Nem nyert Dortmundban a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2021.09.11. 15:50
null
Szöllősi-Zácsik Szandra négy góllal tért vissza a Bajnokok Ligájába (Fotó: Török Attila)
A női kézilabda Bajnokok Ligájában idegenben döntetlent ért el az FTC a Dortmund otthonában. Igaz, nagyon közel állt a győzelemhez a magyar csapat, de az utolsó dobást a kapufára tolta a hazai kapus.


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT,1. FORDULÓ
BV BORUSSIA DORTMUND (német)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 25–25
(12–14)
Dortmund, 150 néző. V: K. Christiansen, L. Hansen (dánok)
DORTMUND: Kohorst – Berger 3, Van Der Heijden, FRERISK 4, Zschocke 1, GRIJSEELS 9 (4), J. Gutiérrez 1.Csere: TEN HOLTE (kapus), Van Zijl 1, Bleckmann 2, Kücükyilidiz 2, Rönning 1 (1), J. Moreno 1.Edző: André Fuhr
FTC: Bíró B. – MALESTEIN 6 (2), Stolle 1, SZŐLLÖSI-ZÁCSIK 4, Behnke, BÖLK 6, Márton G. 4.Csere: Janurik (kapus), Grbics 2, Klujber 1, Csiszár-Szekeres, Kisfaludy, Kovács Anett 1. Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 5. perc:
1–3. 16. p.: 6–6. 23. p.: 10–9. 27. p.: 11–12. 37. p.: 16–17. 45. p.: 18–20. 53. p.: 22–23. 58. p.: 25–24
Kiállítások: 4, ill. 10 perc
Hétméteresek: 7/5, ill. 3/2
MESTERMÉRLEG
André Fuhr:
– Rendkívül boldogok vagyunk, mert nem gondoltuk volna, hogy sikerül pontot szereznünk, de megérdemeljük, mert a végsőkig küzdöttünk minden helyzetben, minden labdáért. Ez a döntetlen felér egy győzelemmel most számunkra.
Elek Gábor: – Rászolgált az egy pontra a Dortmund, mert nagyon okosan és taktikusan kézilabdázott. Mi viszont csak az első negyedórában tudtunk a saját sebességünkön játszani. Úgy éreztem, hogy túl stresszesek voltunk, de nem értem, hogy miért volt ez. A hajrában a támadásbefejezéseknél nagyon sokat hibáztunk ahhoz, hogy győztesen hagyhassuk el a pályát. Sajnos látszik, nagyon sok munka vár még ránk, hogy készek legyünk.

A csoport többi mérkőzésén
Rosztov (orosz)–Brest (francia) 26–24

Podravka Vegeta (horvát)–Buducsnoszt (montenegrói) 29–22

ÖSSZEFOGLALÓ

Elnézve a mezőny erősségét a női kézilabda Bajnokok Ligája A-csoportjában, kellemesnek is gondolhattuk, hogy az FTC az elitsorozatban a második idényét „taposó”, nyáron jócskán meggyengült német Bundesliga-győztes Dortmund otthonában kezdte a főtáblás küzdelmeket. A ferencvárosiakat irányító Elek Gábor ugyanakkor már előzetesen is leszögezte, nagyon fontos, hogy nyerjenek, de nem lesz egyszerű – a találkozó hűen tükrözte a tréner szavait.

A hétközi, Mosonmagyaróvár elleni bajnoki rajthoz hasonlóan a klubhoz visszatérő Szöllősi-Zácsik Szandrával és a három német légióssal, Emily Bölkkel, Julia Behnkével és Alicia Stolléval rohamozó Fradi az elején nem cserélt támadás és védekezés között. A Zácsik, Stolle, Behnke, Bölk belső védelmi négyes masszív és az első percekben áthatolhatatlan falat húzott a magyar kapu elé, az átlövésekből hatástalan hazaiak eleinte nem tudtak mit kezdeni riválisuk védekezésével, közel öt perc kellett az első német gólhoz. Bejátszásokkal és egy az egyben való megoldásokkal próbálkozott megbontani a zöld-fehér falat a BVB, amellyel először csapott össze az európai porondon a Ferencváros. A negyed óra után egyenlítő, sőt, a 18. percben egy 6–2-es sorozattal a vezetést is átvevő Dortmund aztán szép lassan felvette a kellő fordulatszámot. Az előző kiírásban a Győrrel vívott két csoportmeccsen (amelyeket tíz és tizenhárom góllal buktak el a sárga-feketék) már megtapasztalhattuk a hazaiakat irányító André Fuhr furcsa fintorait meccselés közben, a német szakvezető most is olyan arcot vágott olykor, mintha kínoznák, miközben nem játszott rosszul egyre jobban belelendülő együttese.

A kezdés alapján tényleg nem volt benne, ám a 22. percben mégis Eleknek kellett először magához rendelnie a játékosait. A magyar bajnok trénere az „alibi” és az „ez nem a mi kézilabdánk” megjegyzésekkel kért gyorsabb, futósabb és harcosabb kézilabdát csapatától. A fejmosás hatott, szünetre a ferencvárosiak vonulhattak le kétgólos előnnyel.

A jóval kevesebb minőségi játékossal és variálási lehetőséggel rendelkező, lelkes dortmundiak a második játékrészben is szívósan küzdöttek, a 45. perc felé közeledve is tartották a döntetlent a néha küszködő Fradival szemben, amely védekezésben nem tudott olyan hatékony és stabil lenni, mint a mérkőzés elején. A 45. perc végén Klujber Katrin parádés gól ívelt a német kapuba saját kilenceséről, így apró részsikert jelentve újra kettőre „hízott” a magyar előny. A biztató kezdet után az utolsó tíz percre fordulva 21–21-nél aztán elkerülhetetlen volt a körömrágós hajrá ferencvárosi szempontból, tisztán látszott, a védekezésben és kapusteljesítményben is feljavuló BVB tényleg nem hagyja, hogy könnyedén vigye el a két pontot az FTC. A németek könnyedén használták ki a szellős és erőtlen magyar védelemben kínálkozó lehetőségeket és helyeket, így rendre egyenlíteni tudtak a záró öt percre fordulva. Két és fél perccel a vége előtt hétméteresből pedig már 25–24-re a németeknél volt az előny, ám Itana Grbics gyorsan egyenlített. Egy végtelennek tűnő, végül sikertelen dortmundi akció után az utolsó 33 másodperc ferencvárosi támadással indult, ám az utolsó pillanatban Bölk alsó sarokra tartó bombáját Yara Ten Holte elképesztő spárgával kirúgta. 25–25

 


 

PERCRŐL PERCRE

 

 

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, TOMBOL A DORTMUNDI CSAPAT!

59. perc Na nézzük! BÖLK ÁTLÖVÉSÉT A LÉCRE TOLJA TEN HOLTE, MERT LEFELÉ MENT A LÖVÉS, EZT IS ELÉRTE A HOLLAND KAPUS!

59. perc Van den Hejden keze megremeg, rossz a passz. Fél perc a Fradié még, magyar időkérés, azonnal.

59. perc Freriks visszakézből lő hét méterről, véd Bíró, de a kipattanó az övék.

58. perc Grbics
postafordultával válaszol betörésből. 25–25!


58. perc Bleckmann bevetődve a kapufára lő, de hetes. Rönning a jobb alsóba lő, vezet a Dortmund!

57. perc Hazai időkérés. Bumm-bumm-bumm, adta ki a parancsot a hazai mester.

56. perc Stolle passzát Bölk elkapkodja, rossz a lövés. Ten Holte aztán még egy Bölk-ziccert fog a jobb alsó előtt! Elek az előbb kérte övéit, lefelé ne dobjanak...

56. perc Moreno átfut a falon, Grbics ballal hatról a lécre lő!

55. perc Malestein ballal a jobb alsóba talál. 23–24!

54. perc
Grbics kiharcol egy hetest.



54. perc Elek Gábor időt kér.

54. perc Grijseels
sorozatban harmadszor eredményes Klujber mellől. 23 egál.

53. perc Ten Holte földöntúli bravúrral védi Klujber ziccerét!

52. perc
Grijseels csodapasszát Berger jobbról ballal értékesíti, Malestein jobbról válaszol.

51. perc Bölk passzát Márton értékesíti ziccerből, de majdnem egy perc még az emberhátrány. 21 és 22.

AZ EHF ERŐSORRENDJE A BL-RAJT ELŐTT
1. GYŐRI AUDI ETO KC
2. Vipers Kristiansand (norvég)
3. CSZKA Moszkva (orosz)
4. Rosztov-Don (orosz)
5. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA
6. Krim Ljubljana (szlovén)
7. CSM Bucuresti (román)
8. Odense HB (dán)
9. Brest Bretagne (francia)
10. Metz Handball (francia)

A magyar bajnok Ferencváros az előkelő 5. helyet foglalja el. A Győrbe igazoló Háfra Noémi és Schatzl Nadine elvesztését emeli ki az EHF, hozzátéve, Itana Grbics és Szöllősi-Zácsik Szandra személyében tapasztalt játékosok érkeztek. Megjegyzik, az FTC a nyáron a CSM Bucuresti ellen is győzött felkészülési mérkőzésen.

Ma rajtol a női kézilabda Bajnokok Ligája 2021–2022-es idénye. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hivatalos honlapján megjelent erősorrendjében a Győri Audi ETO KC áll az első helyen, míg az FTC-Rail Cargo Hungaria az 5. pozíciót foglalja el.

51. perc Betörés, Grijseels... Egyenlő.

50. perc Szöllősi-Zácsiknak két perc, jogos.

49. perc
Rossz védekezés, rossz támadás, közben Grijseels marad megdöbbentően egyedül. 20–21!

48. perc Bíró kifogja Grijseels hetesét!

48. perc
Klujber passzát Márton jobbról jobb kézzel a túlsó alsó sarokba szórja!

46. percKisfaludy ellöki Bleckmannt, aki ráadásul ettől még értésíti a ziccert. Gól és két perc... Ten Holte fogja Márton ziccerét. 19–20!

Mamma mia. Nem mi mondjuk, ez szól a csarnokban az ABBÁ-tól.

45. perc MICSODA GÓL, KLUJBER a saját kilencese elől eredményes, mert kint a kapus. ZS. E. N. I.

44. perc Szöllősi-Zácsik átlövésből eredményes most, pontosan, erősen, ahogyan kell. 18–19!

44. perc Zschoske orron veri Grbicset, két perc.

43. perc Klujber lövése rossz, ez nem kellett.. Bíró fogja Gutiérrez szélről jövő lövését.

42. perc Bleckmann eladja, ez kellett most.

41. perc Grijseels jobbal most a jobb alsóba lő. 18 egyenlő.

41. perc Gutiérrez lövését fogja Bíró, de lökött Malestein. Hetes és két perc.

40. perc Freriks testcsele jó, a lövése meg pláne. Stolle válaszlövése meg a kapufán csattan...

39. perc Bölk bombáját fogja a jobb sarok előtt Ten Holte.

38. perc Hazai időkérés.

37. perc Bepottyan egy potya, de belefújnak... aztán a következő Bleckmann-dobás a sáncról bepattan. Stolle meg elfut a jobb oldalon a középkezdés után, mert ez ilyen egyszerű. 16–18.

37. perc Szöllősi-Zácsik átronan a falon, mint kés a vajon... Bedobja vajon? Be bizony, 15–17!

36. perc Rossz védekezés ismét, Bleckmann kiharcol egy hetest. Kapuscsere, de Grijseels kifog Janurikon is.

34. perc Szöllősi-Zácsik meg felugrásban mutatja meg klasszisát.

33. perc Ejnye, a földről nyolcról jobbal zseniális gólt dob Kücükyilidiz.

31. perc Átlövésből eredményes Kücükyilidiz, Freriks jól védekezik... Bíró meg jól véd, Bölk betörése klasszikus! 13–15

31. PERC FOLYTATJUK!

Kicsiny különbség (ehfcl.com)
Kicsiny különbség (ehfcl.com)



SKALICZKI László mesteredző a BL-ről: „Az A-csoportban a rutinos játékosokat veszítő Buducsnoszt átalakult, kiszámíthatatlanabb csapat lesz. A Bukarest mindig nagy talány, a románok taktikája továbbra is Cristina Neagu játékára van kihegyezve, az ő aktuális teljesítménye és formája nagyban befolyásolja csapata szereplését. A Dortmund rakkolós, futásra alapuló német kézilabdát játszik. A Rosztovnál Anna Vjahireva pótlása nagy kérdés, ő hiányozni fog az oroszoknak. Jó koncentrációval és erőbeosztással a Fradinak is esélye lesz az első két helyre a tülekedésben, a biztos továbbjutás viszont nem okozhat gondot. Összességében mindkét magyar csapatnak esélye van arra, hogy a csoportja első két helyén végezzen, a Győrre ez kiváltképp igaz. Döntő lesz, hogyan tudnak alkalmazkodni a különböző országokból érkező ellenfelek és nívó mellett a különböző stílusú játékvezetőkhöz, és reméljük, a vírus sem borítja fel a versenynaptárt.”

Teljes bajnoki beharangozó ITT!

AZ ÉV ÁSZA LEHET: Itana GRBICS (FTC)

Kissé pikírten azt is írhatnánk, hogy a mon­tenegrói irányítónak nincs is más választása, mint hogy ő legyen az egyik ász a ferencvárosi pakliban az ősztől, tekintve, hogy a tokiói olimpián egyaránt vállsérülést szenvedő Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita pótlására igazolták át sebtiben a Buducsnoszt Podgoricától. A korábban az északmacedón Vardar Szkopjéban és a román CSM Bucuresti-ben is megforduló 25 éves karmester klub- és válogatott szinten is sok tapasztalatot szerzett már, és az első felkészülési meccsek alapján biztatónak tűnik a beilleszkedése az új közegbe. Már csak az a kérdés, hogy a következő idénytől – főleg a BL-ben – rá nehezedő nyomást és terhet képes lesz-e jól és a jó értelemben vett balkáni lazasággal kezelni.

Az FTC-nél annak örülnek, hogy a távozó Schatzl és Háfra kivételével sikerült együtt tartani a csapat magját, így Elek Gábornak nem kell a nulláról építkeznie, megfelelő alapot nyújtanak az eddig begyakoroltak. A Ferencvárosnál tényleg az összeszokottság lehet a legnagyobb erősség, s bár bajnoki címvédőként most valamivel nagyobb a nyomás a fővárosiakon, talán mégsem történne akkora tragédia, ha nem sikerülne a címvédés, mint Győrben, ha az ETO nem tudná visszafoglalni a trónt. A versenyfutás mindenesetre megint sok izgalommal kecsegtet, és van miért várni a két együttes két bajnoki találkozóját november közepén, majd jövő április végén.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Grijseels nem céloz most pontosan, Berger ziccerét fogja Bíró, két rossz támadás után Márton a bal szélről eredményes Bölk mesteri passza után. 12–14!

29. perc Hazai időkérés, nyilván.


28. perc Berger a földről is eredményes, előtte Klujber volt az. Utána meg Grbics, 13–12 a magyar csapatnak!

26. perc Már passzív, de Bölk bevetődése remek, Gutíérrez majdnem gólt dob, de a vonalra lép.

25. perc Van de Heijden kiharcol egy hetest volt csapata ellen, Grijseels a jobb sarokba lő. 11–10

24. perc Nem hiányzott, Kisfaludynak két perc kézre ütésért.

24. perc Márton a bal szélről a bal alsóba lő Grbics passza után, a bal oldalról nem nagyon szereztünk eddig gólt. Eddig...

23. perc Bölk emel jobbra, Kovács beugrásból eredményes. 9–9! Ejnye, de Zschicke megismétli ugyanezt...

22. perc Grbicsnek odacsap a svéd Kücükyilidiz, kiáll két perce.

22. perc Magyar időkérés.

22. perc Klujber elveszíti a labdát, Gutiérrez kiharcol egy hetest, a kapufára lő azonban Grijseels!

20. perc Grbics feladja a labdát Szöllősi-Zácsiknak, aki átlövésből eredményes, Frerikset azonban ismét megtalálják középen... 9–8

19. perc Malestein keze a lehető legjobbkor sül el, egyenlő. De Freriks válaszol beállóból...

A férfiaknál és a nőknél is 16 csapat küzd a főtáblán két nyolcas csoportban. Mindkét nemnél a csoportkörben oda-vissza vágós rendszerben zajlik a küzdelem. A 14 fordulót követően a két csoport első két helyezettje közvetlenül a negyeddöntőbe jut, míg a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik oda-visszavágós ki-ki mérkőzésen harcolhatja ki a legjobb nyolc közé jutást, a tabella utolsó két-két együttese búcsúzik.

A négyes döntőt Budapesten, június 4-én és 5-én rendezik meg.


18. perc Egy-egy rossz támadás, majd parádés átlövés Van Ziljtól. 7–6!

17. perc Kohorst védi Grbics átlövését, Bölk meg két percre kiáll lökésért.

15. perc Bölk átlövése Kohorsté, Csiszár-Szekeres összehoz egy hetest. Grijseels nem rontja el: egyenlő.

14. perc Szöllősi-Zácsik passza rossz a másik oldalon, Berger passzát szélről Gutiérrez a kapufára górja szélről!

13. perc Hosszas hazai támadás, Grijseels ziccerben nem hibáz. 5–6!

12. perc Fellökik a jobbon Stollét, belülvédekezés IS: és hetes, Malestein kihagyja!

11. perc Nagy harc, Bölk és Grijseels eredményes bevetődve. Stolle és Márton remekül védekezik.

10. perc Bölk nem lő középről, jobbra passzol Malesteinnek, aki nem rontja el ziccerét. Nagyon szomorúan néz a német mester...

9. perc Stolle lövése nem jó, a kontrából Freriks azonnal javít, bejátszásból. 3–4!

8. perc BÍró ziccert fog most, Freriksszel tolt ki, felzúg a magyar tábor. Jó 400 néző lehet a stadionban.

7. perc Gutiérrez kipihente a nyári olimpiát, a bal szélről eredményes a földről. A 17. gólja idénybeli 3. meccsén. Bölk ront, de Berger szélről a kapusba lő most.

A Fradi győzelemmel indult a bajnokságban.

6. perc Stolle kap egy sallert, ő volt dortmundi egyébként. Malestein a jobb szélről eredményes.

5. perc Két rossz támadás után Berger jobban céloz ugyanonnan, mint az előbb. 1–3

4. perc Stolle labdát csen, Bölk beugrik, hetes és sárga lap a tettesnek. Malestein nem ismer kíméletet, ballal a bal sarokba lő mindenféle flikkflakk nélkül. 0–3!

3. perc Bölk átlövése remek, előtte jobbról ballal beugrásból a kapufára lőtt Berger. Berger és Dortmund, nem hangzik rosszul.

2. perc Bölk jól védekezik, de rosszul indít, ezt elkapkodtuk.

1. perc Egy parádás Bölk-átlövéssel, ilyen legyen az egész BL a magyar csapatoknak!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A németek tiszta kékben, a magyar csapat tiszta fehérben.

– A cél a továbbjutás?
– Hogyne. Mindig azt mondom, hogy válasszuk szét a célt és az elvárást. Az elvárás és a realitás a nyolc közé jutás, de a célunk még ennél is több és nagyobb. Bravúrt szeretnénk elérni, mint minden évben és bejutni a négyes döntőbe. Meglátjuk, hogy az új idényben sikerül-e. De az is még nagyon messze van, hogy a final four-ról beszéljünk.

– Az erőviszonyokat hogyan látja a nyolcasukban?
– Korai még erről beszélni. Egyelőre nem tudjuk, milyen szinten áll az Esbjreg például vagy a Brest. A CSM-et láttuk az egymás elleni augusztusi felkészülési meccsen, de a románoknál meghatározó, hogy éppen ki bevethető és ki nem. A Dortmunddal nyilván képben vagyunk, de nem lehet és most még nem is érdemes az erőviszonyokat boncolgatni.

– Menet közben, csoportmeccsről csoportmeccsre kell ezen csiszolniuk?
– Egyértelműen. Az első fordulóban Dortmundban nagyon fontos, hogy nyerjünk, ami nem lesz könnyű, utána itthon a Podravka ellen kicsit könnyebb dolgunk lesz. A Rosztov viszont bombaformában van, nagyon erősnek tűnik. Menet közben kell megoldanunk az esetleges problémákat, de szerintem az összes BL-csapat hasonló gondokkal küszködik.

– Az előző idény a világjárvány miatt volt rendkívül hektikus, most pedig az olimpia tette speciálissá a felkészülést. Hogyan várja a rajtot?
– Van bennem kíváncsiság, mert látom és tudom, hogy még nincs kész a csapat – válaszolta Elek Gábor, a Ferencváros vezetőedzője. – Főleg védekezésben rúgjuk fel nagyon sokszor az alapelveket, még nem rögzültek az elemek, ez egyértelműen látszik. A visszarendeződésben és a védelemben tehát még vannak problémáink. Elöl egészen tisztességesek vagyunk, de hátul egyelőre nagyon elmarad a teljesítményünk attól, ahol már tartanunk kellene.

Az A-csoportban minden bizonnyal az FTC mellett a Brest, a román CSM Bucuresti, a dán Esbjerg és az orosz Rosztov-Don vív ádáz csatát a minél előkelőbb helyekért. A legutóbb ezüstérmes, edzőváltáson átesett (Pablo Morel váltotta Laurent Bezeau-t) Brestnél érzékeny veszteség a szlovén gólgyáros (az előző BL-idény legeredményesebbje), Ana Gros és a svéd klasszis, Isabelle Gulldén távozása, az összeszokottság viszont nagy fegyverük lehet a franciáknak. A bukarestieknél mondhatni már megszokott módon nagy volt a jövés-menés (érkezett a norvég Malin Aune és Emilie Arntzen, valamint a holland Tess Wester és Yvette Broch is), a francia Siraba Dembélé és a holland Matine Smeets súlyos sérülése azonban már a rajt előtt fejtörést okozhat. A Buducsnosztnál a legendás Bojana Popovics a legfiatalabb átlagéletkorú (21.8 év) kerettel vág neki a csoportkörnek, és a tudattal, hogy tíz kulcsembere távozott a nyáron. Az Esbjerg nagy fogása a norvég szupertehetség, az idei final four legjobbjának választott Henny Reistad megszerzése.

A milliószor elátkozott világjárvány miatt rendkívül hektikus és kiszámíthatatlan volt a női kézilabda Bajnokok Ligája legutóbbi idénye, valami mégis azt súgja nekünk, hogy a szombaton kezdődő új kiírás sem lesz fáklyásmenet. A második éve két nyolcas csoportban küzdő 16 csapatos mezőny meglehetősen kiegyensúlyozottnak tűnik, az erőviszonyok kiegyenlítettnek látszanak, a papírforma azonban azt ígéri, hogy a legutóbb a montenegrói Buducsnoszt elleni fájdalmas nyolcaddöntős párharcban búcsúzó Ferencvárosnak és a májusi négyes döntőben a francia Bresttel szemben a hétméterespárbajban elbukó, végül bronzérmes Győrnek sem okozhat gondot a továbbjutás, azaz az első hat közé kerülés a csoportjában. A kiszámíthatatlan jelzőt ugyanakkor már nyugodtan előre odabiggyeszthetjük a mostani versengésre is.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DORTMUND–FTC KÉZILABDA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik