Bombagólok, idegőrlő hajrá: a legvégén egyenlített a Rosztov ellen a Fradi

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2022.02.05. 15:50
A női kézilabda Bajnokok Ligájában a Ferencváros Érden 25–25-re végzett a Rosztov-Donnal. A Fradi közel állt a bravúrgyőzelemhez, végül egy pontot megmentett a hajrában.
Micsoda mérkőzés volt! (Fotó: Dömötör Csaba)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Micsoda mérkőzés volt! (Fotó: Dömötör Csaba) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 12. FORDULÓ
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–ROSZTOV-DON (orosz) 25–25(13–13)
Érd, 1800 néző. V:
Hrisztidi, Papamattheu (görögök).
FTC:
JANURIK – Malestein 5 (3), Klujber 3, Kisfaludy 1, Csiszár-Szekeres, E. Bölk 2, MÁRTON G. 4. Csere: Suba (kapus), Grbics 2, Sirián, Szucsánszki, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 7, Stolle 1, Hársfalvi. Edző: Elek Gábor
ROSZTOV:
Gabiszova – Kuznyecova, MANAGAROVA 7, Zaadi 6 (3), Edwige, Bobrovnyikova, KOZSOKAR 5. Csere: Lagina (kapus), FROLOVA 4, Borscsenko 3, Szeny, Zelenkova. Edző: Per Johansson
Az eredmény alakulása.
5. perc: 2–2. 10. p.: 4–4. 16. p.: 7–5. 21. p.: 10–8. 26. p.: 11–12. 34. p.: 16–13. 44. p.: 18–18. 49. p.: 20–21. 53. p.: 21–23. 57. p.: 23–23.
Kiállítások:
6, ill. 4 perc
Hétméteresek:
3/3, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor: –
Mindkét csapat gondokkal küszködve érkezett a mérkőzésbe. Hatalmas csatát vívtunk a hihetetlen közönségünk előtt. Borzasztóan hullámzott a meccs, mindkét együttes elkövetett buta hibákat, ami a pillanatnyi állapotnak tulajdonképpen megfelel mindkét félnél.
Per Johansson:
– Több problémával kellett megküzdenünk az elmúlt hetekben, nehéz helyzetben voltunk, éppen ezért rendkívül elégedett és büszke vagyok csapatom teljesítményét látva. Kezdettől fogva kiegyenlített mérkőzés volt és természetesen kicsit csalódottak vagyunk, hogy a végén nem szereztük meg a győzelmet, a döntetlen ugyanakkor igazságos eredmény.

A csoport másik szombati mérkőzésén
Buducsnoszt (montenegrói)–Esbjerg (dán) 25–36 (13–14)

ÖSSZEFOGLALÓ

Két idegenbeli vereség után nagy szüksége volt az FTC-nek a sikerre a rivális Rosztov-Don ellen, ezzel ugyanis még a második helyről sem kell lemondania.

Rossz hírt jelentett, hogy Julia Behnke és Bíró Blanka is térdműtéten esett át, márpedig az ő pótlásuk nem volt könnyű feladat. A hazai mezőnyből sikerült igazolni a két posztra, Sirián Szederke és Suba Sára érkezett a Népligetbe, utóbbi kölcsönben volt az MTK-nál. A Rosztov is problémákkal küzdött az elmúlt időszakban, koronavírus-fertőzés miatt például csak az utánpótláscsapatával állt ki a CSZKA elleni orosz bajnokira, és a pályafutását szüneteltető Anna Vjahireva mellett Anna Lagerquist és Viktorija Kalinyina sem jött el Érdre.

Érdekes felállásban kezdett a Rosztov, a jobbszélső Julija Manaharova játszott jobbátlövőt, míg az ő posztjára a jobbkezes Polina Kuznyecova került. Manaharova ugyan nem átlövőalkat, de lábbal rendkívül gyors, ezt már az első orosz gólnál bizonyította, amikor egyből bebújt a résen.

Védekezésben Kuznyecova jött ki zavaróba, a nyáron Brestbe távozó Itana Grbics révén azonban többször is át tudta játszani a Fradi, és 4–2-re fordított. Krisztina Kozsokar jól használta ki a helyzeteit a szélen, így tartotta a lépést az orosz csapat, ettől függetlenül a többiekkel szemben Janurik Kinga több szép védést is bemutatott (az első húsz percben negyven százalékon állt), és ferencvárosi társai is hatékonyan és agresszívan védekeztek.

Szöllősi-Zácsik Szandra góljai adtak új lendületet a Fradinak, a túloldalon viszont Jaroszlava Frolova egy az egyben többször is megverte a védőjét. A Rosztov fordítani is tudott a szünet előtt, a félidőben azonban 13–13 volt az állás. Az oroszoknál Eduarda Amorim pályára sem került, és Anna Szeny is elsősorban védekezésben kapott szerepet, valamint beállóban próbálta tehermentesíteni Béatrice Edwige-t.

Szöllősi-Zácsik találataival hármas sorozattal kezdte a második játékrészt az FTC, utána azonban több pontatlanság is becsúszott a játékába, így nem sikerült jobban ellépni, hanem a kapusukat lehozva támadó oroszok egyenlítettek helyette.

Az FTC üres kapus kísérletet rontott, Manaharova pedig fordíthatott volna a vendégeknek, de Janurik nagyot védett. A jobbszélső később hetest harcolt ki, és Grace Zaadi abból már a Rosztovot juttatta előnyhöz.

Az utolsó hét percet mínusz kettőnél, ráadásul emberhátrányban kezdhette a Fradi, de sikerült újra egálra feljönni. Zaklatott hajrá következett, játékvezetői tanácskozás után megadott orosz hetessel, kölcsönös labdaeladásokkal, amelynek végén Angela Malestein büntetője egy pontot ért az FTC-nek (25–25).

Az egymás elleni eredményben jobb a Fradi a Rosztovnál az idegenbeli győzelem miatt, ennek még akár lehet jelentősége a végelszámolásnál. Ha a hátra levő két meccset megnyeri a magyar csapat a Dortmnd és a Podravka ellen, a harmadik helynél aligha végezhet hátrébb.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Team Esbjerg (dán)121011355–289+6621
2. Rosztov-Don (orosz)12813323–284+3917
3. Brest Bretagne (francia)1284346–308+3816
4. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA12633322–3220 15
5. CSM Bucuresti (román)1165307–282+2512
6. Borussia Dortmund (német)12417340–342–29
7. Buducsnoszt (montenegrói)12111276–356–802
8. Podravka (horvát)11110263–349–862

 

PERCRŐL PERCRE


Az izgalmas hajrában megszerezte az 5500. BL-gólját is a Fradi. A szakértők szerint ez egy győzelemmel felérő iksz, mert ha a papírforma-eredmények érvényesülnek, akkor a harmadik helynél lentebb már nem végezhet az FTC. A Dortmunddal és a Podravkával találkozik még.

Forrás: ehfcl.eurohandball.com
Forrás: ehfcl.eurohandball.com

60. PERC EZZEL VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Márton lövését fogja a kapus Zácsik passza után, de hetes! MALESTEIN ballal a jobb alsó sarokba lő, 25–25!

60. perc Még egy-egy támadás lesz a jelek szerint, keményen védekezik a Fradi... Zaadi így átlövésből lő a bal felsőbe... 24–25!

59. perc Orosz időkérés.

59. perc Zácsik passzát Márton a bal szélről jobbal visszahúzza a jobb, azaz a rövid alsó sarokba, egyenlő!

59. perc BÖLKÖT LERÁNTJÁK, ÉS MANAGAROVÁÉ A LABDA, ÉS TOVÁBB... Szerencsére elveszíti a kapu előtt a szélső, ilyen a sors keze.

58. perc Kisfaludyt leterítik, de csak szabaddobás. És az utolsó magyar időkérés. 23–24-nél.

A közönség tüntet, de hátha elolvassa valaki gyorsan ezeket a sorokat.

58. perc Borscsenko kiharcol egy hetest, könnyű síppal megítélve. Kapuscsere, jő Suba. Zaadi lövése a lécról a gólvonal mögé pattan, sajnos ez bent volt. Videózás nincs.

57. perc Zácsik kipihente magát, átlövésből eredményes, egyenlő!

56. perc Kuznyecova bombája a lécen csattan, Managarováé a kipattanó... de a vonalra lép!

56. perc
Zaadi elrontja a kulcspasszt, Bölk visszatér, de Grbics sokadik átlövése is rossz ma!

55. perc Malestein kiharcol egy hetest, és be is vágja a bal felsőbea labdát! 22–23!

54. perc Zaadi passza jó Borscsenkónak, Janurik nem tudja védeni a ravasz pörgetést, Bölknek meg két perc, jogos.

Ő angolul, Zaadi francia-angol keveréknyelven beszél. Davaj – zárja le a mester a disputát.


53. perc Johansson is így gondolja, mert időt kér.


52. perc Managarova a jobb szélen... kitalálják. Klujber lövése meg a kapusé. Kulcspillanat?

51. perc Szenynek két perc ütésért, Zácsik keresztpassza után Márton eredményes a bal szélről, beugrásból. 21–21!

50. perc Stolle lövése nagyon gyenge, Lagina köszöni szépen.


49. perc Hársfalvi a kapusba lő bal szélről, majd összehoz egy hetest Managarova ellen. Márton a pályán ismét. Zaadi a bal felsőbe lő.

47. perc Stolle első villanása, átlövésből eredményes ballal a szaggatottról. JANURIK, JANURIK, Borscsenko feladja kínai figurára Managarovának, de fogja a bombát Janurik. Zácsik sokadszorra ront elöl, Managarova a hatosig kocoghat, ezt már nem rontja el. 20–20

46. perc Jön is a büntetés jobbról Managarovától, Márton látványosan nem bír vele. Hársfalvi a pályán. Rossz a támadás, Managarova bevetődik... de nem tud kifogni Janurikon!

45. perc Bölk fogta a mondanivalót (mármint Elek mesterét), bátran betör, és a kapus dereka mellett bedobja a kapuba a labdát. Szeny pocsék passza és Bölk labdaszerzése után Zácsik nem talál be az üres kapuba a felezőtől...

MÉRFÖLDKŐ. Ha belövi ma a Fradi a 24. gólját, matematikailag nyer ugyebár... És megszerzi az 5500. gólját a sorozatban, negyedikként a Győr, a Krim és a Buducsnoszt után.

Elek nagyon mérges most.

44. perc Managarova lő ismét gólt a szélről, Janurik beleért, de hiába. Magyar időkérés, 18 egyenlő.

42. perc Zaadi feladja a labdát Frolovának, tökéletes az átlövés! Frolova: 4/4. Klujber ellenben helyzetet ront, szerencsére Zaadi dettó! Őt is meglepte a pocsék védekezés, segített az érdi kapufa is.

41. perc Ez nagyon kellett Kisfaludynak, labdát szerez, majd üres kapura eredményes a saját hatosa elől! 18–16!

40. perc Két hazai rossz támadás közben a jobb szélről eredményes Managarova.

A Rosztov 23.5 gólt kapott meccsenként eddig, idénybeli BL-rekord!

39. perc Grbics átlövése sem az igazi.

39. perc Az olimpiai bajnok Szeny megvillan, de a pattintott átlövést eléri a bal felső előtt Janurik.

37. perc Márton megvillan ismét, jobbal a bal szélről a túlsó felsőbe pattintja a labdát.

36. perc Grbics eladja, Managarova köszöni szépen. 16–15

34. perc Már passzív, de Zaadi a földről nyolcról jobbal a bal alsóba lő. Ami szép, az szép.

33. perc Zácsik remekül védekezik Frolovával szemben, először lehet háromgólos hazai vezetés. Zácsik megoldja, micsoda forma! 6 lövés, 6 gól.

31. perc Zácsik, majd Klujber szép góljával, átlövésből. 15–13!

31. PERC FOLYTATJUK!

A Fradi odahaza veretlen a sorozatban, de előző 4 meccséből 3-at is elbukott!


Forrás: ehfcl.eurohandball.com


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc
Időntúli szabaddobás még az oroszoknak, Zelenkova ballal a szaggatottról a sorfalba lő.

30. perc Bozsokar balról most ejt, bejön neki. Klujber ballal a földről, tíz méterről félmagasan a jobb sarokba varázsolja a labdát. 13–13!

