Női kézi BL: eddig biztató a Fradi és a Győr menetelése

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.11.22. 09:27
null
Jól zárt a győri védelem az első nyolc csoportmeccsen, az átlagban kapott 24 gól kiemelkedő mutató a Bajnokok Ligájában (Fotó: Árvai Károly)
Az ETO-t megszorongatni sem tudták az első nyolc csoportmérkőzésen, és a bajnoki címvédő Ferencváros is dicséretesen teljesített a nagy nyomás közepette. Skaliczki László   mesteredző, a Nemzeti Sport állandó szakértője értékelte a két csapat eddigi teljesítményét.

 

Túlzás nélkül állíthatjuk, mindkét magyar induló, a Ferencváros és a Győr is nagyszerű őszt produkált a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásában. A bajnoki címvédő FTC az első hét fordulóban megőrizte a veretlenségét, először éppen legutóbb, a román CSM Bucuresti otthonában maradt alul. A fővárosiak az orosz Rosztov-Don, a francia Brest és itthon a bukarestiek ellen is egy góllal győztek, illetve a német Dortmunddal és a dán Esbjerggel szemben kiharcolt döntetlen során is jól bírták a kritikus hajrát, tehát sokáig fizikailag és mentálisan is erőt mutattak az elitsorozatban. Ugyanakkor az is tény, hogy éppen a múlt heti két utolsó vesztes találkozón, a győri bajnoki rangadón és az idei BL-záráson ütközött ki a fáradtság Elek Gábor együttesén. Az eddigi menetelés, az eredmények és a pontok alapján összességében azonban biztató a ferencvárosiak helyzete.

Az egyedüliként hibátlan győriek eddigi formájára lassan nehéz lesz megfelelő jelzőket találni. Az ötszörös BL-aranyérmes ETO a 16 csapatos mezőnyben magasan a legtöbb, majd' 35 (34.75) gólt szerzett átlagban, és keveset is kapott, átlagosan csak 24-et, megszorítani sem tudták a B-csoportban Ambros Martín egyenletesen magas színvonalon kézilabdázó együttesét. Nyilván sok minden történhet még a világbajnoki szünet során a jövő év eleji folytatásig, de a Győr csoport­elsősége nem lehet kérdéses.

Skaliczki László (Fotó: Tumbász Hédi)
Skaliczki László (Fotó: Tumbász Hédi)

„A Győr uralja a csoportját, fő erőssége, hogy a biztos védekezésre és a kapusteljesítményre alapozva megfelelő ritmusú támadásokat tud vezetni –   értékelte a két magyar élcsapat őszi BL-teljesítményét Skaliczki László   mesteredző, a Nemzeti Sport állandó szakértője.  – Támadásban sok topjátékosa van az ETO-nak, akik mindig képesek nyomást gyakorolni, sokszor félelmet kelteni, amivel szinte megbénítják az ellenfeleket, a saját együttesüknek viszont szárnyakat tudnak adni. A győri csapatstruktúrában az irányítók és a beállók közötti kapcsolatnak is óriási szerepe van, kulcsfontosságú a riválisok védelmének a megbontásában. Az is látszik, hogy a gyorsaság harmóniában van az »ésszel«, tehát az esztelen rohanás helyett a játékot helyezik előtérbe, nem kontroll nélkül rohannak, majd lesz belőle valami alapon. Az egy az egy és a kettő a kettő elleni párharcokat is megnyerik, a teret és az időt jól kihasználva mindig fölényt tudnak kialakítani, ami óriási erény. Ehhez nyilván az kell, hogy sok az optimista kézilabdázójuk, Ambros Martín is az ilyen típusú játékosait favorizálja, hiszen belőlük lehet jó csapatembereket építeni.”

A magyar férfiválogatottal a 2004-es, athéni olimpián negyedik helyen végző korábbi szövetségi kapitány szerint az FTC mentálisan jobban elfáradt a BL-menetelésben, mert a csoportmeccseken a végjátékig nyomás alatt állt Elek Gábor együttese.

„Nagyon szoros mérkőzéseket vívott a Fradi, és a legtöbb energiát ez veszi ki egy csapatból. Ez meglátszott a ferencvárosiakon is –   folytatta Skaliczki. – Nem arról van szó, hogy fizikailag nem bírnák a tempót, csak egyszerűen ezeket a helyzeteket nagyon nehéz kezelni, ráadásul igazán pihentetni sem lehet a kulcsembereket a kiélezett küzdelmek során, ellentétben például a Győrrel. Az is feltűnő, hogy a védőcentrum és a kapus közötti játékban és össz­hangban is még keresik a jó megoldásokat. A hatékony védekezésre alapuló gyors, szélességi játékban, ami a Fradira jellemző, nem mindig megy elég tempósan és szélesen a labda. A nyomás és az elvárás megvan az FTC-nél, hogy apró lépésekkel haladjon előre a BL-ben is a minél jobb szereplés felé az együttes, ez pedig plusz lelki terhet rak a játékosokra, emiatt hamarabb hozhatnak rossz döntéseket, vagy gyorsabban elmegy az önbizalmuk, ezért nem mindig valósulhat meg a gyors mozgásos játék, ami a Fradi sajátja. Mindent egybevetve azonban így is dicséretes az eddigi szereplése. Tavaszra állhatnak igazán össze a részletek, most összegezni lehet a tapasztalatokat és átültetni a stratégiába, ami sikeres lehet a BL hátralévő szakaszában is.”

A Bajnokok Ligája-csoportkör a január 8–9-i hétvégén folytatódik – adatbank itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik