Oftedalék alig több mint négy hónap után újra összecsapnak a Bresttel (Fotó: Török Attila)

 

A sorsoláson először a Győri ETO-t húzták ki, majd az FTC által a csoportkörben kétszer is megvert Vipers Kristiansandot – a magyar és a norvég csapat azonban nem egymás mellé, hanem két külön ágra került az izgalmak fokozása érdekében. Harmadikként került elő a Brest neve, így a francia együttes lesz az ETO ellenfele a fináléba jutásért. Ezzel egy időben az is eldőlt, hogy a Vipers a négyes döntőben újonc CSZKA Moszkvával küzd meg az elődöntőben.

A Győr és a Brest a Bajnokok Ligája mostani kiírásában azonos csoportban szerepelt, s mind a kétszer döntetlenre végzett egymással: Franciaországban tavaly szeptemberben 25–25-ös, Győrben idén januárban 27–27-es eredmény született. 2020 telén is megmérkőzött a két együttes, akkor az ETO idegenben egy góllal nyert (29–28), Győrben azonban nem bírt a franciákkal (27–27). A két csapat eddig összesen hatszor játszott egymással a Bajnokok Ligájában, a mérleg három győri siker mellett három döntetlen.

A Brest legeredményesebb játékosa a sorozatban a korábban Győrben is szereplő jobbátlövő, Ana Gros. A nyártól a CSZKA Moszkvát erősítő szlovén 118 találattal vezeti a BL góllövőlistáját. Az egyszeres francia bajnok, kétszeres Francia Kupa-győztes Brest negyedszer vesz részt a legrangosabb európai klubsorozatban, eddigi legjobb szereplése a negyeddöntő volt az elmúlt idényben, de akkor a koronavírus miatti törlés következtében nem volt lehetősége harcba szállni a final fourért.

Az ETO norvég beállója, Kari Brattset elmondta: mivel a mostani idényben már kétszer találkoztak a Bresttel, tudják, hogy nagyszerű csapatról van szó, és nagyon kemény mérkőzés vár rájuk. „Két éve várunk az újabb négyes döntőre, keményen dolgozunk, készen állunk, és mindent megteszünk a sikerét” – tette hozzá.

„Komoly játékerőt képvisel a Brest csapata, ezt megtapasztaltuk az idén, hiszen kétszer is találkoztunk már velük és mind a kétszer döntetlen lett a találkozó végeredménye. A Brest minden poszton két kiváló játékossal rendelkezik. Úgy gondolom, hogy jelenleg a legjobb francia együttes. De nekünk magunkra kell figyelnünk, megvan a célunk, idén is meg akarjuk nyerni a BL-t. Ezért dolgozunk nap mint nap” – tekintett előre Danyi Gábor, a Győr vezetőedzője. 

A másik ágon a Vipers és a CSZKA Moszkva most először találkozik egymással a nemzetközi kupaporondon.

A budapesti final four elődöntőire május 29-én, szombaton, a helyosztókra (a bronzmeccsre és a döntőre) 30-án, vasárnap kerül sor. Az eddigi tapasztalatok alapján nagy esély van rá, hogy a Győr a korábbi elődöntőt játssza, de erről az európai szövetség később ad tájékoztatást.

Az ETO 13. alkalommal jutott a legjobb négy közé a BL-ben, 2007 óta ez csak egyszer, 2015-ben nem sikerült neki. A fináléba nyolcszor került be, amit ötször nyert meg. A győriek rekordot jelentő, 55 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhetnek a BL-ben. Ebben az időszakban 48 győzelem és hét döntetlen a mérlegük.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A NÉGYES DÖNTŐ PROGRAMJA (BUDAPEST, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA)
ELŐDÖNTŐ
(május 29., szombat)
GYŐRI AUDI ETO KC
–Brest Bretagne Handball (francia)
Vipers Kristiansand (norvég)–CSZKA Moszkva (orosz)
Az egyik elődöntőre 15.15-től, a másikra 18 órától kerül sor, de az EHF csak később ismerteti, hogy melyik elődöntőt rendezik előbb, és melyiket később.

HELYOSZTÓK (május 30., vasárnap)
15.15:
bronzmérkőzés
18.00: döntő