29. perc ZÁÁÁCSIIIIK! Hát ilyen nincs, védhetetlen gól nyolc méterről a bal felső sarokba, jobbal. ELKÉPESZTŐ!

28. perc Janurik véd nagyot Boescsenko bevetődésénél, magyar időkérés.

26. perc Csiszár-Szekeresnél belemenést fújnak, tévesen, Borscsenko a bal szélről beugrik, és a léc alá ló. 11–12!

25. perc Márton Grétának két perc, és gól a gól is Frolova betörése után. 11–11

24. perc Frolova zseni, bal szélről cunderezik egyet. Egyenlő. De csak amíg Malestein be nem ugrik a hatosról kissé jobbról egy visszalopott labdával.

23. percBorscsenko kilencről lő nagy gólt, fel sem ugrott. 10–9. Időkérés a vendégektől egy rossz magyar attak után.Johansson angolul tart "fejtágítót".

22. perc Janurik védi Managarova ziccerét! De övék a labda. Az egykori érdi kapus ma duplán hazai pályán véd.

21. perc Frolova lábbal követhetetlen, de szemmel is nehezen, betörésből eredményes. Zácsik dettó!

20. perc De emelkedik Zácsik is, a nézők vérnyomása is, mert jobbal ismét a bal felsőbe lő!

19. perc Frolova nagyon gyors, hetes. Csak lerántani tudják. Zaadi lövését védi Janurik, de emel aztán a francia... 8–7!

18. perc Klujber a védekezésben is klasszis. De Kisfaludy ismét ziccert ront a hatosról!

17. perc Frolova ütemtelen lövése meglepi a hazaiakat, kicsit aztán Zácsik is meglep mindenkit, átlövésből őrületesen nagy gólt lő 9 méterről a bal felső sarokba!

A nyitott orosz védelem átka.

15. perc Eközben a pályán Janurik és Gabisova is véd egy-egy nagyot, Klujber meg átrohan a pályán, 7–5!

Eközben az ellenfél mestere... Per Johansson.



14. perc Bölk nyakon kapja ellenfelét, nincs kiállítás. A görög-magyar barátság a maximumon ezen a percekben... Janurik meg megfogja Bobrovnyikova átlövését!

13. perc Bölk ugyanonnan eredményes egy orosz belemenés után, de felugrásból. Csiszár-Szekeres megússza sárga lappal a lerántást.

12. perc Zaadi ismét nagy ívben emelt oda a szélsőnek. Márton összeszed egy lecsorgót, és a bal szélről eredményes. Nagyon kellett!

11. perc Márton a védekezésben is ügyeskedik, átlövésből eredményes balról. Kozsokar meg a szokott módon és helyről...

10. perc Zaadi jobbal a bal alsóba lő. 4–4

10. perc Kisfaludynak
kettő perc, az oroszoknak meg hetes. Fantom típusú...

9. perc A bal szélről Kozsokar ismét nemes egyszerűséggel talál be. Grbics passzával bevetődik Kisfaludy... véd a kapus!

8. perc Zaadi eladja, de már egyenlő a létszám. Malesteinnek mindegy, kiharcol egy hetest. És ballal a jobb felsőbe lő, egy lóba után. 4–2!

6. perc Végre jó a védekezés... de rossz a támadás.

5. perc Kozsokar a bal szélről egyenlít, Grbics eredményes viszonylag távolról, Kisfaludy önfeláldozó labdamentése után. Két perc Bobrovnyikovának.

Remek a hangulat, közel 2000 néző, közel telt ház.

4. perc Grbics passzából jobbról Malestein irgalmatlan nagy gólt szór a léc alá, pattintott lövéssel. 2–1

3. perc Grbics egyenlít remek csel után, betörésből, be sem kellett ugornia. Ugrik a közönség, talpra, mert Janurik hatalmasat véd, majd hatalmasat véd egy-egy ziccernél! 1–1

2. perc Bölk eladja, de Zaadni ziccerét fogja Janurik.

1. perc Kisfaludy jól védekezik, de azán nincs ellenszer Managarova bevetődésére.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak zöld mezben és fekete nadrágban, a vendégek fehérben mezben és fekete nadrágban.

Sosem volt ilyen sérülésem, nem tudom mihez hasonlítani. Megfogott, letört, amikor hívtak az eredménnyel, rossz volt az az este nagyon, de most már csak arra gondolok, hogy minél gyorsabban visszatérjek a pályára. BÍRÓ Blanka, az FTC kapusa.

Nagyon meglepett a megkeresés, de átgondoltam minden szempontot, és úgy érzem, ez jó lehetőség, hogy tovább fejlődjek, tapasztalatot szerezzek. A Fradi ellen sokszor játszottam már, mindig jó hangulatú mérkőzések voltak, örülök neki, hogy a következő hónapokban a csapatot segíthetem céljai elérésében a hazai és a nemzetközi porondon. SIRIÁN Szederke, az FTC beállója.

Kettős érzések vannak bennem, hiszen nagyon sajnálom Bíró Blankát a sérülése miatt, közben pedig izgatottan várom a következő időszakot. Meglepett és nagyon hirtelen jött a hír, hogy visszakerülök a Fradihoz. Ismert közegbe érkezem, ebből a szempontból nincs nehéz dolgom, nagyon remélem, hogy tudok segíteni a csapatnak. SUBA Sára, az FTC kapusa.


A két BL-nyolcas első két-két helyezettje automatikusan bejut a negyeddöntőbe, a csoportok harmadik–hatodik helyezettjei oda-visszavágós párharcot vívnak egymással a nyolc közé jutásért, a harmadikok a másik csoport hatodikjával, a negyedik helyezettek pedig a másik csoport ötödikjével.

„Mindhárom mérkőzésnek úgy vágunk neki, hogy mindent beleadunk – folytatta Janurik. – Esbjergben és Brestben nem sikerült, de most már csak az lebeg a szemünk előtt, hogy hat pontot szerezzünk, semmi sincs még veszve. Ennek szellemében tesszük a dolgunkat. Nagyon erősek az oroszok, gyors szélsőkkel, minden játékelemre oda kell fi gyelünk, a legfontosabb azonban – ahogyan mindig – a védekezés lesz. El kell hinnünk, hogy sikerül, meg tudjuk csinálni és nyerhetünk, mert szerintem ebből a szempontból a legutóbbi meccseken volt problémánk. Teljesen mindegy, ki az ellenfél és milyen játékosai vannak, ha csapatként együttműködünk, azt nyújtjuk, amit tudunk, önbizalommal telve, akkor nem lesz gond. Az őszi, Rosztov elleni idegenbeli meccs az élő példa, hogy tényleg sikerülhet, akkor is voltak hiányzóink, mégis két ponttal tértünk haza. Arra a játékra is alapozva igyekszünk építeni a jó elemekre és javítani a hibákon.”

A csoport végeredménye szempontjából kulcsfontosságú rangadó vár a ferencvárosiakra, a negyedik, illetve az annál is előkelőbb pozíció biztosítása érdekében a rosztoviak, a horvát Koprivnica és a német Dortmund elleni hátralévő három csoportmeccsen minél több pontot kell szerezniük.„Nagyon nehéz mérkőzés lesz a Rosztov elleni – szögezte le Janurik Kinga, az FTC válogatott kapusa, aki hétfőn és kedden Márton Grétával, Klujber Katrinnal, illetve Kovács Anett-tel együtt a nemzeti csapat miniösszetartásán vett részt. – Bíró Blanka és Julia Behnke sincs, de ezt a helyzetet próbáljuk minél nagyobb motivációval átvészelni, értük is harcolunk és küzdünk, én is még inkább odateszem magamat. Blani bármikor, bármiben ott volt mellettem és segített, ez fordítva is igaz. Érkezett Suba Sára, remélem, tud segíteni, és a kapusedzőnk, Duleba Norbert is mellettünk van, ő minden edzésre és meccsre felkészít, energiát ad, Bíró Blanka sérülésekor is próbált nyugtatni – jó kezekben vagyok, nem izgulok.”

A DÁN ESBJERG ÉS A FRANCIA BREST elleni fájdalmas vereség után szombat délután Érden újabb fontos rangadó vár a Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencváros női kézilabdázóira az orosz sztárcsapat Rosztov-Donnal szemben.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–ROSZTOV DON MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik