az ő erényei, esetleges gyengéi. Fontos, hogy ne engedjük kibontakozni, jól játszani, mert nyilvánvalóan még mindig a topkategóriába tartozik” – magyarázta a Győr trénere.

Persze a nagy visszatérőnél, Grootnál azért illik elidőzni, hiszen a holland irányító 2015 és 2019 között mégiscsak nyert három Bajnokok Ligáját, négy magyar bajnoki címet és három Magyar Kupát zöld-fehér színekben.

„Nem szeretnék tiszteletlen lenni a Siófokkal és a Bresttel, ezért úgy fogalmaznék, eddig ez lesz a legkeményebb rangadónk az évadban, amelyet hazai csarnokban játszunk – mondta óvatosan Danyi Gábor, a győriek mestere. – Sokan csak volt holland játékosunkkal, Corne­lia Groottal és az ő képességeivel azonosítják az Odensét, de baklövés lenne, ha mi is így közelítenénk, hiszen a dánok csapatként bombaerősek. Klasszis szélsőik vannak, Groot kvalitásait nem kell bemutatni, és a kapuban, beállóban és átlövő posztokon is minőséget tudnak felmutatni. Fontos lenne nálunk a jó kapusteljesítmény, határozottan, keményen kell védekeznünk, és szeretnénk a ránk jellemző gyors kézilabdát játszani. Csapatként kell megtörnünk az Odensét, és felálló fal elé kell kényszerítenünk, ha támad.”

Az ETO rekord hosszúságú veretlenségi sorozatot tudhat magáénak az elitligában, a futó évad eddigi három fordulója után mégsem vezeti saját nyolcasát, hiszen a horvát Koprivncia hazai legyőzése mellett a francia Brest és az orosz CSZKA Moszkva otthonában is döntetlenre végzett, ami egyelőre csupán a negyedik helyhez elég. Hogy ki az éllovas? Éppen a győriek szombati ellenfele, a dán Odense, amely eddig makulátlan mérleggel menetel, igaz, sorsolása közel sem volt olyan nehéz, mint a magyar bajnoké.

Szombaton a Győr megmutathatja, ki az úr a házban, pontosabban a Bajnokok Ligája B-csoportjában.

Rangadóra készül az elitsorozatban a címvédő, az immár 40 mérkőzés óta veretlen Győri Audi ETO KC, amely a Cornelia Groottal felálló Odensét fogadja.

A németek és a hollandok felkészülési mérkőzésen Henk Groener együttese bizonyult jobbnak két góllal. A német kapitány kedden még úgy nyilatkozott, a ferencvárosi Emily Bölk karanténban van, ugyanakkor Julia Behnkéről meglepő módon azt közölte, remélik, később még tud csatlakozni. A hollandoknál a ferencvárosi Angela Malestein kétszer talált be, a siófoki Danick Snelder ugyancsak két gólt lőtt, Laura van der Heijden egyszer volt eredményes.

A franciák a sérülések és a koronavírus-járvány miatt nem a legerősebb felállásában szereplő Montenegrót ütötték ki, Estelle Nze Minko három gólt lőtt.

A norvégok sikerében főszerepet vállaltak a Győri ETO játékosai: a meccs legjobbjának is megválasztott Stine Oftedal hét kísérletből hatszor volt eredményes, nála többször csak klubtársa, Kari Brattset talált be, a beálló nyolc helyzetéből hetet gólra váltott. A kapuban Silje Solberg parádézott, a mezőnyben Veronica Kristiansen két gólt lőtt. A korábbi győri Nora Mörk négy góllal tért vissza. A dánoknál ez volt Jesper Jensen bemutatkozó mérkőzése a kispadon.

Csütörtökön több női kézilabda-válogatott is mérkőzést játszott. A Golden League keretén belül a norvégok a dánokat, a franciák a montenegróiakat győzték le.

Ez történt legutóbb. Végletekig kiélezett mérkőzésen a Győri Audi ETO KC döntetlent játszott Brestben a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában. A hazaiak alig hét perccel a vége előtt még öt góllal vezettek, innen állt fel a Győr, és mentette döntetlenre a meccset, így tovább nyújtotta veretlenségi sorozatát a BL-ben.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A GYŐRI ETO–ODENSE BL-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik